Ayrıca, diş telleri çıkarıldıktan sonra dişlerde hafif bir ağrı veya hassasiyet hissedilebilir. Bu, dişlerin tedavi sürecinde hareket etmesi nedeniyle oluşabilir. Genellikle bu ağrı birkaç gün içinde geçer. Eğer diş telleri çıktıktan sonra ağrı devam ederse, ağızda bir yaraya veya enfeksiyona neden olmuş olabilir.
Diş teli çıktıktan sonra tedavi başarılı sonuçlanmış olsa da dişler zamanla bozulabilir. Diş teli çıktıktan sonra dişlerin eski haline dönmesi olası bir durumdur. Ortodonti tedavi sonuçlarının kalıcı olması için çeşitli önlemler alınmalı ve ortodontistinizin belirlediği kurallara uyulmalıdır.
Aynı zamanda, diş teli çıkarıldıktan sonra oluşabilecek sorunları önlemek için size bazı talimatlar da verecektir. Diş teli çıktıktan sonra ağrı yaşanması normaldir. Ancak, ağrı süresi kişiden kişiye değişebilir. Genellikle, diş teli çıktıktan sonraki ilk birkaç gün ağrı hissedebilirsiniz.
Dişlerin Sallanması
Endişelenmeyin. Diş teliniz varken, dişler önce gevşer daha sonra hareket eder. Dişler yeni, düzeltilmiş pozisyonlarında tedavi tamamlandıktan sonra sıkılaşırlar.
Diş telleri çıkarıldıktan sonra belli bir süre pasif tedavi dediğimiz ve pekiştirme apareyleri kullanılarak uygulanan tedavide dişlerdeki bozulma takip edilir. Eğer hasta, pekiştirme tedavisi randevularını aksatmazsa bu dönemdeki bozulmalar olsa dahi tekrar tel takmadan düzeltme sağlanabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Diş telleri çıkarıldıktan sonra yerine oturabilmesi için bir süre geçmesi gerekiyor. Yukarıda da belirttiğimiz üzere tedavinin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için Retainer tellerinin 6 ay boyunca ağızda 24 saat durması gerekiyor.
Braketler arasında kalan besin artıkları diş sağlığını tehdit etmekle birlikte dişlerde sararmalara da yol açar. Bu gibi durumda diş teli tedavisinden sonra diş beyazlatma (bleaching) işlemi yapılması gerekli olacaktır.
Ağzınız kapalıyken dişleriniz tam olarak üst üste gelmelidir. Bununla birlikte, çok az insan böyle ideal dişlere sahiptir, ilgili istatistiklere göre sadece yirmide biri. Çoğu insan için ya tek tek dişler yanlıştır ya da tüm çene yanlış hizalanmıştır.
Ortodonti tedaviniz sona erdiğinde elde ettiğiniz sonuçlardan memnun olup hali hazırda uzunluğu ile sizi yormuş olan tedavinizi bir an önce bitirmek isteyebilirsiniz; ancak tedavinizi pekiştirme aşaması ile tamamlamadığınız sürece dişlerinizin bir süre sonra eski yerlerine dönmeye çalıştığını fark edeceksiniz.
Diş teli tedavisi sonrasında dişlerin bozulmasını önlemek amacıyla kullanılan bu şeffaf plaklar, teller ve braketler çıkarıldıktan sonra ortalama 6 ay süre ile tam gün kullanılmaktadır sonrasındaki 6 ay süre ile gece kullanımı önerilir.
ORTODONTİK TEDAVİ BİTTİKTEN SONRA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Tedavi bittiğinde retansiyon tedavisi dediğimiz sabitleyici tedaviye geçilir. Sabitleyici tedavinin süresi vakaya göre değişmektedir. Sabitleyici olarak lingual retainer dediğimiz sabitleyici tel ve esiks dediğimiz hareketli şeffaf plaklardan faydalanırız.
Leke sorunlarını nasıl çözebilirsiniz
Diş tellerinden sonra normal hijyen uygulamalarına devam etmek leke sorunlarını çözebilir. Eğer bu yeterli değilse diş hekimimiz, diş minesinin etkilenen bölgelerini macunlar, jeller veya diğer topikal florür uygulamalarıyla güçlendirebilir.
Kimileri de çocukken diş teli takmış olmalarına rağmen çapraşıklığın (çarpık, yamuk dişlerin) geri dönmesi (relaps) ve ilk ortodontik tedavideki yetersizlikler sebebiyle ikinci kez diş teli takmayı talep edebilirler.
Diş Teli Nasıl Çıkarılır? Diş teli tedavisi bittiğinde diş tellerinin çıkarılması gerekir. Diş tellerini çıkarmak için kullanılan özel malzemeler vardır. Bu malzemelerin kullanımıyla altlı üstlü bütün diş telleriniz 1 dakika gibi kısa sürede çıkarılır.
Diş telinin yüz, ağız ve dudak şeklini değiştirmesi mümkündür.
Tedavi sırasında her iki haftada bir plakların değiştirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle diğer diş teli uygulamalarından daha maliyetlidir. Şeffaf plak tedavi ücreti çift çene için 30.000 TL ile 50.000 TL arasında değişmektedir.
Diş telleri çıktıktan sonra, çene yapısının ve dişlerin eski haline dönmemesi için bu retainer veya plaklar önemlidir. Eğer diş telleri çıktıktan sonra şeffaf plak takılmazsa, tedavi sonrası elde edilen düzeltilmiş dişler zamanla eski haline geri dönebilir.
Diş teli çene yapısını bütünü ile değiştirmemektedir. Yapılan işlemler sadece geride olan alt ve üst çenenin ideal konuma getirilmesini sağlamaktadır. Bunun haricinde çene yapısında harici olarak işlem uygulanmamaktadır.
Çene Geriliği Belirtileri Nelerdir? Çene geriliği olan kişilerin çene yapısında dışarıdan bakıldığında fark edilen, gözle görülür değişiklikler vardır. Çenesi geride olan bir kişiye yandan bakıldığında kavisli bir yüze sahip olduğu görülür. Bu kişilerde yüzün dikey yüksekliği düşüktür.
Ağzınızı kullanmadığınız zamanlarda, yani yemek yemediğiniz, konuşmadığınız, şarkı söylemediğiniz, ağzınızın kapalı olarak durduğu her an ve gece yatarken de dilinizin ucu bu noktada durmalı. Sakın yanlış anlamayın, bu gergin değil son derece konforlu bir duruş olmalı.
Dişler, doğru konuşmayı sağlamak için önemlidir ve eksik dişler, konuşma bozukluğuna yol açabilir. Özellikle ön dişlerin eksikliği, “f”, “v” veya “s” gibi sesleri doğru bir şekilde oluşturmayı zorlaştırabilir. Ayrıca, diş kaybı, kişinin özgüvenini de etkileyebilir ve sosyal hayatında olumsuz bir etki yapabilir.
Diş teli pekiştirme tedavisi genel olarak 6 ay boyunca tüm gün takılarak devam eder. Dolayısıyla tel çıkartıldıktan sonra bu süreç daha hafif olarak 6 ay daha devam eder. Aparat olarak görülen bu tedavide dişlerin fırçalanması ya da yemek saatlerinde çıkartılması tavsiye edilmektedir.
Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB)'nin belirlediği 2023 yılı ortodontik tedavi taban fiyatlarına göre, Çift çene diş teli tedavileri 15.000 TL ile 25.000 TL aralığında, tek çeneye uygulanan tedaviler ise 12000 TL ile 18.000 TL aralığında değişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri