Dicle Köprüsü (On Gözlü Köprü) Köprünün bugün ayakta görülebilen kısımlarının 1065 tarihinde Mervaniler döneminde Übeyd oğlu Yusuf isimli bir mimar tarafından inşa edildiği üzerindeki kitabeden anlaşılmaktadır. Kesme bazalt taştan 10 gözlü olarak inşa edilmiştir.
On Gözlü Köprü, Silvan Köprü adlarıyla da bilinmektedir. Köprü üzerinde bulunan kitabesine göre Büyük Selçukluların bölgedeki emirlerinden 1065-106 7 tarihleri arasında Selçuklulara bağlı bir emirlik olan Mervanoğulları tarafından yaptırılmıştır.
Dicle Köprüsü, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde Dicle Nehri üzerinde yer alan tarihî bir köprüdür.
10 gözlü, 8 gözlü oldu
Dicle vadisi diye yürütülen proje ile köprünün her iki taraftan birer gözü toprak ile dolduruldu…” mesajını paylaştı.
Kitabesi günümüze ulaşamaya. On Gözlü Köprü (Dicl On Gözlü Köprü, Dicle Köprüsü, Silvan Köprüsü ve Mervani Köprüsü olarak dört ayrı isimle bilinen ihtişamlı köprü, Mardin. Malabadi Köprüsü Diyarbakır-Batman arasında Batman Çayı üzerinde yer almaktadır.
İlgili 24 soru bulundu
Kesme bazalt taştan 10 gözlü olarak inşa edilmiştir. Çermik ilçesinin Haburman köyü civarındadır.
Dicle Köprüsü (On Gözlü Köprü) Diyarbakır'ın Sur ilçesinde, adından da anlaşılacağı üzere Dicle Nehri üzerinde yer alıyor. Köprü, ülkemizin en önemli nehirlerinden olan Dicle'nin iki yakasını birleştiriyor. On ayrı açıklığa yani kemere sahip olduğu için On Gözlü Köprü olarak adlandırılıyor.
Kırkgöz Köprüsü, Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesinin merkezine 7 kilometre mesafede yer alan bir köprüdür. 1150'de Bizans İmparatoru I. Manuil tarafından Akarçay Nehri üzerine inşa ettirildi.
Dicle Köprüsü - Diyarbakır
Güney cephesinde, kemerlerle korkuluk arasında yer alan iki satırlık çiçekli kûfî kitâbeden, Mervânoğulları'ndan Nizâmüddevle Nasr zamanında Kadı Ebü'l-Hasan Abdülvâhid tarafından 1064 - 65 yılında Ubeyd adlı bir mimara yaptırıldığı anlaşılmaktadır.
Seyhan Nehri üzerinde bulunan, aslen 21 gözlü olan köprü, Seyhan Nehri'nin ıslahı sırasında 7 gözünün toprak altında kalmasıyla 14 gözlü olarak hizmet veriyor.
Roma İmparatorluk Dönemi'ne ait Taş Köprü Adana'nın en önemli simgelerinden biridir. Adana Arkeoloji Müzesi'nde bulunan kitabesine göre 1700 yıllık olan köprü Roma İmparatorluk Dönemi'nde “Auxentios” adlı bir mimar tarafından yaptırılmıştır. Dünyanın hala kullanılan en eski köprüsü unvanına sahiptir.
Uzun ince bir köprü: Uzunköprü (Cisr-i Ergene)
Murat`ın, Ergene Nehri üzerine 1426 - 1444 yılları arasında Mimar Müslihiddin`e yaptırdığı Uzun Köprü; 1.392 metre uzunluğunda, yer yer 6.80 - 6.90 metre genişliğinde ve 174 gözlü inşa edilmiştir.
On gözlü köprü Mervaniler zamanında inşa edilmiştir, inşa tarihi 1065 olan on gözlü köprü, 178.00 m. uzunluğunda, 5.60 m. genişliğinde tasarlanmıştır.Adını aldığı on kemer yani gözden oluşmuş ve boyut babında en büyük kemer açıklığı da 14.70 metredir.
E7, Diyarbakir bölgesinde bulunan On Gözlü Köprü konumuna giden son Otobüs aracıdır.
İlçemiz sınırları içerisinde olan ve Batman Çayı üzerinde bulunan Malabadi Köprüsü, Artuklular döneminde Timurtaş bin İlgazi bin Artuk tarafından yaptırıldı. 1147 yılında döneminin şaheseri olarak inşa edilen köprü, 7 metre eninde ve 150 metre uzunluğundadır.
Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan ve tarihi derinliklere uzanan Dicle Köprüsü, yerel halk tarafından On Gözlü Köprü olarak da bilinir.
Köprünün tarihçesi hakkında bazı kaynaklarda 6.yüzyılda I.Anastasias Döneminde yapıldığı bilgisine ulaşılmaktadır.
Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesi sınırları içerisinde yer alan Tarihi Kırkgöz Köprüsü, 1150'de Bizans İmparatoru 1. Manuil tarafından Eber Gölü'ne dökülen Akarçay Nehri üzerine 42 gözlü ve 200 metre uzunluğunda inşa ettirildi.
Diyarbakır'ın güneybatısında, Dicle Nehri kenarında Kırklardağı vardır. Bu dağın arkasında da Kırklar Ziyareti bulunmaktadır. Yörede bu ziyaret yeri kutsal kabul edildiği için hem Hristiyan zaman zaman da Müslüman birçok kişi tarafından ziyaret edilir. Ziyaretçilerin çoğunluğu da kadındır.
Türkiye'de bulunan Elazığ ilinin Sivrice ilçesinden doğan nehir, Irak boyunca akar ve Fırat'la birleşerek Şattülarap'ta Basra körfezine dökülür.
Köprü, çok gözlü ve üstü düz olarak sınıflandırılmaktadır. Köprünün uzunluğu 172 metre olup; genişliği ilk beş gözde 5.45-6.24 metre arası, beşinci gözden itibaren 9.69- 10.20 metre arasındadır. Parapet yüksekliği, köprünün kenarlarında 85 cm, ortalarına doğru 155 cm'e kadar ulaşmaktadır.
Köprü güzergâhı, Avrupa Yakası'nda Sarıyer'in Garipçe mahallesi ile Anadolu Yakasında Beykoz'un Poyrazköy semtinde yer almaktadır.
Hizmetçilerin kurban kesme telaşından yararlanan Suzi, Adil'le beraber, dağın arkasına dolanmışlar ve orada sevişmişler. Kırklar Ziyareti, bu beraberliği bağışlamamış ve ziyaret Suzi'yi çarpmış. Kız On Gözlü Köprü'nün orada, Dicle'de boğularak ölmüş. Suzi'nin ölümünden sonra, Adil de aklını yitirmiş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri