Dişlerinizin görünümündeki değişiklikleri, takıldıktan sonraki dört hafta gibi erken bir sürede fark etmeye başlayabilirsiniz. Ancak ortalama beklenti iki veya üç aydır. Bu süreç hastanın ağız ve diş sağlığı durumuna göre değişmektedir.
Diş teli tedavisinin ortalama uygulama süresi 1 ila 3 yıl olsa da bazı hastalarda daha uzun süre tedavi uygulanması gerekebilir. Tedavi sonrası bazı hastalarda en az 6 aylık süre boyunca retainer adı verilen destek retansiyon aparatları kullanılması gerekebilir.
Dişlerin aralıklarının kapanması için uygulanacak olan yönteme bağlı olarak genel anlamda bir süre vermek mümkündür. Çünkü her hasta özelinde bir değerlendirme ve süreden bahsetmek mümkündür. Genel anlamda 8 ay ile 30 ay arasında değişen bir süre zarfından bahsetmek gerekebilir.
Bilindiği üzere ortodonti tedavisi; diş telleri kullanılarak dişlerdeki yerleşim bozukluklarının hekim kontrolünde düzeltilmesini içerir. Öte yandan ortodonti tedavisi ile çene kemiklerinin birbirlerine ve kafa kaidesine olan konumundaki bozukluklar da giderilebilir.
Diş teli taktıracak olan hastalar genellikle diş teli takıldıktan sonra dişler ne zaman düzelmeye başlar diye merak etmektedir. Diş teli tedavisi süreci dişlerin durumuna göre 8-24 ay arasında sürmektedir. İster şeffaf ister renkli diş tellerini seçin tüm diş telleri aynı şekilde uygulanmaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Ağzınız kapalıyken dişleriniz tam olarak üst üste gelmelidir. Bununla birlikte, çok az insan böyle ideal dişlere sahiptir, ilgili istatistiklere göre sadece yirmide biri. Çoğu insan için ya tek tek dişler yanlıştır ya da tüm çene yanlış hizalanmıştır.
Diş telinin yüz, ağız ve dudak şeklini değiştirmesi mümkündür.
Diş Teli Neden ilk Üste Takılır? Diş telinin önce üst dişlere takılmasının sebebi kişinin diş tellerine daha rahat alışmasıdır. Ayrıca alt dişlere tel takılması için önce üst dişlerin belirli bir hizaya girmesi gerekmektedir.
Diş teliniz varsa belirli periyotlarda mutlaka doktorunuzu ziyaret etmelisiniz. Bu süreçte uzman hekim hem tellerinizin pozisyonunu hem de sıkılığını ayarlayacak. Ayrıca dişlerinizin sağlığını kontrol edecek. Aylık randevularda tel değişimleri ve diş hareketlerine de bakılmaktadır.
Dişe takılan braketlerin içinden geçen telin dişe uyguladığı baskıyla dişlerin gerekli yeri yavaş yavaş alması sağlanır. Braket kullanımı hastanın diş yapısına ve kullanıma göre 6 ay-3 sene gibi bir zaman alabilir. Braketler özel bir yapıştırıcı ile dişlere takılır.
Bazı diş telleri 6 ay kalırken bazıları 1-1.5 yıl da kalabilir. Burada kişinin problem boyutu ve yaş dönemi önemli bir konu olmaktadır. Bireye en uygun tedavi programı hazırlanarak süreç ilerleme göstermiş olunur.
Ortodontik tedavi süresince dişlerde hafif sallanma olması normaldir. Endişelenmeyin. Diş teliniz varken, dişler önce gevşer daha sonra hareket eder. Dişler yeni, düzeltilmiş pozisyonlarında tedavi tamamlandıktan sonra sıkılaşırlar.
Diş teli kullanma süresini kısaltmak için; ortodontist önerilerine uygun beslenmek, tellere ve braketlere zarar verecek hareketlerden kaçınmak, kötü alışkanlıkları bırakmak gerekir. Bilinçli hasta ve doktor uyumu ile ortodontik tedavi planlanan sürede bitecektir.
Lastik bantlar, diş tellerini sıkı bir şekilde tutar ve dişlerinizi yavaşça doğru konuma getirmek için gereken basıncı sağlarlar. Yanlış takarsanız veya hiç takmazsanız, tedavi sizin için çok daha yavaş ilerleyecektir.
Tedavi sırasında her iki haftada bir plakların değiştirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle diğer diş teli uygulamalarından daha maliyetlidir. Şeffaf plak tedavi ücreti çift çene için 30.000 TL ile 50.000 TL arasında değişmektedir.
Diş teli çene yapısını bütünü ile değiştirmemektedir. Yapılan işlemler sadece geride olan alt ve üst çenenin ideal konuma getirilmesini sağlamaktadır. Bunun haricinde çene yapısında harici olarak işlem uygulanmamaktadır.
Genellikle 20 ila 30 dakika içerisinde diş tellerinin takılması tamamlanır. Hem alt hem de üst dişlere diş telinin takılması gerektiğinde bu süre biraz daha uzayabilir. Ortodontik tedaviye başlanmadan önce diş eti rahatsızlıklarının giderilmesi ve varsa çürük dişler için de tedavinin uygulanması gerekiyor.
Diş teli tedavisinde bilinen en büyük yanlışlardan biri de diş telinin dudak şeklini değiştirdiği düşüncesidir. Takılan tel dudak şeklini bozmaz tam aksine dudak şeklini onarır.
Diş Teli Gülüşü Değiştirir Mi? Evet, diş teli gülüşü değiştirir. Aslında, birçok hastanın diş teli tedavisine başvurma sebeplerinden biri estetik kaygılardır. Kontrole gelen hastalarımda, tedavi öncesi ve sonrasında gülüşlerindeki değişikliği gözlemleyebilmekteyim.
Diş teli tedavisi ile birlikte kişinin ağız ve çene sağlığı iyileştirilir, oluşabilecek diş hastalıklarının önüne geçilir ve kişiye kusursuz bir gülüş sağlanabilir. Bunların yanında tedavinin konuşma üzerinde de birçok faydası vardır.
Ağzınızı kullanmadığınız zamanlarda, yani yemek yemediğiniz, konuşmadığınız, şarkı söylemediğiniz, ağzınızın kapalı olarak durduğu her an ve gece yatarken de dilinizin ucu bu noktada durmalı. Sakın yanlış anlamayın, bu gergin değil son derece konforlu bir duruş olmalı.
Yutkunurken dil ön dişlere dayandığında bu durum siz konuşurken de bu şekilde olmaktadır ve bu durum peltekliğe sebep olmaktadır. Bu durumu azaltmak için dilinizi ağzın alt kısmına ya da damağınıza yapıştırarak yutkunmaya çalışın ve dilinizi o şekilde tutmaya çalışın ki bu şekilde diliniz o konuma gelmeye alışacaktır.
Yutma Bozukluğu (Disfaji) Nedir? Yutma bozukluğu tıp dilinde disfaji olarak bilinir. Bu durum, yiyeceğin ağız boşluğundan mideye geçişinde gecikme, engellenme ve yanlış bir yol izleyerek nefes borusuna kaçması şeklinde ortaya çıkar.
Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB)'nin belirlediği 2023 yılı ortodontik tedavi taban fiyatlarına göre, Çift çene diş teli tedavileri 15.000 TL ile 25.000 TL aralığında, tek çeneye uygulanan tedaviler ise 12000 TL ile 18.000 TL aralığında değişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri