Karadeniz Bölgesi'nin kıyı kesimi ile Marmara Bölgesi'nin Karadeniz kıyılarında görülür. Her mevsim yağışlıdır. En fazla yağış sonbahar, en az yağışı ilkbaharda alır.
Karadeniz iklimi her mevsim yağış alan bir yapıya sahiptir. Genel tabloya bakıldığında Trabzon, Rize ve Artvin illerine yani Doğu Karadeniz Bölgesi'ne en fazla yağış sonbaharda yaşanırken en az yağışın olduğu dönem ilkbahardır. Yaz döneminde ortalama sıcaklık 22,1 °C şeklindedir.
Doğu Karadeniz'de en fazla yağış sonbaharda, en az yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı ortalama 1590 mm iken, 831 mm 2244 mm arasında değişir. Batı Karadeniz'de en fazla yağış sonbaharda, en az yağış ilkbaharda düşer. Yıllık yağış miktarı 1000–1500 mm'dir.
Karadeniz İklimi:
Yaz ile kış arasındaki sıcaklık farkı fazla değildir. Yazlar nispeten serin, kışlar ise kıyı kesiminde ılık, yüksek kesimlerde karlı ve soğuk geçer. Her mevsimi yağışlı olup su sıkıntısı görülmez.
Karadeniz Bölgesi, aynı zamanda en fazla yağmur yağışının görüldüğü yerdir. Ancak bu bölgede, sonbahar ve kış aylarında, kar yağışı çok fazla görülmez.
İlgili 41 soru bulundu
Doğu Karadeniz Bölümü, Türkiye'nin en fazla yağış alan coğrafî ünitesidir. Bu alanda, en fazla yağışın düştüğü Rize çevresindeki yıllık ortalama yağış miktarı, 650 mm civarında olan Türkiye ortalamasının dört katına yaklaşmaktadır.
Karadeniz kıyı kesimine göre yaz ayları birkaç derece sıcak, kış ayları soğuk geçmektedir. Kış aylarında alçak alanlarda ortalama sıcaklık 0 °C 'nin üzerinde seyretmektedir. Yağışın düşük, sıcaklığın yüksek olmasından dolayı , sözü edilen alanlarda yarı-nemli ve yarı- kurak bir iklim tipi hüküm sürmektedir.
Karadeniz ikliminde her mevsim yağış vardır. Denizin etkileri ve yağış alması nedeniyle ılık bir yapıya sahiptir. Don olaylarının çok az görüldüğü yerler arasında yer alır. Kuzey kıyıların her yerinde aynı etkileri gösteren bir iklim türü olduğu da söylenemez.
İklimi ve bitki örtüsü
Bu iklimin oluşmasının sebebi; Karadeniz'den gelen nemli hava kütlelerinin kıyıya paralel uzanan Kuzey Anadolu dağ yamaçlarına bol yağış bırakmasıdır. Türkiye'nin en yağışlı bölgesi olan Karadeniz'de yağışlar bir mevsimde yoğunlaşmamış, yıl geneline yayılmıştır.
Karadeniz iklimi: Marmara'nın kuzeyi ile Karadeniz'de görülen iklim türüdür. Yaz ayları serin ya kış ayları ılık geçen bir iklimdir. Aynı zamanda yılın büyük bir çoğunluğunda düzenli olarak yağış gerçekleşir. Bu sebepten dolayı canlı ve gür ormanlık alana sahiptir.
Doğrulanmış Cevap. Cevap yanlıştır. Bütün kıyılarımızda Karadeniz iklimi yoktur.
En fazla yağış kışın, en az yağış yazın düşer. Kışın görülen yağışlar cephesel kökenlidir.
Ekvatoral İklim
Ekvator çevresinde, 0° – 810° Kuzey ve Güney enlemleri arasında görülür. Ekvatoral iklimde yıllık ortalama sıcaklık 25°C dolayındadır. Ekvatoral iklimde yıllık sıcaklık farkı 2 – 3°C yi geçmez. Yıllık yağış miktarı 2000 mm den fazladır.
Karadeniz İklim Tipleri. Yer şekillerinin farklılığı sebebiyle Karadeniz iklimi 3 çeşide ayrılmıştır. NOT; Karadeniz iklimi barındırdığı nem koşulları ve sıcaklık özellikleri bakımından okyanusal iklime benzemektedir. Okyanusal iklim tipinde yağış miktarları yükselti ve dağların konumunda göre farklılık gösterir.
Karadeniz Bölgesi'nde türler bakımından bakıldığında kivi, ceviz, Trabzon hurması, fındık, çay, kiraz, mandarin ve kestane türlerinin üretim alanında; çay, üzüm, kiraz, limon, Trabzon hurması ve mandarin de ise üretim miktarında çok belirgin olmamakla birlikte artış görülmektedir.
Ege Bölgesinin bitki örtüsü Akdeniz Bitki Coğrafyası bölgesine girer. Ege Bölgesi'nde ormanlar, Yamanlar dağı, Manisa Dağı, Bozdağlar, Menteşe yöresindeki dağlık alanlarda kuzey yamaçlarda yer alır(meşe, karaçam, kestane).Dağların kuzeye bakan yamaçlarında nemli ormanlar görülür(karaçam, kestane vb).
Dağların yükselti ve doğrultusu nedeniyle Orta Karadeniz'de denizel iklimin yayılma alanı, Doğu ve Batı Karadeniz'e oranla daha geniştir. Orta Karadeniz Bölümü'nde dağların iç kısımlardan başlaması nedeniyle yağış miktarında azalma görülür. Yıllık yağış 700 mm'ye kadar iner.
En İyi Zaman: karadeniz bölgesi için en iyi dönem Haziran ve Ekim aylarıdır. Hem yaz yoğunluğu olmamış oluyor hem de hava olarak sizleri memnun ediyor. Bahsettiğimiz dönemlerde hava şartları gezmeniz için en elverişli zamandır.
Karadeniz İklimi
Düzenli yağış alması ile beraber yıl boyunca sürekli yağış gerçekleşir. Bu yağış özellikle sonbahar aylarında çok daha fazladır. Özellikle her mevsim yağışlı olması sayesinde çay ve fındık tarımı Karadeniz Bölgesinde oldukça artış göstermiştir.
Karadeniz iklimi
Yazlar serin, kışları kıyılarda ılık, yükseklerde soğuk ve kar yağışlıdır. Yağış yıla dağılmıştır, kurak mevsim görülmez. En soğuk ay ocak (4,2 °C), en sıcak ay temmuz (22,2 °C) ayıdır.
4- Akdeniz İklimi:
Ülkemizde en sık görülen iklim türlerinin başında gelir. En fazla yağış kış mevsiminde yaşanır. Yaz aylarındaki sıcaklık ise ortalama 20 - 22 derecedir. Savan dışında Karaçam ve Sarıçam adı verilen ormanlar da Akdeniz ikliminin doğal bitki örtüleri arasında yer alır.
Türkiye'nin en fazla yağış alan ili Rize olurken yıllardır ikinci durumdaki Muğla 2021 yılında Rize, Giresun ve Zonguldak'tan sonra dördüncü sıraya düşmüştü. Geçen yılın oranlarına göre Muğla'daki düşüş devam ediyor.
Merhaba, Karadeniz iklimi her mevsim yağışlı olduğu için bitki örtüsü genellikle ormandır. İç kesimlerinden Doğu Anadolu Bölgesi'ne doğru alçalan kesimlerde doğal bitki örtüsü bozkır (step) görünümündedir. Bunun yanında daha yukarı kesimlerde iğne yapraklı ormanlar ile Alpin çayırlar da görülebilir.
Doğal bitki örtüsü ormandır. Çok yüksek yerlerde Alpin Çayırlar görülür. Her mevsim yağış görülen bir bitki örtüsüne sahiptir. Sıcaklık farkı azdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri