Türkiye'de Antalya, Manavgat, Muğla-Datça,
Keçiboynuzundan elde edilen pekmez çeşididir. Ege ve Akdeniz yöresine has bir pekmez türüdür. Mersin, ton bazında keçiboynuzu envanteri en yüksek ildir. 2017'de 6.626 ton ile Türkiye'de değer zincirine katılan toplam keçiboynuzunun yaklaşık %50'si bu ilden gelmektedir.
Soğuk sıkım keçiboynuzu pekmezi üretiminde ısıl yöntemler kullanılmaz. Yüksek sıcaklık kullanılarak üretilen pekmezler besin değeri bakımından daha düşük oranlara sahiptir. Bu nedenle pekmez seçiminde soğuk sıkım ile üretilmiş çeşitleri tercih ederek daha sağlıklı bir kullanım elde edebilirsiniz.
Ülkemizde keçiboynuzu ağaçları en çok Akdeniz Bölgesinde yetişmektedir. Antalya - Manavgat, Antalya - Gazipaşa, Mersin - Anamur, Mersin - Bozyazı, Mersin - Aydıncık, Mersin - Gülnar, Mersin - Silifke, Muğla - Marmaris, Muğla - Datça da büyük ve küçük gruplar halinde doğal olarak yetişmektedir.
Harnup şurubu tüm dünyada sağlık gıdası bulunduran yerlerde satılmakla birlikte adada hazırlanan pekmezi ise sadece Kuzey Kıbrıs'ta bulunur.
İlgili 34 soru bulundu
Keçiboynuzu pekmezi (harnup pekmezi), çekirdekleri ayıklanmış keçiboynuzu meyvesiden soğuk sıkım yöntemi ile yüksek sıcaklık ve ısı kullanılmadan elde edilen şurup formundaki gıdaya denir.
Keçiboynuzu nedir, keçiboynuzu ya da halk arasında bilinen diğer adıyla harnup, yüksek besin değerleri ile oldukça faydalı bir bitkidir. Özellikle pekmezi ve unu tüketilen keçiboynuzu besin değerleri oldukça yüksek bir bitkidir ve bu sebeple sık sık tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Keçiboynuzu ağacı Akdeniz iklimi görülen diğer ülkelerde de görülmektedir. Kıbrıs, Libya ve ABD de kolaylıkla yetişen keçiboynuzu ağacı Türkiye'de Antalya Manavgat, Mersin Anamur, Muğla Datça gibi birçok şehirde yetişmektedir. Keçiboynuzu doğal ortamda ormanların içerisinde yetişen bir ağaç türü olarak yetişmektedir.
Yaz mevsiminde yetişen keçiboynuzu Akdeniz iklimini sevmektedir. Keçiboynuzu hasat zamanı sıcaklığa bağlı olarak değişse de ortalama temmuz ve ağustos aylarındadır.
Su döküldüğünde pekmezin rengi suya geçiyorsa ve pekmezle su iyice karışıyorsa bu pekmezin kaliteli ve organik olduğunu söylemek mümkün. Eğer su dökülürken pekmez ile su karışmıyor ve pekmez bardağın altında kalıyorsa bu pekmez organik ve gerçek bir pekmez değildir.
Halk dilinde keçiboynuzu olarak bilinen harnup yani keçiboynuzu meyvesinden elde edilen son derece sağlıklı ve doğal bir gıdadır.
Eğer pekmezi daha önceden tüketmişseniz pekmez oda sıcaklığında en fazla 6 ay kadar bekletilebilir. 6 aydan sonra bozulmaya başlayacaktır. Ancak dokunulmamış pekmezler oda sıcaklığında 2 yıla kadar bekletilebilir. Pekmez buzdolabında ise 1 yıla kadar tazeliğini koruyabilmektedir.
Türkiye'de pekmez deyince hemen akla Zile geliyor. Hoş ve aromatik lezzete sahip olan Zile pekmezi, zengin vitamin ve minerallere sahip özelliği ile biliniyor.
Keçiboynuzu özü, pekmezden farklı olarak meyvenin çekirdeği ile birlikte sıkılması ile üretilir. Pekmeze göre kıvamı daha yoğun, tadı daha mayhoştur. Kullanım alanı ve tüketimi pekmeze benzer olsa da besleyiciliği çok daha yüksektir.
Yüksek kalsiyum içeriği sayesinde kemik sağlığını olumlu etkiler. Balgam söktürücü özelliği ile öksürük tedavisinde kullanılır. Akciğerleri temizler, sigaranın yarattığı hasarı azaltmaya çalışır. Alerjik hastalıklara, astım ve bronşite iyi gelir.
Aşırı keçiboynuzu baş dönmesine yol açabilir. Gündelik hayatı olumsuz etkiler. Keçiboynuzunun bir diğer zararı ise ishale neden olmasıdır. Fazla tüketimi bağırsakların daha işlevsiz çalışmasını sağlar.
- Keçiboynuzunun özü direkt tüketilebilir. - Keçiboynuzu bitkisinin toz bir diğer deyişle un hali farklı tariflerle uygulanabilir. - Keçiboynuzu pekmez şeklinde kullanılabilir. Bitkinin pekmez hali oldukça tercih edilmektedir.
-Verime Geçmiş Bir Harnup Fidanı Kaç Kilo Meyve Verir:Harnup fidanı tarlada ağaç başı 90-100 kg meyve verebilir.Saksıda bu verim düşecektir.
Keçiboynuzu (Harnup) Pekmezi
Bu yüzden en faydalı pekmez çeşidi olarak gösterilmektedir.
Keçiboynuzu pekmezi günde ne kadar tüketilmeli? Keçiboynuzun günde 1-2 tatlı kaşığı tüketilmesi önerilmektedir. Bu miktar ile günlük kalsiyum ve fosfor ihtiyacınızı rahatlıkla karşılayabilirsiniz. İnsan vücuduna sayısız faydaları olan keçiboynuzu fazla tüketildiğinde çeşitli yan etkilere neden olabilmektedir.
Tam bir şifa deposu olan üzüm pekmezinin bilinen faydalarından bazıları ise şunlardır; -Enerji ve karbonhidrat kaynağıdır. Sabahları aç karnına tükettiğinizde güne zinde ve enerjik başlamanızı sağlar. -İçeriğinde bulunan mineraller sayesinde kemik sağlığını korumaya yardımcı olur.
Keçiboynuzu genel olarak lifli gıda kategorisinde olduğu için fazla tüketimi ishale neden olabilir. Gebeler için fazla tüketimi oldukça zararlıdır. Dikkatli tüketilmelidir. Diyabeti olan kimselere keçiboynuzu pekmezi faydalı olsa da doktorlarıyla görüşmeden kullanmaları sakıncalıdır.
Fazla tüketimi sonucunda mide bulantısı ve ishal gibi problemlere sebep olabilmektedir. Ayrıca içeriğinde bulunan meyve şekeri yani früktoz nedeniyle aşırı tüketimi şeker yükselmesine sebep olabilmektedir. Bu da diyabetli kişilerde tehlikeli sonuçlara yol açabilir.
Pekmez şeklinde kullanımı fazlasıyla yaygın olan keçiboynuzu, ılık bir suda bekletilerek de tüketilebilir. Ayrıca suyu içilebilir ya da un elde edilerek tatlılarda kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri