Anlıksal (intellectual) Kurgu
Anlıksal kurgu, genellikle fizyolojik yönden üsttitremse1 seslerin değil, anlıksal çeşitten seslerin ve üsttitremlerin kurgusudur, yani kendine uygun düşen anlıksal duygulanmaların birbiriyle çatışacak biçimde yan yana getirilmesidir.
Diyalektik montaj; bir sahnenin, ya da daha genel mânâda belirli bir ânın iki farklı perspektiften görülmesi anlamına gelir. Dolayısıyla bir sahneyi iki farklı açıdan görmek, izleyici için sahnenin etkisini daha da artırmaya yarar.
Biçim kurgusu ise, benzer şekilli iki nesne arasında yapılan kesmedir. Detour filminde, müzik kutusu içindeki bir plaktan, bir davula yapılan bir kesme vardır – burada yuvarlak şekilli bir nesne diğerinin yerini alır.
Paralel Kurgu, farklı mekanlarda ve genellikle aynı anda gerçekleşen birbirinden farklı olaylar arasında ileri geri kesmeler yapma tekniğidir. Kamera farklı açılardan çekimler yaparak, bize sahneler arasındaki ilişkiyi gösterir ve olayların duygusal etkisini artırır.
İlgili 32 soru bulundu
Dikey kurgu kavramından ilk kez söz eden Sergei Eisenstein'dır. Ona göre görüntüyü oluşturan elementlerin birbiri ile olan ilişkisiyle, görüntünün ses ile olan ilişkisi dikey kurguyu işaret etmektedir. Bu, Eisenstein'ın, kurgunun sinemanın her hücresinde var olduğu teorisiyle temellendirdiği bir bakış açısıdır.
2.Zincirleme (Dissolve): Bir planın sonunda yer alan görüntünün başka bir planın başında yer alan görüntü içinde eriyerek yok olması şeklinde kullanılan bir geçiş türüdür. 3.Kararma ve açılma (Fade in/out): Bir planın sonunda yer alan görüntünün tek bir renge dönüşmesi şeklinde oluşan bir geçiş biçimidir.
Sıçramalı kesme (jump cut), film kurgusunda bir devamlı çekiminin orta bölümünün silinmesi ve çekimin başlangıç ve sonunun beraber birleştirilmesidir. Bu teknik zamanda devamlılığı keser ve şaşırtıcı bir efekt üretir. Herhangi bir hareket eden nesnenin çekimde yeni konuma atladığı görülecektir.
Kısa filmler, gerekirse, bir sekanstan da oluşabilirler. Bir sahnenin bir tek plandan oluştuğu durumlarda buna plan-sekans adı verilir. Sahne anlatılırken verilen örnekte evin salonunda çantasını hazırlamasını bir planda gösteriyorsak, başka plan çekmediysek, buna plan-sekans adı verilir.
Eisenstein'e göre, Page 4 Akdeniz İletişim Dergisi 114 Çarpıcı kurgu, bir görüntünün anlamının, bir başka görüntü ile yaklaştırılarak pekiştirilmesidir. Çarpıcı kurgu, Eisenstein'ın “Grev” filminde görülebilmektedir.
Karşıtlıkları kullanarak gerçekleştirilen akıl yürütme biçimidir, diyalektik ve Sokratik yöntem, tartışma ve düşünme sanatı olarak diyalektiğin Antik Çağ'daki en yetkin hâlidir. Değişimin ve hareketin sürekliliği düşüncesi bu aşamada diyalektik olarak ifade edilmiştir.
Diyalektik düşüncenin temel noktası, onun değişimi ve hareketi temel alması değil, hareketi ve değişimi çelişki temeline dayanan olgular olarak görmesidir. Geleneksel biçimsel mantık çelişkiyi kapı dışarı ederken, diyalektik düşünce onu kucaklar. Çelişki tüm varlığın temel bir özelliğidir. Maddenin ta derininde yatar.
Zıt fikirlerin mantık çerçevesinde çarpışması ile doğruyu bulma yöntemdir. Temel mantığı şu: Bir insanın, herhangi bir konuda doğruya ve gerçeğe ulaşmaya çalıştığını varsayalım. Eğer bu konu matematiksel ise, formüle dökülebiliyor ise sorun yok, rakamlar kesindir ve bizi doğru sonuca ulaştırır.
Atlamalı kurguda olaylar yaşanırken olayları atlayarak anlatan görüntüler bulunmaktadır. Bir kişinin sokağın başında çekilen görüntüsünün ardından evde kapının önünde olması atlamalı kurgu için bir örnektedir.
Filmde, 1905 yılında Rusya'nın Karadeniz filosuna bağlı Savaş Gemisi Potemkin'de dayanılmaz yaşama şartlarından bezmiş mürettebatın Çar rejimine bağlı subaylara karşı başlattıkları bir ayaklanmanın sonunda gemiyi ele geçirmeleri ve sonrasında gelişen olaylar dramatize edilerek anlatılmıştır.
Anlamsal dönüşümü sağlamak için kullanılan simgeler, kendi varlık alanı dışında yeni ve farklı anlamlarla zenginleştirilerek kurgulanan bir anlatımın aracı durumuna gelir.
Uzun yıllardır özellikle televizyon ve bilgisayar oyunları sektöründe karşılaştığımız spinoff (spin-off ya da spin off şeklinde yazımlarına da rastlanıyor) kavramı, bir ana hikayedeki yan karakterlerden ya da yan hikayelerden birinin seçilerek aynı evrendeki yeni bir dizi ya da oyunun merkezine yerleştirilmesi anlamına ...
Sahne; zaman, mekan, olay, tema/motif, içerik, kavram ya da karakter gibi araçlarla birleştirilmiş, tek ve kesintisiz bir dramatik eylem içeren bir birimdir. Genellikle birbirleriyle ilgili bir çekimler dizisinden oluşur.
Üçleme, triloji veya üçlü yapıt; birbirinin devamı niteliğinde olan ya da birbiri ile karakterler veya konu açısından bağlantılı olan üç eser. Genellikle edebiyat, sinema, video oyunu ve tiyatro alanlarında kullanılır. Bu türdeki eserler bazen bir bütün, bazen de üç ayrı çalışma olarak kabul edilebilmektedirler.
Görüntüde devamlılığı sağlamak ve kesme noktalarını gizlemek, bir kurgu becerisidir. Görüntü, eylemi kayıt ediyormuşçasına, ileriye doğru doğrusal ve kronolojik bir çizgide ilerleyen kurgu üslubuna “devamlılık kurgusu” (continuity editing) veya “kesintisizlik kurgusu” adı verilir.
Pacing, sinemada; ilerleme hızı anlamına gelmektedir. Bir filmin temposu pacing ile ölçülür. Ritim veya tempo olarak da bilinen Pacing (ilerleme hızı), bir yapımın hikayesindeki, ilerledikçe meydana gelen olayların ne hızda gerçekleştiğini temsil eder.
Hızlı Kurgu ( Fast Cutting): Çok kısa çekimlerin birbirini izlemesinden oluşan kurgudur.
Lineer (doğrusal)/Non-lineer Kurgu: Kasetten kasede aktararak yapılan kurguya lineer kurgu; bilgisayar ortamında yapılan kurguya non-lineer kurgu denir.
Ses köprüsü (sound bridge): Bir sahneye ait sesin (konuşma, efekt ya da müzik) bir önceki sahneden başlaması ya da bir sonraki sahneye taşırılması ile kurulur. İki sahneyi birbirine bağlar.
Çekim sonrasında görüntülerin kurgulanmasıyla yapılan önceden tasarlanan bir düşünce doğrultusunda oluşturulmuş senaryonun kendi bütünlüğü içinde çekilmesi ve çekilen görüntülerin senaryo doğrultusunda sıralanarak, gerekli ses ve efektlerin eklenmesiyle birlikte izleyiciye sunulacak biçime getirilmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri