Her zamanki gibi nefes alırken, dikkatinizi nefesinize verin. Her nefes alışverişte hangi elinizin inip kalktığına dikkat edin. Eğer karnınız nefes alırken dışa nefes verirken içe doğru hareket ediyorsa, diyaframla nefes alıyorsunuz demektir.
En doğru nefes alma şekli, solunum esnasında diyaframınızdan faydalanmaktır. Diyafram nefesi almaya alıştığınızda derin nefes alamama sorunundan kurtularak kendinizi rahatlamış hissedebilirsiniz. Diyafram nefesi alırken karnınızdaki boşluğun genişlediğini hissedersiniz.
Dik durun ve iki elinizi duvara yaslayın ardından nefesinizi 1-2 saniye kadar karın bölgenizin olduğu kısımda yer alan diyaframınızı şişirerek burnunuzdan alın, biraz beklettikten sonra ağızdan yavaşça nefesinizi bırakın. Bu şekilde 10-15 dakika egzersiz yapın.
Pelvik kaslarını çalıştırırken doğru nefes tekniğini uygulamak çok önemli. Derin ve sakin bir şekilde sürekli diyafram nefesi almak kasların oksijenle beslenmesini sağlar.
Rahat bir nefesle karnımızdaki elimizi, karnımızı şişirerek itmeye çalışacağız. Nefesimizi burundan alacağız, ağızdan dudaklarımızı hafifçe büzerek dışarı vereceğiz. Günde en az üç kez yirmişer nefes olacak şekilde çalışarak bir haftada diyaframımızı güçlendirebiliriz.
İlgili 31 soru bulundu
Diyafram nefesinde, nefes alış boyunca aktif olarak karnı genişletirsiniz. Karnın genişlemesi, diyaframın kasılması ve aşağıya doğru karnın içindekilere bastırmasıyla gerçekleşir.
4 saniye boyunca burundan sessizce nefes alarak başlayın. Nefesinizi vermeden önce 7 saniye tutun. Nefes verirken, ağzınızla rüzgar sesi çıkaracak şekilde 8 saniye boyunca havayı dışa üfleyin. Ardından bunu 4 nefes döngüsü boyunca tekrarlayın.
Karın kası ve diyafram kasını kullanın
Soluduğunuz havayı diyafram kasını da devreye sokarak göğse, oradan da soluk borusuna kadar gönderin. Havayı soluk borusunda hissedin onun lezzetini alın, 2 saniye tuttuktan sonra, burun yolları açıksa yine burundan nefesi yavaşça vermeye başlayın.
Diyaframdan nefes alma, yavaş ve derin bir nefes almayı ifade eder. Burundan gerçekleştirilen diyafram nefes egzersizleri sırasında göğüs kafesi olabilecek en az miktarda hareket eder ve daha çok karın bölgesi kullanılır. Diyafram nefesi almak bu yapıda yer alan kasların güçlenmesine yardımcı olur.
Sürekli ağızdan nefes almak diş etlerinin sürekli olarak havaya maruz kalmasına ve diş etlerinin kurumasına yol açabilir. Diş etleri kuruduğunda bakteri ve virüslere karşı direnci azalarak çeşitli diş eti problemleri ortaya çıkabilir.
Diyafram, nefes aldığımızda kasılır ve düzleşir. Nefes verdiğimizde ise gevşer ve kubbeleşir. Göğüs ve karın boşluğunu birbirinden ayıran diyaframın diğer bir adı da karın kasıdır. Soluk verirken; diyafram kası yukarı doğru kubbeleşir, göğüs kafesinin hacmi azalır, iç basınç artar ve karbondioksit dışarı verilir.
Diyafram nefes aldığımızda kasılır ve düzleşir, nefes verdiğimizde ise genişler ve kubbe şeklini alır.
Nefes alıp verirken kasılmadan burnumuzdan nefes alıp ağzımızdan nefes vermeliyiz. 5 saniyede alınan nefesi 20 saniyede vermeliyiz. Her yaptığımız nefes egzersizinde nefesimizi daha çok içimizde tutmalıyız. İlk aldığımız nefeste başımızın dönmesi doğru nefes aldığımızı gösterir.
Sağlıklı bir kişi 40-49 saniye arasında nefesini tutabilir.
Nefes verdikten sonra, nabzınızı 30 saniye sonra tekrar kontrol edin. Nefesinizi 40 saniyeden az bir süre tutabildiyseniz, solunum sisteminiz pek iyi değil demektir. Ortalama sonuç 40-49 saniye olmalıdır. Nefesinizi 50 saniyeden fazla tutabiliyorsanız gerçekten iyi durumdasınız.
Nefes almak için ağız değil, burun kullanılır. Öncelikle derin alınan, uzun verilen nefes doğru nefestir. Aldığımız nefesin büyük, derin ve yavaş olması önemlidir. Bunu da ancak burun solunumu ile gerçekleştirebiliriz.
Bu durum nefes alıp verme işleminde diyaframların hareket etmesi sırasında bir tarafın yükselip alçalmasına, diğer tarafın ise hareketsiz kalmasına neden olur. Diyafram felci nefes alıp verme sırasında kalbin yer değiştirmesine ve akciğer alanının azalmasına sebep olmaktadır.
Diyafram Nefesi
Solunum kası olan diyafram, nefes alıp verme sırasında doğru bir şekilde kullanılırsa akciğerlere oksijen girişinin artmasını sağlar. Bu da stres anında sadece nefese odaklanmanızı sağlayarak rahatlamanıza yardımcı olur. Diyafram nefesi için; Bir mat üzerinde yere sırt üstü yatın.
Ağız solunumu, yanlış bebek beslenmesi gibi fonksiyon bozukluklarına bağlı anomaliler de oluşabilmektedir. Özellikle ağız solunumu hem dişler hem de çene yüz iskeleti üzerinde kalıcı değişikliklere neden olabilmektedir.
Hiperventilasyonun Gözlenen Etkileri
İlk olarak aşırı nefes alma işi fiziksel olarak yorucu bir durumdur. Bu nedenle de kişi sıcaklanır, ateş basabilir ve terleyebilir. İkinci olarak fazla nefes alıp vermek yorucu olduğu için yorgunluk ve tükenmişlik hissi yaşatabilir.
Bu egzersizi, anlık stres ve anksiyeteyi azaltma, panik atağın kontrolü, uykusuzluğu giderme, konsantrasyonu arttırma durumları için kullanabilirsiniz. Koltuğa rahat bir pozisyonda oturun. Burnunuzdan 7 saniye boyunca nefes alın ve hazır olduğunuzda ağzınızdan 11 saniye boyunca nefesinizi verin.
Düzenli ve doğru yapılan solunum ise, kalbin ritmini düzelterek kan basıncını kontrol altına alır, kan dolaşımı hızlanır, sindirimi kolaylaştırır, uykunuzu kaliteli kılar, stresle başa çıkmayı kolaylaştırır ve buna bağlı olarak ruhsal ve fiziksel zindelik verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri