Bilinen şekliyle divitin ilk defa ne zaman ortaya çıktığı katiyetle belli değilse de gelişen yazı ve kitap sanatlarının neticesinde ilk olarak Arap âleminde görülmeye başlandığı nakledilmektedir.
1827 yılından önce, yazılar divit adı verilen ve hokka adı verilen mürekkep şişesine daldırılarak kullanılan sivri uçlu kalemlerle yazılıyordu. Romanyalı mucit Petrache Poenaru, 1827'de kendinden haznesi olan ilk dolma kalemi icat etti ve patentini aldı.
Divit, hokkadaki mürekkebe batırılarak yazı yazmakta kullanılan bir tür kalem. Divitin çalışma prensibi dolma kaleme benzer ancak dolma kalem gibi mürekkep haznesi bulunmaz. Bu nedenle belirli aralıklarla mürekkebe batırılması gerekir.
Mürekkep hokkası ile kamış kalem ve yazı aletlerinin konulduğu yazı takımına divit adı verilirdi. Bu aletleri yapan esnaf da divitçi ismiyle anılırdı. Evliya Çelebi 17. Yüzyılda İstanbul'da divitçi dükkan sayısının 19 olduğunu ve dükkanların genelde Beyazıt'ta kağıtçılar içinde olduğunu söyler.
Devlet, Osmanlı Türkçesinde "imparatorluk", günümüz Türkçesinde "yüce devlet" anlamına gelen Devlet-i Aliyye (Osmanlıca: دولت عليه) ve devleti yöneten hanedanı belirtmek için "Osmanlı Hanedanı" anlamına gelen Hanedan-ı Âl-i Osman isimlerini kullandı.
İlgili 39 soru bulundu
Bazan kâtiplerin önünde de yazı takımı yerine kullanılmak üzere bulundurulduğundan -ve belki bu sebeple- Topkapı Sarayı'ndaki divanhânenin yanında sadrazamın yazışmalarını gerçekleştirdiği odaya “divit odası” denilmiştir.
Kâtip veya hattatın yanında taşıyabileceği çıkıntılı hokkasıyla prizma şeklinde kalemliğe divit denir. Divitin kalemlikle hokkası arasında şekil ve tezyinat bakımından bir bütünlük bulunur. Silindir biçimindeki kalemliğin dibine hokka, üstüne de rıhdan vidalanarak yerleştirilmişse buna "kubûr" adı verilir.
Divit kalemler, yüksek kaliteli bir yazı deneyimi sunan ürünlerdir. İnce uçlu ve sert uçlu kalemler olarak iki farklı çeşidi vardır. Genellikle çizim, yazma, imza gibi işlemlerde kullanılır. Mürekkep kartuşları veya mürekkep şişeleri ile çalışır.
Hokka; çoğunlukla cam, toprak veya metalden üretilen mürekkep kabı.
Tarihi yaklaşık olarak 5000 bin yıl önceye dayansa da bugünkü kurşun kalemin mucidi Joseph Hardtmuth olarak kabul edilmektedir. Hardtmuth tarafından 1790 yılında seramiğin bulunmasıyla beraber kurşun kalemlerin içinde bir miktar kil eklenerek, kalemlerin sertlikleri belirlenmeye başlanmıştır.
Fransa'da, kalem ihtiyacıyla grafit ihtiyacı ortaya çıktı. Ancak Fransa grafit ithalatını gerçekleştiremedi. Bunun üzerine Napolyon'un ordusundan bir Subay, Nicholas Jacques Conte, 1795 yılında kil ve toz grafitin karıştırılıp tahta çubuklarla fırına verilmesiyle oluşturlan kalemler keşfetti.
Tüy, mürekkebe batırılarak yazı yazmakta kullanılan bir araçtır. Genellikle kaz, kuğu ve hindi gibi iri kuşların kanat tüylerinden üretilir.
Kalem ucundaki bilyeli mekanizma sayesinde rengi kağıda aktaran mürekkepli yazım araçlarına, pilot kalem adı verilir. Ürünlerin ismi, 1913 yılında kurulan ve yüksek performansa sahip kalemleri ile dikkat çeken Pilot markasından gelir.
Uç (Nib) Kalemin kağıda temas ve kılcal etki sayesinde mürekkebi kağıda aktaran, çoğunlukla metalden yapılmış parçadır.
Dolmakalem; içerinde bulunan mürekkep haznesine farklı doldurma teknikleri kullanılarak ilave edilen su bazlı mürekkebi, kılcal hareket ve yer çekimi yardımıyla, ucundan kâğıda aktaran yazma aracıdır.
Dolma kalem bulmacalarda sıklıkla karşımıza çıkan terimlerden bir tanesidir. Bu sebeple anlamı da sürekli bir şekilde araştırılmaktadır. Dolma kalem teriminin karşılığı 5 harflidir ve stilo olarak ifade edilmektedir. Bulmacalarda karşınıza çıktığı zaman stilo olarak cevaplamanız mümkündür.
Hokka takımı içeriğinde birden fazla ürün bulundurur. Divit, kalem, hokka bir arada sunulan takımlar son derece kullanışlıdır. Birbiriyle uyum içerisinde olan takım malzemeleri hoş görüntü oluşturur. Bununla beraber hokkanın ağzıyla uyum sağlayan divit pratik şekilde kullanılabilir.
Bazı İslâm devletlerinde başlangıçta hükümdarın divit takımından sorumlu olan, daha sonraki dönemlerde ise çok çeşitli ve önemli vazifeler üstlenen saray görevlisine verilen ad.
Tarihte “Türk” adıyla adlandırılan ilk devlet “Gök-Türk Devleti” olmuştur. Coğrafî ad olarak “Türkiye” kavramı, tarihte ilk kez Bizans kaynaklarında yer almaktadır. VI. yüzyılda “Türkiye”, Orta Asya'yı ifade etmek üzere kullanılmıştır.
Bu kişilerden şehzade unvanını devam ettiren erkek çocukların en yaşlısı ve kıdemli üyesi ise "Hanedan reisi" adıyla adlandırılmaktadır. Osmanlı Hanedanlığı ise 1922 yılında Ankara Hükûmeti tarafından saltanatın kaldırılması ile son bulmuştur.
“Osmanlılar; Selçuklular gibi Oğuz boyuna mensuptur. Bunlar Horasan'dan Anadolu'ya gelmişlerdir. Bunların bu tarafa gelişlerindeki sebep, Cengiz Han'ın zulümleri yüzünden bu havalinin darmadağın olmasıdır.
"Arşı su üzerindeydi,.." (Hud, 11/7) ayeti ile "Allah vardı ve onunla birlikte başka hiçbir şey yoktu. Arşı da su üzerindeydi." (Buharî, Bedul-ahlak, 1) hadisinden anlaşıldığına göre, önce su yaratılmış, sonra da arş yaratılmıştır.
Yani kurşun kalem bilindiği gibi kurşun madeninden değil grafit madeninden yapılmaktadır. Kurşun kalem adı verilmesinin nedeni ise 16. yüzyılda grafit madeni bulmuş olan İngiliz bilimcinin onu bir çeşit kurşun elementi sanmasıyla ortaya çıkmıştır.
Dinî bir terim olarak “kâinatın başlangıcından kıyamete kadar meydana gelecek bütün nesne ve olayları kaydeden ilâhî kalem” diye tanımlanabilir. Kalem kelimesi Kur'ân-ı Kerîm'de iki yerde tekil, iki yerde çoğul şekliyle (aklâm) yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri