Genelde azı dişlerde meydana gelen “ortadan ikiye bölünen diş çatlakları”, dolgu malzemeleri ile tedavi edilen diş kırıklarındandır. Dişin üst kısmından başlayan ince bir çizgi halinde olabilen bu çatlaklar, ileriki aşamalarda ortadan ikiye ayrılmaya da sebep olabilir.
Dişin bir parçasının kırılarak ayrılması veya ileri seviye çürük olması durumlarında Kuron tedavisi uygulanır. Diş hekimi, dişin bir kısmını gerektiği kadar yontar. Daha sonrasında ise, dişe kaplama geçirerek kırık dişin normal bir diş gibi olması sağlar.
Doğru yutkunma refleksinde dil üst damakta olmalı iken yanlış yutkunma refleksi olan kişilerde dil ön dişlere baskı yaptığından dolayı zaman içerisinde bu dişler aralanma başlar ve bireylerde aralıklı diş yani diestema görülmeye başlar.
Rüyada Dişinin Kırıldığını Görmek rüya sahibinin ailesinden birinin sağlık sorunu yaşayabileceği üzerine yorumlanır. Özellikle bunun baba veya baba tarafından birinin olacağına delalet eder. Bu olayın rüya sahibini çok üzeceği ve bazı kötü durumlar ile karşı karşıya kalabileceği üzerine yorulur.
Şeker, buz, fındık, sert mısır taneleri gibi sert ve sağlam besinleri ısırmak ya da kuruyemiş kabuklarını kırmaya çalışmak, Sakız çiğneme ya da buz çiğneme gibi dişlerde baskıya neden olan alışkanlıklar, Büyük diş dolguları ve kök kanal tedavisi, Diş gıcırdatma (bruksizm) ve çeneyi sıkma.
İlgili 32 soru bulundu
Diş sağlığı için vitamin denildiğinde akla ilk D vitamini gelir. Çünkü D vitamini eksikliği, diş ve kemik yapısında bozulmalara neden olmaktadır. Bu nedenle hem diş hem de fiziksel sağlığımız için oldukça önemlidir. Ayrıca D vitamininin eksik olması, diş çürüklerini de arttırmaktadır.
Kırık dişler genel olarak sinire zarar verir. Aynı zamanda kök kanalı ihtiyacına neden olabilir. Aynı zamanda yayılan enfeksiyon, vücudun diğer bölgelerine ulaşır ve ciddi komplikasyonlar oluşmaya başlar. Günümüzde yemek yerken diş kırılması gibi sorunlar çok sık görülüyor.
Rüyada Ön Dişin Kırıldığını Görmek
Maddi açıdan sıkıntıların yaşanacağına, aileden destek alınamayacağını ve yalnızlık çekeceği üzerine ifade edilir. Rüyada ön dişlerin kırılması aile içi çatışma ve kavga ile sorunlara işarettir.
Kırık parçaları toplayın ve dişçiye götürmek üzere temiz, kuru bir kaba koyun. Dişin kalan kısmını ılık suyla yıkayarak kir ve kalıntılardan temizleyin. Eğer dişiniz yaralanma nedeniyle kırıldıysa şişmeyi önlemek için bölgeye buz kompres uygulayın. Hemen randevu almak için dişçinizi arayın.
Rüyada ön dişin kırılması anlamı hayırlı olan ve istenilen rüyalardan biri değildir. Bu rüya, rüya sahibinin çevresindeki güvendiği kişi ya da kişilerin ortada herhangi bir neden yokken rüyayı gören kişiye sırtlarını çevirmelerine işaret eder. Bu durum rüya sahibinin yalnız kalmasına neden olur.
Söz konusu ayrık diş tedavileri olduğu zaman akla ilk gelen tedavi yöntemi elbette diş telleridir. Bu tedavi, metal ya da şeffaf diş telleri ile yapılabildiği gibi, kişinin diş yapısına bağlı olarak şeffaf plaklar ya da damaklık ile de yapılabilir.
Dişler arasındaki boşlukları, çeşitli tedavi seçenekleri ile kapatmak mümkündür. Ortodontik tedavi yani diş teli takılması, porselen lamine uygulanması ya da son zamanlarda çok popüler olan ve tek seansta tedavinin bitirildiği bonding sistemi ile tedavi yapılabilir.
Diastema dişler arasında oluşan boşluğu ifade eder. Bu boşluk herhangi bir dişinizin arasında olabilir. Konumu nedeniyle diğer dişlere göre en çok üst ön dişlerin arasında bir boşluk olduğunda fark edilir. Diastema estetik görünüş olarak kişiyi kötü etkileyebilir, aynı zamanda diğer dişlerin düzenini bozabilir.
Kırık Dişe Dolgu Yapılır Mı? Eğer kırılan dişlerin kökü sağlamsa ve kırık yerden başlayan çürük dişin kök kısmına inmemişse, bu tür dişlere dolgu yapılması doğrudur. Kırık diş ağrısı, geceleri uyutmaz ve yemek yerken zorlanmanıza neden olur. Bu sorundan kurtulmak için kırık dişinize dolgu yapılabilir.
En yaygın olarak karşılaşılan kırık diş türlerine yakından bakacak olursak: * Çatlak Diş:Çatlak bir dişi evde kendi yöntemlerinizle tedavi etmek imkansızdır. Dişinizde bir çatlak ile karşılaştığınız anda doğrudan diş hekiminize başvurmanız gerekir.
Kırık pulpaya kadar uzanıyorsa kanal tedavisi ile bir tedavi uygulanır. Kırık parçası ise kron kaplama ile tedavi edilir. Kırığın köke kadar ulaştığı durumlarda ise maalesef diş çekilmesi ihtimali olabilir. Bu durumların diş çekiminin yaşanmaması için hızlı bir şekilde diş hekimine gelinmesi lazım.
Dişin bir parçasının kırılarak ayrılması durumunda kuron tedavisi uygulanmaktadır. Aynı zamanda ileri seviye çürüklerde de bu yönteme başvurulur. Bu yöntemde diş hekimi, dişin gerektiği kadar kısmını yontar ve sonrasında kaplamayla dişin işlevsellik kazanmasını sağlar.
Dişler kırıldığı zaman genellikle ağrı yapmaz. Ancak tedavi edilmediği durumlarda zamanla diş ağrısının oluşmasına neden olur. Bu nedenle kırık diş tedavisi için bir an önce diş hekimine başvurmalı ve gerekli tedavinin uygulanmasını sağlamalısınız. Hafif kırıklarda kırılmış olan dişin tedavisi oldukça kolaydır.
Diş tamamen kırılınca elevatör takılır. Diş hekimi bunu diş etleri ve dentin arasına sokar ve dönme hareketi yapar. Periodontal doku yer değiştirir ve kök, ekstraksiyon bölgesinden çekilir. Kök forseps ile alınamazsa, doktor birden fazla parçadan oluşan kökü çıkarmak için ameliyat yapacaktır.
– Diastema da denilen ayrık diş sendromu,
ön iki dişiniz ve diş eti hattınız arasında meydana gelebilecek aşırı diş eti büyümesi sonucunda da kendine gösterebilir. Bu aşırı büyüme, iki ön diş arasında ayrılığa sebep olarak bir boşluğun oluşmasını sağlar.
Çatlak bir diş, çiğneme yüzeyinin ortasındadır ve genellikle çeneyi sıkmaktan veya sert nesneleri ısırmaktan kaynaklanan aşırı kuvvetin sonucudur. Çatlak köke doğru çok uzağa uzanırsa, kırık bir diş kök patolojisine (dişin kökünde bir hastalık) neden olabilir. Bu şekilde ikiye bölünmüş bir dişin çekilmesi gerekir.
Diş kırılması, tedavi edilmezse çok ciddi ağız ve diş sağlığı sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle de diş kırıldığı zaman vakit kaybetmeden geçi olmak gerekir. Tedaviye silmeyen diş, zamanla zayıflar ve diş kaybına yol açabilir. Çok çabuk bir müdahale ile dişin kurtarılma ihtimali vardır.
Diş minesinin kendini onaramıyor olmasının nedeni ise ameloblast hücrelerin dişin patlamasıyla birlikte ölmesidir. Yerine yeni hücreler oluşmadığından diş minesinin de kendini onarması mümkün olmaz. Bu tabakada aşınma meydana gelmesi halinde mutlaka diş hekimi tarafından tedavi edilmesi gerekiyor.
Dişe bakıldığında kahverengi veya siyah renklenmeler bulunuyorsa çürük varlığından şüphe edilir. Ardından hekim dişi muayene eder. Dişte siyah veya kahverengi renklenme olmasa bile diş içten çürümüş olabilir. Bu durumun varlığını belirlemek için ağzın genel bir röntgeni çekilmektedir.
Diş hastalıkları teşhis edildikten sonra devlet hastaneleri tarafından ücretsiz veya düşük ücretli tedavi seçenekleri sunulabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri