Sağlıklı doğal dişlerin rengi, kirli beyazdır. Kar beyazı renkte olmayan doğal dişler, daha çok sarı ve gri spektrumlarda görülen tonlara sahiptir. Dişlerin rengi, inorganik bileşiklerin kalınlığı ve dentin miktarıyla belirlenmektedir. Doğal dişin asıl rengini anlamak için, dişin yapısına göz atmak gerekir.
Doğal dişlerin gerçek rengi kirli beyazdır. Hiç bir dişin asıl rengi kar beyazı değildir, daha çok sarı ve gri spektrumdadır.
Genel olarak sağlıklı dişler beyazımsı renkte olur tamamen bembeyaz olmazlar. Dişlerin rengi beyazdan sarıya kadar olan tonlarda değişiklik gösterir. Dişin renginin değişmesinin sebebi birçok şekilde olabilir. Dişlerin rengi dişlerin yaşına, beslenmeye, sigara kullanımı gibi faktörlere bağlı olarak değişir.
A2 dişlerin doğal görünümüne en yakın sonuçları verir. Genellikle diş kaplamaları veya dolgular için kullanılır ve doğal diş rengine en uygun renk tonlarından biri olduğu için en çok tercih edilenidir. Diş rengi skalasında orta tonlarda yer alırken A1 ve A3 diş renkleri arasında bir geçiş tonudur.
A1 diş rengi VİTA Classical renk skalasının B1 den sonra en açık renk tonu olarak tanımlanabilir.
İlgili 36 soru bulundu
TDB'nin 2022 yılında belirlemiş olduğu 2023 yılı fiyat tarifesine göre zirkonyum diş tedavi ücretleri şu şekildedir: Zirkonyum destekli porselen diş kaplaması: 2880TL. Monolitik full zirkonyum diş: 2880TL. Zirkonyum gülüş tasarımı (20 diş): 57600TL.
Porselen doğal diş minesi gibi görünse de gözenekli yapısı yoktur. Aslında porselen tamamen gözeneksizdir tıpkı cam gibi. Pigmentler basitçe kayar. Bu nedenle, siz ve diş hekiminiz kaplamalarınızın rengini seçtikten ve sizin isteklerinize göre özel olarak hazırlandıktan sonra porselen asla renk değiştirmeyecektir.
Zirkonyum, full porselen ve Emax, lamine diş kaplamalarında sık kullanılan renkler şunlardır: A1: Bu renk tonu, kırmızımsı ve grimsi olmak üzere renk skalasının en açık renk grubudur. Yetişkin bir kişinin sahip olacağı en açık renk tonudur.
B2 renk tonu, daha açık bir beyaz görünüm sunar. Dişlerinizin doğal beyazlığını korurken biraz daha parlaklık isteyenler için uygundur. B2 renk tonu, B1'e göre daha doğal bir görünüm sunar ve dişleri doğal beyazlığında göstermek isteyenler için idealdir.
Özellikle arka dişlerde görülen lekeler siyah renkli ise akla direkt dişteki siyah lekeler çürük mü sorusu gelmektedir. Dişte oluşan siyah lekeleri görünce bireyler doğal olarak bunun çürük olduğunu düşünür. Hemen paniğe kapılsa da genelde leke olarak tabir edilen bu siyah leke çürük olmayabilir.
Dişe bakıldığında kahverengi veya siyah renklenmeler bulunuyorsa çürük varlığından şüphe edilir. Ardından hekim dişi muayene eder. Dişte siyah veya kahverengi renklenme olmasa bile diş içten çürümüş olabilir.
Saydam mine ile örtülü dişler alttaki dentinin rengini yansıtarak kahverengi-sarımsı gözükürken; kalın-opak minesi olan dişler gri görünür. Fizyolojik yaşlanmada da dişlerin renginde hem aşınma hem de pigmentasyon ile koyulaşma olmaktadır. çocuk dişlerinde görülür.
Yiyecekler ve içecekler sonrasında dişler temizlenmediğinde dişin rengi etkilenir. Dişler beyaz olsa bile diş eti hastalıklarına yol açabilir.
Kişinin yaşı, sosyo-ekonomik durumu, cilt tonu, diş eti rengi gibi faktörler önemlidir. Örneğin koyu tenli kişilerin, çok açık diş rengi seçimi gülümsemelerini doğallıktan uzaklaştırır. Seramik uygulamalarda yarım ton gibi bir koyulaşma olurken, porselen uygulamalarda bir değişim yaşanmaz.
Bu nedenle hamilelik döneminde tükettiğiniz gıdalara, kullanmış olduğunuz ilaçlara, hastalık ve beslenme alışkanlıklarını özen göstermelisiniz. Genetik Yapı: Diş renk değişikliği nedenleri arasında genetik yapıda yer almaktadır. Genetik ya da kalıtımsal olarak dişlerin rengi ya beyaz ya da sarı olabilir.
Hollywood gülüşü, dişlerin porselen ya da zirkonyum kaplama ile kaplanması işlemidir. Gülüş tasarımında hastanın dudak, diş eti ve dokularının durumu detaylı biçimde ele alınır.
Zirkonyum dişler ileride renk değiştirir mi? Pürüzsüz ve kaygan porselen yapılı yüzeye sahip oluşu nedeniyle plak birikimi görülmez. Bu sebeple kahve, çay ve sigara gibi renklendirici gıdalardan etkilenmez. Rengi her zaman uygulandığı gibi kalır.
Zirkonyum kaplama aynı zamanda uzun ömürlü olması, dış etkenlerle (sık kahve-çay tüketimi, sigara kullanımı vb.) renk değiştirmiyor olması, dolayısıyla da tercih edilen bir üründür.
Zirkonyum dişte kırılma, zirkonyum kaplamanın düşmesi görülür mü? Ters ve fazla bir kuvvette kırılma çatlama görülebilir ancak bu sağlam dişin kırılma ihtimaliyle neredeyse aynıdır. Klinik ortamda büyük oranda tamiri yapılabilmektedir. Kaplamanın altındaki dişte zamanla çürüme başlayıp madde kaybı oluştuysa düşebilir.
Dişin normal rengi bembeyaz olmayıp sarıdır. İnsanlar yaş aldıkça, pulpadan gelip içine etki eden materyaller zaman içinde dişin rengini değiştirmektedir. Böylece zamanla dişlerde renk değişikliği meydana gelerek dişler daha koyu kahverengi/sarı bir renge dönüşmektedir.
Zirkonyum a1 mi b1 mi? Zirkonyum kaplaması yaptırılırken a1 rengini seçecekler biraz daha sarımsı bir renk tercihi yapmış olurlar. B1 rengini seçenler ise daha beyaz bir renk seçmiş olurlar.
Porselen kaplama işlevsel olarak başarılıdır ve dişleri korur, fakat estetik açıdan doğallıktan uzak bir görünüm sunmaktadır. Doğal diş yapısı daha saydam ve şeffafken, porselen kaplamanın en büyük dezavantajı daha mat ve opak bir yapıya sahip olmasıdır.
Zirkonyum kaplama dişler, materyal olarak doğal dişlerin sağlamlığına ve dayanıklılığına daha yakındır. Bu sayede doğal çiğneme kuvvetlerini rahatlıkla karşılar.
Porselen diş kaplamalar estetik bir görünüme sahip değildirler. Işık geçirmeyen bir yapıda oldukları için parlak bir görüntü ortaya koyamazlar. Ancak estetik bir yapıya ve ışık geçirme özelliğine sahip olan zirkonyum, kişilerin gün içerisinde parlayan ve beyaz bir diş yapısına sahip olmasını sağlamaktadır.
KAPLAMA YAPILAN DİŞLER ÇÜRÜR MÜ? Bu soru hastalarımız tarafından bizlere en çok yöneltilen sorulardan biri. Yazımızın başında hemen bu sorunun cevabını verelim ,sonra nedenini niçinini açıklayalım istedik:Doğru yapılan,temiz bakılan kaplamalar ve köprülerin içindeki ayak diş diye tabir edilen taşıyıcı dişler, çürümez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri