Disipline dayalı sanat eğitimi yaklaşımı sanat tarihi, sanat eleştirisi, estetik ve uygulama olmak üzere dört temel sanat disiplinin öğretimsel içeriğinden faydalanan kapsamlı bir sanat eğitimi yaklaşımıdır (Dobbs, 1992).
Farklı sanat dallarının kendi arasında ve aynı zamanda felsefe, sosyoloji, psikoloji, teknoloji gibi farklı disiplinlerin birbirleriyle ve sanat ile olan etkileşiminde ortaklaşa çıkarttıkları yaratıcı üretimler bu programda odağa alınacak.
“Sanat eğitimi, bireyin yaratıcı güç ve potansiyellerini eğitmek, estetik düşünce ve bilinci örgütlemek için gereklidir. Sanat, bireyin sosyal ilişkilerini ayarlamasını, işbirliği ve yardımlaşmayı, doğruyu seçme ve ifade edebilmeyi, bir işe başlayıp bitirme sevinci tatmayı, üretken olmayı sağladığı için gereklidir.
Sanatsal uygulamalar ile birlikte, sanat tarihi, estetik ve sanat eleştirisi gibi disiplinlerin yanı sıra çok kültürlü ve kültürlerarası bir yaklaşımı içeren görsel sanatlar dersi öğretim programı Ülkemiz koşullarına uygun hale getirilmiş ve bu yeni yaklaşıma Çok Alanlı Sanat Eğitimi denmiştir (Özsoy, 2003).
Sanat eğitimi, güzel sanatların tüm alanlarını ve biçimlerini içine alan, okul içi ve okul dışı yaratıcı eğitimdir. Sanat eğitiminin amacı, yapılmış olanları yineleyen değil, yeni şeyler yapabilme yeterlilikleri olan insanları yetiştirmektir.
İlgili 33 soru bulundu
Resim sanatı, özgün baskı teknikleri, heykel yapımı, eskiz çalışmaları, perspektif, oran-orantı gibi kavram ve metotları öğrenerek, sanat eserini yorumluyor ve ondan anlam çıkarmaya çalışıyorlar. Böylece, eleştirel bir bakış açısı ile hayal güçlerini kullanarak düşünme ve problem çözme becerileri kazandırıyoruz.
Çocuklarda sanat eğitimi neden önemli gibi bir soruya hiç kuşkusuz verilecek ilk yanıtlardan biri yaratıcılığa sağladığı katkıdır. Özellikle müzik ve enstrüman kursları, oyunculuk ve drama, resim eğitimi gibi alanlar çocukların hayal güçlerini göstermelerini sağlayarak yaratıcılıklarını önemli ölçüde geliştirmektedir.
Temel sanat eğitimi çizgi, form, mekân, renk, üç boyutlu yapı, görsel algılama ve inceleme ile ilgilenir. Temel sanat eğitimi derslerinin temeli Bauhaus'a, Johannes Itten'in hazırlık derslerine dayanır. Temel sanat dersleri, görsel tasarımın esaslarına dayanarak öğrencileri yetiştirmeyi amaçlar.
Okul öncesi sanat çalışmaları, çocukların resim, müzik ve dans gibi sanat dallarına karşı ilgi duymasını, sanatı benimsemesini ve estetik algısını güçlendirmesini sağlamaktadır.
Resim, dans, müzik, drama bu terapide kullanılan çeşitli sanat dallarına birer örnektir. Amerikan Sanat Terapi Birliği sanat terapisini “Hastalık, travma durumlarında ya da kişisel gelişimi artırmada sanatı bir profesyonel eşliğinde iyileştirici amaçlı kullanmak” olarak tanımlamıştır.
Sanat eğitimi, bireylerin çevrelerinde olan olayların ve nesnelerin veya sembollerin anlamlarını anlayabilmeleri için gerekli olan becerileri kazanabilmelerine yardım eder. Bu yüzden, sanat eğitimi, aynı zamanda genel eğitim programlarının bir tamamlayıcısıdır da (NAEA, 1994:3).
Temel sanat eğitimi, düşünce boyutunun gelişmesi, problem çözme, üretme ve gözlem eğitimine ağırlık vererek deneyimlerle düşündüğünü yorumlayabilme sanatıdır. Sanatın alt yapısını oluşturan bu eğitimle, teorik ve pratik bilgileri öğrenciye aktararak öğrencilerin de katılımcı olabilmelerinin ortamını oluşturmak gerekir.
Erken yaşta bu imkan sağlanırsa, çocuklar, ilişkilerinde daha pozitif, rahat iletişim kurabilen, kendini ifade edebilen bir birey olarak okul hayatına başlar. Ülkemizde sanat etkiknlikleri uygulama yaşı ortalama 2.5-3 yaş olarak verilirken, yurt dışında bu yaş 6 aya kadar inmektedir.
Geleneksel sanat yapma tekniklerine göre, çağımız sanatında temel biçimi teknolojik bir ortam yoluyla insan tarafından görülür, duyulur, hissedilir hale getiren disiplinlerarası sanat, akademik ve akademik olmayan düşünce alanlarını bir araya getirerek sanat yapmanın yolunu açmıştır.
Disiplinlerarası yaklaşım, ortak bir konu üzerine çeşitli disiplinlerin katkı sağlamasıdır. Çok alanlı yaklaşım ise, yine ortak bir konu üzerinde ancak bireylerin birbirlerinin ne yaptığıyla ilgilenmesine gerek kalmaksızın kendi işlerini yapması durumudur.
Disiplinler arası yaklaşım, birden fazla disiplinin bilgi ve yöntemlerinin kullanılarak bir kavramın, konunun ya da problemin incelenmesidir.
Sanat eğitiminin öğrencilerin bilişsel, duygusal, sosyal ve psikomotor gelişimine katkı sağladığına dair kanıtlar mevcuttur. Birçok araştırma, sanat eğitiminin öğrencilerin özgüvenini artırdığını göstermektedir. Sanat, öğrencilere kendilerini ifade etme ve yaratıcılıklarını sergileme fırsatı sunar.
Okul öncesi sanat etkinliklerinde heykel yapma, boya yapma, resim, mozaik çalışmaları, müzik aleti çalma, origami ve tiyatro çalışmaları öne çıkmaktadır. Bu etkinlikler çocukların ufkunu aydınlatmaya yardımcı olmaktadır. Hazırlanan tüm sanat etkinliklerinin belirli alanlarda faydaları bulunmaktadır.
Heykel, 3. Resim, 4. Müzik, 5. Edebiyat (şiir ve nesir), 6. Gösteri sanatları (dans ve tiyatro), 7. Sinema ve film, 8. Medya sanatları (radyo, televizyon ve fotoğraf), 9. Çizgi roman, 10. Video oyunları veya genel olarak elektronik sanat ve dijital sanat formları.
Sanat dalları, herkesin bildiği gibi mimari, heykel, resim, edebiyat, müzik, tiyatro ve sinema olmak üzere yedi tanedir. Sanat dalları ve özelliklerini bilmek, hem sanattan daha fazla zevk almamızı hem de sanatın hayatımızdaki rolünü anlamamıza yardımcı olur.
Buna göre, tasarım elemanları çizgi, biçim, şekil, renk, değer, doku ve boşluk-doluluk; tasarım ilkeleri ise, denge, ritim, hareket, oran-orantı, vurgu, birlik ve çeşitlilik olarak belirlenmiştir.
Sanat ve eğitim arasındaki ilişki, öğrencilerin yaratıcı düşünce yeteneklerini geliştirmek ve özgün ifadelerini keşfetmek için önemli bir fırsat sunar. Sanat, öğrencilerin kendilerini ifade etmelerine yardımcı olurken aynı zamanda problem çözme, işbirliği ve iletişim becerilerini de geliştirmelerine katkı sağlar.
Sanatın amacı ve işlevi bu şekilde. Özetleyecek olursak sanatı iletişim kurmak, toplumlar eğitmek, bilgilendirmek, eğlendirmek, kültürel bir miras bakmak, düşündürmek veya hissettirmek için yapıyoruz. Bu noktada sanatçıların benimsedikleri idealler de sanatı icra etmenin amacında belirleyici olabiliyor.
Sanat, kültürel engelleri yıkan, insanlara başkalarının inanç ve geleneklerine saygı duymayı sağlayan evrensel bir dildir. Sanatı kullanmak, zıt kültürlerden bireyleri birleştirmekle kalmayıp bireylerin birbirlerini anlamalarını sağlamanın ve birbirleriyle iletişimlerini geliştirmenin en etkili yöntemlerinden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri