Diş Şeffaflaşması Nedenleri Dişlerimizin en dış katmanında bulunan diş minesi dişlerimizi korumakla görevlidir. Bazı sağlık koşulları ve tükettiğimiz yiyecek ve içeceklerden kaynaklı olarak diş minesi yavaş yavaş aşınabilir. Bu aşınmalar yüzünden de dişleriniz zamanla şeffaf bir görünüme ulaşır.
Şeffaflaşan dişlerinizin diplerinde aşırı derece mine kaybı varsa ve dişleriniz iyice incelmişse, diş hekimleri sizlere kuron tedavileri önerebilir. Dişinizi koruyabilmek ve dişlerinizin daha da incelmesini önlemek için porselen kuronlar kullanılabilir.
Diş Şeffaflaşması Tedavi Yöntemleri
Diş minesi kaybı dişte kalıcıdır. Şeffaf, yarı saydam gözüken dişlerinizin görüntüsünden rahatsızsanız kozmetik diş tedavi yönlemleri dişinizi ve gülüşünüzü daha güzel kılar ve aynı zamanda dişinizi güçlendirir. Diş hekiminiz dişiniz için en uygun tedaviyi seçecektir.
Bunun için ilk diş hassasiyeti görüldüğü an, bir diş hekimine başvurmak gerekiyor. Çünkü diş minesinin ilk aşamasında lazer ya da koruyucu jel macun ile diş minesindeki tahribat durdurulabiliyor. İleriki aşamalarda ise dolgu ya da porselen kaplama tedavisi uygulanarak, dişlerin kaybı engelleniyor.
Diş çürüklerine sebep olan bakteriler, zamanla dişin iç katmanlarına doğru ilerlerler. Pulpa olarak adlandırılan dişin en iç tabakasında ise, ağrıya duyarlı sinir uçları bulunur. Dolayısıyla, çürük bu sinirlere ulaştığında sızlama oluşur. Çürük, tedavi edilmediğinde apse ile sonuçlanabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Diş dış yüzeyinden başlayarak dişin ortasındaki sinire kadar uzanan bu kanallar sıvı ile doludur. Diş minesi zayıflamış olan dişlerde sıcak, soğuk, ekşi, tatlı yiyecek ve içeceklerden sonra hareket eden bu sıvı, diş sinirinde hissedilir ve sızlamaya neden olur.
Dişin kök yüzeyinde koruyucu mine tabakası bulunmamaktadır. Bu durum soğukta dişlerin sızlamasına sebep olur. Bakteri plaklarının sebep olduğu diş taşları da dişlerin yüzeylerinde birikerek dişeti çekilmesine neden olur ve dişlerin kök yüzeylerini açığa çıkartır.
Diş minesi, sert veya agresif fırçalama, tırnak yeme, sert nesneleri çiğneme veya aşındırıcı bir diş macunu kullanma gibi dış kuvvetler nedeniyle zayıfladığında, dişleriniz diş aşınması adı verilen bir işleme maruz kalır. Diş minesinin kaybolması, diş hassasiyetine neden olabilir ve diş çürümesi riskini artırabilir.
Diş minesi aşınması ilerlediğinde kompozit dolgu tedavisi öne çıkar. Kompozit dolgu tedavisi etkili olduğu için aşınmanın ilerlemesi durumunda bu tedaviye başvurulur. Diş minesi aşınmasının derecesine bağlı olarak porselen lamina tedavisi de tercih edilir.
Aynaya baktığınızda yıllar ile birlikte dişlerinizde sararma, boylarında kısalma, uçlarında tırtıklar veya dişeti birleşiminde görülen çöküntüler diş aşınmalarının habercisi olabilir. Zamanla gelişen soğuk uyaranlara karşı (örneğin, soğuk su, dondurma vb.) gelişen hassasiyet yine diş aşınmalarının belirtisi olabilir.
Şeffaf diş teli; diş çarpıklığı, diş ayrıklığı, diş yamukluğu gibi ağız ve çene yapısını etkileyen diş sorunlarının tedavisinde metal diş teli yerine kullanılır. Şeffaf diş teli, aynı zamanda dişin kendi rengine çok yakın olmasından dolayı bazı kişiler tarafından daha estetik bulunur ve bu yüzden tercih edilir.
Çay, kahve, meyve suyu, renkli özellikle de koyu renkli içecekler, dişlerin sararak renklenmesine sebep olmaktadır. Bu alışkanlıkların tüketimi azaltıldığında dişlerin rengi, gerekli diş bakımlarının ardından beyazlayacaktır.
Bir bardağa 1 çay kaşığı elma sirkesi, 1 çay kaşığı karbonat ve yarım çay kaşığı tuz eklenip iyice karıştırılır. Macun kıvamına gelen karışıma diş fırçası batırılarak dişler fırçalanır. Bir hafta süreyle günde bir kez yapılan uygulama dişlerin daha beyaz görünmesini sağlayacaktır.
Aşındırıcı içeren, sırdan diş macunlarından kaçınmanız gerekse de, su, protez macunu veya aşındırıcı olmayan diş macunu kullanabilirsiniz. Protezleri gece boyunca protez temizleme solüsyonu veya suda tutun. Diğer bir seçenek ise önce hızlı etkili bir temizleyici kullanmak ve daha sonra protezleri suda tutmaktır.
Diş aşınması; diş minesinin kaybıdır ve asite maruz kalmaktan dolayı kaynaklanır. Mine aşınırsa; dişin dentin dokusu açığa çıkar ve hassasiyete sebep olur. Vücudun kemik ve kas gibi bölgelerinden farklı olarak, diş minesinde yaşayan hücre yoktur. Yani, diş minesi bir defa yok olduğunda, vücut onu yeniden oluşturamaz.
Gargara: Diş eti çekilmelerine karışı evde hazırlanabilecek gargaralar da tercih edilebilir. Tuzlu su, karbonat ve ada çayı ile yapılacak gargaralar diş eti çekilmesi sonucu hissedilen kanamaları veağrıların azaltılmasına yardımcı olabilir.
Dişlerinizi her gün iki kez fırçalamak dişlerinizin ve diş etinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olmak için en iyi yoldur. Ancak hangi diş macununu kullanacağınızı seçmek zor olabilir. Dişlerinizi fırçalarken koyu kırmızı diş eti görünümünü önlemeye yardımcı olan parodontax gibi bir diş macunu kullanmanız gerekebilir.
Eksik diş mide hastalıklarına yol açar
Diş eksikliği, beslenme alışkanlıklarını etkilediğinden besinlerin iyi çiğnenmeden yutulmasına dolayısıyla kilo alımına neden olabilir.
Süt ve süt ürünler: Süt, peynir, yoğurt, ayran, kefir gibi ürünler içerdikleri kalsiyum ve fosfor ile kemikler ve diş sağlığı için çok faydalıdır, ayrıca diş minesini korur ve tükürük akışını da düzene sokar.
D vitamini:Eksikliğinde kemik ve diş yapısında bozukluklar oluşur. KALSİYUM:Kemik ve diş oluşumunda etkilidir.Sağlıklı kullanılabilmesi için C ve D vitaminlerine ihtiyaç duyar.
D vitamini düşük olduğunda ağız bakımı da yeterli değilse çocuklarda diş çürüğü, erişkinlerde dişeti hastalığı riski oluşur. Dişetinin cerrahi tedavisi ve implant uygulamalarından sonra yara iyileşmesi gecikir.
Diş hassasiyetinin nedeni, dişin siniri kaplayan kısmı olan dentinin mine tabakası kaybı veya dişeti çekilmesi yoluyla açığa çıkmasıdır. Sıcaklık değişiklikleri ve belli gıdalar (asitli veya tatlı) da dişin veya dişlerin ağrımasına neden olabilir. Ağrı genellikle kısa sürede geçer.
Özellikle çürük problemi yaşıyorsanız ağız çalkalama suları diş hassasiyetinizin azaltılmasında oldukça etkilidir. Ağız gargarasını günde bir veya iki kere kullanabilirsiniz. 1 dakika boyunca ağız çalkalama suyu ile ağzınızı çalkaladıktan sonra tükürün ve en az 30 dakika herhangi bir şey yiyip içmemeye özen gösterin.
Diş sızlamalarının nedenleri arasında birçok şeyi sayabiliriz. Bunlara; dolgulu dişlerin eskimesine, kırılan dişler, dişlerde çürük oluşumu, yanlış diş fırça kullanımı ve yanlış diş fırçalama teknikleri gösterilebilir. Diş etindeki iltihap oluşumları sızlamalara örnek gösterilebilir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri