Buradaki sularda radyoaktivite, kalsiyum, sülfür, karbondioksit, magnezyum, kükürt, bikarbonat, ve demir vardır. Cilt-deri hastalığı, sinir buhranları, mide-bağırsak ve böbrek rahatsızlıkları , kadın hastalıkları, Solunum yolları rahatsızlığı özellikle romatizma ve siyatik gibi hastalığı için çok şifalıdır.
1 – Sandıklı Hüdai Kaplıcaları / Afyon
Ülkemiz genelindeki en şifalı kaplıcalardan biri olduğunu düşünülen Sandıklı Hüdai Kaplıcası'ndaki termal su 72 derece sıcaklıkta çıkarılıyor. Bu kaplıcanın ülkemizdeki diğer pek çok kaplıcadan farkı ise çamur banyoları.
Kaplıca alanı, Ağrı'nın güneydoğusunda bulunan Diyadin ilçe merkezine 5 kilometre mesafede yer almaktadır. Kaplıca bölgesi birbirinden kopuk olarak bulunan Yılanlı, Davut, Tunca ve Köprü kaplıcaları olmak üzere geniş bir alana yayılmıştır.
Kızılcahamam termal suları ile hazırlanan banyo kürleri kireçlenmelere bağlı eklem hastalıkları, boyun, bel ve sırt ağrıları, stres bozukluğu, sinir sıkışmaları ve yumuşak doku zedelenmeleri üzerinde olumlu etkiye sahip.
İlgili 40 soru bulundu
-Ortalama 47°C sıcaklığındaki sularıyla Kızılcahamam kaplıcaları, -Ortalama 52°C sıcaklığındaki Gönen termal suları, -42°C ortalama sıcaklığı olan Ilıca kaplıcaları ve Konya Ilgın kaplıcaları, -70°C sıcaklığındaki Sandıklı kaplıcaları romatizmaya iyi gelen kaplıcalar.
"Kaplıca tedavisinin iyi geldiği romatizmal hastalıklar vardır, örneğin eklem kireçlenmeleri, yumuşak doku romatizmaları gibi, bunlarda iltihap yoktur, dolayısıyla bunlara sıcak iyi gelir. Ama vücutta iltihabın hüküm sürdüğü bu hastalıkta kaplıca tedavisi gibi sıcak tedaviler iyi gelmez.
Kaplıca havuzundan sonra duş alınmaması herhangi bir sorun teşkil etmez aksine mineraller vücutta daha uzun süre kalacağı için termal sudan faydalanma oranı artmaktadır.
Ademanlu Aşireti: Diyadin bölgesinde bulunan bir aşiret olup iki süvari alayı çıkarmıştır.
Bolu (Karacasu Kaplıcaları)
Dünyanın en iyi kaplıca suyu Bolu'da! Karacasu Kaplıcaları, Batı Karadeniz'deki tek kaplıca olma özelliğini taşır.
Yaz aylarında, kavurucu sıcaklarda, vatandaşların havuzlarında yüzerek çeşitli hastalıklarına şifa aradığı kaplıcalar, çetin geçen kış mevsiminde de misafirlerini ağırlamaya devam ediyor.
4000 seneden daha uzun bir tarihe sahip olan Yalova termal suları, alanında Türkiye'nin ilk ve tek altın madalya sahibi olma özelliği taşıyor. İl merkezinden 12 km uzaklıkta bulunan termal kaplıcalar, birinci dereceden doğal, arkeolojik ve tarihi sit alanı olarak koruma altında tutuluyor.
Kireçlenme gelişen hastalar en çok eklemlerde ağrı ve hareketlerde kısıtlanmadan yakınırlar. Kaplıca tedavisi bu şikayetlerin azaltılmasında yardımcıdır. Kaplıcalar ağrılarda azalma ile birlikte kaslarda gevşemeye de yardımcıdır.
Sıcak suların çıktıkları yerlere ılıca denir. Bu alanlara tesis, hamam yapıldıktan sonra kapalı ılıca denilmeye başlanır, bu isim de zamanla kaplıca halini almıştır.
Kaplıca suyuna günde 2 kere ve maksimum 20 dakika boyunca girmek yeterlidir. Daha fazla süre kaplıcada kalmak metabolizmayı gereğinden fazla hızlandıracağı için kendinizi çok yorgun hissetmenize, çarpıntı yaşamanıza ve hatta eğer su sıcaksa vücudunuzda yanıklar oluşmasına neden olur.
Kaplıcaya girdikten hemen sonra duşa girmek doğru değil. Kaplıca suyunda minimum 10 dakika maksimum 20 dakika kadar kaldıktan sonra çıkmalısınız ve sonrasında en az 30 dakika uzanarak dinlenmelisiniz. Duşunuzu dinlendikten sonra almalısınız. Hemen duşa girerseniz termal suyun şifasından yararlanma oranınız azalacak.
Termal kaplıca havuzlarını kullanırken baş kısmı suyun içine sokulmamalıdır. Tatlı sularda ve 28-42 derece de üremesi kolay olan amipler burun yoluyla vücuda girerek rahatsızlık oluşturabilmektedir. Bu sebepten dolayı termal kaplıca havuzlarında baş dışarıda bırakılarak vücut suya sokulmalıdır.
Romatoid artritte kaplıca tedavisi genel olarak önerilmemektedir. Özellikle aktif romatoid artrit hastalarında kaplıca tedavisi hastalığın daha ağır hale gelmesine neden olur. Tedavi ile kontrol altında olan hastalarda ise hastalığın aktifleşmesine yol açar.
Sonuç: Bu sonuçlarla, Afyon Sandıklı Kaplıcası'ndaki geleneksel kaplıca tedavileri, fibromiyaljili hastalarda etkin tedavi alternatifleri olarak değerlendirilebilir. Günde birer kez termal su ve çamur banyosundan oluşan kaplıca tedavisinin daha etkin olduğu görünmektedir.
Özellikle soğuk-sıcak ısı uygulaması, egzersiz ve masaj gibi yöntemlerin yanı sıra, balık yağı, zeytinyağı, yulaf ve buğday gibi tam tahıllar, bezelye ve fasulye gibi baklagiller ile bitki çayları ve vitamin takviyeleri romatizmaya iyi gelen yöntemlerin başında yer alır.
D vitamini eksikliğinin belirtileri kişiden kişiye değişmekle birlikte, eklem ağrısı, yorgunluk, kas ağrısı ve zayıflığı, kemik ağrısı, uyuşma ve düşkün ruh hali en tipik belirtilerdir. D vitamininin özellikle eklem ağrısı ve osteoartirit (kireçlenme) ile ilişkisi olduğuna dair araştırmalar bulunduğunu belirten Prof.
Opioidler (narkotik analzezikler): En güçlü ağrı kesiciler bu gruba dahil olmaktadır. Kodein, tramadol ve morfin bu gruptandır. Bu tür ağrı kesiciler beyindeki ağrı mesajlarını değiştirme etkisine sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri