Yılda ortalama 3-4 defa kızgınlığa girerler. Bu dönem çoğunlukla ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde görülür. Kızgınlık süresi birkaç gün ile birkaç hafta kadar sürebilir. Kızgınlık dönemi üreme ve çiftleşme isteğinin olduğu dönemdir.
Kedi Çiftleşmesi Kaç Gün Sürer? Dişi bir kedinin hamile kalabilmesi için kızgınlık dönemindeyken 24 saatlik süreçte 3-4 kere çiftleşmesi gerekir. Bu sürecin sonunda kedinin kızgınlık belirtilerinin azalmaya başladığı gözlemlenir. Bu nedenle 24 saatlik bir süreçte çiftleşme tamamlanabilir.
CEVAP: Ali bey kedilerde çok uzun süren kızgınlıklar normal karşılanacak düzeyde sık karşılanıyor. Fizyolojik olarak normal olan yılda bir dönem şeklinde yaşanmalıdır. Bu kızgınlık dönemi içinde de yaklaşık 1 hafta kızgınlık 1 hafta sakin dönem olmak üzere 3-5 kez artarda tekrarlar.
6 ayı doldurmuş ve kısırlaştırılmamış tüm kedilerin üremeye hazır olduklarını gösteren kızgınlık dönemi bir döngü halinde mevsimsel olarak gerçekleşir. Kızgınlık döneminin süresi ise kediden kediye farklılık gösterse de bu süreç ortalama 4 ila 7 gün içinde sonlanır.
Kızgınlık dönemi üç şekilde sonlanır; erkek kedi ile çiftleşme, Ovarioshistorektomi (kısırlaştırma operasyonu), anöstrus'un (kızgınlık sezonu dışı dönem)gelmesi. Eğer kediniz kızgınlık dönemi sırasında bir erkek kedi ile çiftleşir ve gebe kalırsa östrus dönemi bittikten sonra tekrar kızgınlık dönemine girmeyecektir.
İlgili 26 soru bulundu
Kediler kardeşleriyle çiftleşir mi? Kediler bu ayrımları yapamadıkları için cinsel olgunluğa eriştiklerinde birbirleri ile çiftleşmek isteyebilirler. Ancak kan bağı olan kedilerin (erkek kardeş, kız kardeş, baba ve kız, anne ve oğlu) çiftleşmesi oldukça risklidir ve bu durum genetik kusurların gelişmesine yol açar.
Az önce de belirtildiği gibi kedilerin çiftleşmesi saniyeler içerisinde sona ermekte ancak birden çok defa tekrarlanabilmektedir.
Dişi kedi çiftleşmek istemezse; bu durum kedinin çiftleşme için hazır olmadığını gösterir. Çiftleşmeye hazır olmayan bir kediyi erkekle aynı ortamda bırakmak ve çiftleşmeye zorlamak dişinin psikolojisinin bozulmasına neden olacaktır.
Kızgınlık dönemine giren dişi kediler bu süreçte huzursuz ve gergin olabilirler. Dişi kedinizi sakinleştirmek adına oyuncak ve aktivitelerle dikkatini dağıtabilirsiniz. Bu dönemde ekstra sevgi ve ilgi göstererek rahatlamasını sağlayabilir, onunla daha fazla zaman geçirerek sevginizi hissetmesini sağlayabilirsiniz.
Köpekten farklı olarak dişi kedide çok sayıda kızgınlık dönemi (5-7) peş peşe gelir. Dişi kedi üst üste birkaç defa çiftleşmeye hazır olur.
Kediler genellikle 6. ayında kızgınlık dönemine girer. Ancak bazı kedilerin gelişim sistemindeki farklılıktan ötürü 4. ayında kızgınlık dönemine girdiği görülmektedir. Yılda ortalama 3-4 defa kızgınlığa girerler. Bu dönem çoğunlukla ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde görülür.
Kediler ayrıca insanlar gibi âdet görmezler. Kedilerde kalınlaşan rahim astarı dokusu hamilelik gelişmediğinde insanlarda olduğu gibi dökülerek vücut dışına atılmaz. Doku direkt olarak vücut tarafından emilir. Bu da kedilerin kızgınlık dönemlerinde regl olmadığı anlamına gelir.
Kedilerin çiftleşmesi nasıl anlaşılır gibi sorulara cevap olarak en net cevap aslında erkek kedinin dişi kedinin ensesini ısırmasıdır. Çiftleşme sona erdiğinde ise erkek kediler genellikle dişi kedileri hemen bırakmazlar. Bunun nedeni ise dişi kedilerin onlara karşı bir hamle yapmasından korkmalarıdır.
Bu östrus denilen kızgınlık süreci 10-12 gün kadar sürer ve 3-4 ayda bir tekrar eder. Östrus döneminde kediler istedikleri günde çiftleşebilirler. Çiftleştikten hemen sonra dişi kedi hemen hamile kalabilir. Kedilerde hamilelik süresi 58-62 gün kadardır.
Yapılan kısırlaştırma operasyonu sonucunda yumurtalık organından parça kalmış olabilir. Bu da onun tekrar kızgınlık belirtileri göstermesine yani hormon üretiminin durdurulamamış olmasına işaret eder. Kzıgınlık belirtileri göstermesine rağmen gebe kalma şansı yoktur.
Dişi Kediler Çiftleştikten Sonra Neden Yuvarlanır? Çiftleşme bittikten sonra dişi kediniz yuvarlanmaya başlar ve pozisyon değiştirerek sırt, genital bölgesini yalamaya başlarlar. Tam olarak sebebi bilinmeyen bu davranışların, yumurtalama nedeni ile hormonal bir tepki verildiği tahmin edilmektedir.
Hemen cevap verelim. Hayır!.. Kediler kızgınlık dönmelerinde acı çekmezler. Kedilerin kızgınlık dönemine girmeleri onların normal döngüsüdür ve kızgınlıktayken bağırır gibi değişik sesler çıkartmaları, aşırı hareketli olmaları, dışarı çıkma istekleri de çok normaldir.
Erkek kedilerde çiftleşme zamanları ortalama olarak 6 aylarını tamamladıkları zaman dahi uygun olacaktır. Bu vakit onların sağlıkları açısından en ufak olumsuz etkileri vermeyecektir. Dişi kediler ise doğum yapma gibi durumları olmasından dolayı bir yaşına girdikleri zaman çiftleştirilmesi daha uygun olacaktır.
Kedinizin evin içinde kalması ve çiftleşeceği uygun bir partnerle birlikte yaşamaması durumunda dahi, kedinizin kısırlaştırılması yine de iyi bir fikirdir. Dişi bir kediniz varsa, kısırlaştırma yumurtalık kanserini imkansız hale getirmekte ve rahim kanseri riskini de çarpıcı bir biçimde azaltmaktadır.
Dişi kedinin kızgınlığı çiftleşme ile sona ermeyebilir. Yapılan çalışmalar tek bir çiftleşme ile kedilerin hamile kalma oranının sadece %50 olduğunu gösteriyor.
Öncelikle kedi gebelikle beraber duygusal olarak sakinleşmektedir. Meme uçları şişen ve belirginleşen kedide miskinlik ve uyku hali de artar. Sabah bulantıları ve bazen kusma isteği kedinin hamile olduğunu anlamanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca kedi normalde yediğinden daha fazla yemek ister.
Bazı durumlarda kedilerin birbirlerinin poposunu koklaması insanlardaki tokalaşmanın dengidir. Yani sizinle selamlaşmak isteyen kedinizin bu hareketi yapması normaldir. Öte yandan çiftleşme döneminde de karşı cinsi çağırmak için de sıkça bu hareketi yaptıkları bilinir.
Kızgın Olmayan Kedi Çiftleşir Mi? Kedilerin kızgınlık dönemlerinin başlamaması, çiftleşmeleri için uygun zaman gelmediğinden dolayı kedilerin çiftleşememelerine neden olabilir. Bu nedenle de kızgınlıkta olmayan hem dişi hem de erkek kedilerin çiftleşemeyecekleri söylenebilir.
böyle bir çiftleşmeden bir hayvan oluşmaz.
h. 8 sağlıklı yavruda, 5 tane dişi sahibine, 3 tane erkek sahibine verilir. Seçim hakkı erkek sahibinindir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri