i. (< Ar. ġarіm “alacaklı kimse”) “Haram olsun” anlamına gelen ve bedduâ sözü olarak kullanılan Canına garim olsun söyleyişinin bir şekli olan Canına karim olsun deyiminde geçer: Benim de canıma karim olsun şu anda öcümü almazsam (Ahmed Vefik Paşa).
İnsana refakat edip onu mânevî açıdan ve daha çok menfi olarak etkileyen görünmez varlık anlamında Kur'an terimi. İnsana musallat olup onu saptırmaya çalışan ruhanî varlık. Gizli ilimleri bildiğini ve gaipten haber verdiğini ileri süren kişi.
Akraba, hısım. Bir parça, bir çiğnem (sakız için).
' Karı ' kelimesi asla ama asla ayıp değildir. altını çizerek söylüyorum. Söyleniş şekli, vurgu, ses tonu, içinde bulunulan zaman ve şartlar bir kelimeyi güzelleştirir de çirkinleştirir de. ' CANIM KARIM ' güzel, ' KOKMUŞ ya da GUDUBET KARI ' ise çirkindir.
karim, 5 karakter ile yazılır. Ayrıca, k harfi ile başlar, m harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'k', 'a', 'r', 'i', 'm', şeklindedir.
İlgili 31 soru bulundu
karı - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe karı “yaşlı kişi, pir” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe karı- “yaşlanmak” fiilinden türetilmiştir.
KARSLI KELİMESİNİN ANLAMI
Kars ilinden olan kimsedir. Özel isim olduğu için büyük harfle yazılmalıdır. Gelen ek ayrılmadan yazılır. Bu kelime genellikle karslı, Kars'lı şeklinde yanlış yazılmaktadır.
Evli eşlere karı, koca denilir. Peki hiç düşündünüz mü? Bu sözün aslı nereden geliyor diye.
Kuran'ı kurallarına uygun şekilde ve güzel bir şekilde okuyan kişilere kâri denir.
Karı kocayı birlikte anlatmak için de zevceyn tabiri kullanılır. Kur'ân-ı Kerîm'de zevc kelimesi hem sözlük hem de ıstılahtaki anlamında tekil, ikil ve çoğul şekillerinde sıkça kullanılmıştır (meselâ bk. el-Bakara 2/35, 232, 234; en-Nisâ 4/20; el-En'âm 6/143; Hûd 11/40; el-Hac 22/5; el-Ahzâb 33/28; er-Rahmân 55/52).
Osmanlı Devletinde padişahın yakınında olan kişileri tanımlamak için kullanılan karin kelimesi, dilimize Arapçadan geçmiştir. Birleşmek, bitişik durumda olmak anlamına gelen ''karn'' kökünden türetilmiş olan sözcük yakın, eş ve karib kelimeleri ile eş anlamlıdır.
Hitapta da, eşler arasında kocam, karım diye ifadesini bulurdu, bu kavramın geri getirilmesi anlamında değil, tanımın ruhu açısından, eşler arasındaki eşitsel edimlerin, doğal konuma orantılı olarak sevgi ve şefkati pekiştiren bir sıcaklık ifade ederdi.
Karı koca olmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: nikâhlı veya nikâhsız birlikte yaşamaya başlamak.
i. (< Ar. ġarіm “alacaklı kimse”) “Haram olsun” anlamına gelen ve bedduâ sözü olarak kullanılan Canına garim olsun söyleyişinin bir şekli olan Canına karim olsun deyiminde geçer: Benim de canıma karim olsun şu anda öcümü almazsam (Ahmed Vefik Paşa).
Türk Dil Kurumu açıklamalarına göre avrat kelimesi Arapçadan gelen bir sözcüktür. Halk ağzında kullanılmakta olan bir isimdir. Kadın, hanım ve eş anlamlarında kullanılmaktadır.
Anadolu'da erkekler eşlerinin adı yerine kül döken, çorbacı, kaşık düşmanı, ekmek düşman gibi bazıları deyim olan, anlamca pek de hoş olmayan isimler kullanırlar.
Kur'ân-ı Kerîm'de karı ve koca için zevc (meselâ el-Bakara 2/35, 102, 230; en-Nisâ 4/1, 20; ez-Zümer 39/6; el-Mücâdile 58/1), ikisini ifade etmek için zevceyn (en-Necm 53/45; el-Kıyâme 75/39), çoğul sîgasıyla ezvâc (el-Bakara 2/25, 232, 234, 240) kelimeleri yer almaktadır.
Taraflar evli olmaları ve aynı konutu paylaşmalarından dolayı birbirlerinin kişisel eşyalarına ve özel yaşam alanına giren hususlara kolayca ulaşabilme imkanına sahiptirler. Bu durum eşlerin hiçbir sınır olmaksızın birbirlerini sürekli gözetleyebileceği ve denetleyebileceği şeklinde yorumlanamaz.
kadının nikâhlandığı erkek, koca, eş
Ve ne kadar yüce olursa olsun karı olmayan dağın eksik olduğuna inanılırmış. Dağların yücesine kar yağarmış. Kar dağı örter, kar dağı süslermiş. İşte bu yüzden erkeğe koca, kadına karı denmiş.
Cevap : İstanbul'dayım olarak yazılır. ➔ Açıklama : İstabuldayım kelimesi ❝İstanbul'dayım❞ olarak yazılmaktadır.
Kars ta diyemi yazılır kars da diye mi yazılır sorusunun cevabı: Kars'ta diye yazılır.
-a / -e, -acak / -ecek, -ayım / -eyim, -alım / -elim, -an / -en vb. eklerden önce gelen ünlü veya ekin geniş ünlüsü söyleyişe bakılmaksızın a / e ile yazılır: başlaya, gelmeye; başlayacağım, gelmeyeceksin; başlayayım, geleyim; başlayalım, gelmeyelim; başlayan, gelmeyen vb.
Türkiye Türkçesi kocal- “yaşlanmak” fiilinden evrilmiştir. Bu fiil Orta Türkçe koca “saygın kişi, yaşlı” sözcüğünden +Al- ekiyle türetilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri