Etimoloji. Diyarbakır şehri, farklı dönemlerde farklı isimlerle anılmıştır. MÖ 200'de Asur hükümdarı Adad-Nirari'ye ait bir kılıç kabzasında şehrin adı Amid ya da Amidi olarak geçmektedir. Roma ve Bizans kaynaklarında ise şehrin adının Amid, O'mid, Emit ve Amide şeklinde geçtiği görülmektedir.
Bölgenin yerli halklarından olan Süryaniler ise şehri 'Amid', 'Omid', 'Emit' ve Amida diye anmaktadırlar. İslami dönemde şehir için kullanılan 'Kara Amid','Kara Hamid', 'Diyar-ı Bekir' isimleri Cum¬huriyetle birlikte 'Diyarbekir' son olarak da 'Diyarbakır' şeklinde değiştirilmiştir.
farsça'da gelmek anlamındaki "ameden" fiilinin mazi * köküdür. yalnızbaşınayken "geldi" anlamına gelmektedir.
Şehrin tarihte en çok kullanılan ismi Amid'dir” dedi. Amed, Amîd, Amida, Omid, Emit, Tîgranagerd, Diyarıbekr, Diyarıbikr ve Dîyarbekir gibi isimler Diyarbakır'ın eski isimleri arasında bulunuyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla beraber ise 1938'de kentin ismi resmen Diyarbakır olarak değiştirildi.
amed / âmed / آمد
Gerekir, gelir.
İlgili 25 soru bulundu
Çalışmalar, 17 Kasım 1937 tarihinde Atatürk'ün trenle Diyarbekir'den Elazığ'a geçtiği gece yapılan bir dil tartışmasının ardından Türk Dil Kurumuna gönderilen bir telgrafla başladı. Yapılan çalışmalar sonucu şehrin adı Diyarbakır olarak değiştirildi.
ameden - آمدن
[ مَ دَ ] (مص) جیأة. جیئه. اتو. اَتْی. اتیان. اَتْوَة. جَیْ ء. (دهار). مَجی ء. ایاب. قدوم. آمد آن خرگوش را آلغده پیش.
Karaloğlu, 639 yılında Hazreti Ömer döneminde, içerisinde bine yakın sahabenin bulunduğu İslam ordusunun İyaz bin Ganem komutasında, Anadolu'da ilk fethettiği şehrin Diyarbakır olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu: “Diyarbakır, Anadolu'daki İslam'ın kapısıdır.
Mekke'nin fethinin ardından İyaz bin Ganem komutasındaki ordu tarafından fethedilerek İslam toprağına katılan Amed'in fethinin 1376. Yıl dönümü.
Rudaw gazetesine göre, çoğu Diyarbakır'da olmak üzere, Türkiye'de adı Amed olan bin 400 çocuk var. Çoğu Diyarbakır'da olmak üzere, Türkiye'de adı Amed olan bin 400 çoçuk var. “Amed”den sonra en popüler isim ise Dersim.
Bıyıklı Mehmet Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu Diyarbakır'a gelmiş ve kuşatmayı kaldırmıştır. Karahan'ın ordusu Mardin'e çekilmiştir. 10 Eylül 1515 tarihinde Osmanlı Devleti ordusu Diyarbakır'a girmiştir. 4 Kasım 1515 tarihinde Diyâr-ı Bekr Eyaleti kurulmuştur.
17. yüzyıl'da Amed, yani Diyarbakır, Ermenice elyazma kitapları ile ünlüydü. Hatta bir “Amed Okulu”ndan bile bahsedebiliyoruz.
Amida (Yunanca: Ἄμιδα, Kürtçe: Amed) Günümüzde Modern Diyarbakır'ın bulunduğu Mezopotamya antik şehri. Romalı yazarlar Ammianus Marcellinus ve Procopius, Roma eyaleti Mezopotamya'nın bir şehri olarak kabul ederler.
Osmanlı hâkimiyetinde Diyarbekir şeklini alarak Âmid şehri ve sancağı merkezli beylerbeyliği kurulmuştur. XVII. yüzyıldan sonra şehir merkezinin adı Diyarbekir olarak kullanılmış, 1937 yılında ise Diyarbakır olarak değiştirilmiştir.
Diyarbakır'da “Türk'üm'' diyenlerin oranı yüzde 15.9.
Arabistan'dan gelen Bekr Kabîlesi Dicle civârına yerleştiler. Bölgeye “Bekrlerin Diyârı” mânâsına gelen Diyâr-ı Bekr ismi verildi. Zamanla bu isim Diyarbekir olarak söylenmeye başlandı. 1937 senesinde Bakanlar Kurulu karârıyla Diyarbakır olarak değiştirildi.
Anadolu'nun ve Mezopotamya'nın kalbi durumunda olan Diyarbakır, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri. Ve tarihinin 10.000 yıldan fazla olduğu düşünülüyor. Hz.Halid Bin Velid'in oğlu Hz.Süleyman'ın kabri de Diyarbakır şehrindedir. Kentte 6 peygamberin kabri, 3 peygamberin ise makamının bulunduğu ifade ediliyor.
GİRESUN: 1921'de il oluyor. 1925'te KARAHİSARIŞARKİ isimli bir başka il, ŞEBiNKARAHİSAR ismini alıyor. 1933'te Şebinkarahisar il olmaktan çıkarılıp, Giresun'a ilçe olarak bağlanıyor. DİYARBAKIR: 1937'ye kadar olan ismi DİYARBEKİR..
Diyarbakır'ın köklü tarihi 12.000 yıl önceye uzanıyor. Son yıllarda kentin Bismil ilçesinde yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda, M.Ö. 10.400-9250 yıllarında “KörtikTepe”de yerleşik hayata geçildiği ortaya çıkmıştır.
Bu uygarlıklar arasında Diyarbakır'da en fazla tarihi eser yapan ve iz bırakanlar Romalılar,Bizanslılar, Abbasiler, Mervaniler, Selçuklular, Artuklular, ve Osmanlılar olmuştur.
Diyarbakır'ın en ünlü yemekler arasında:Meftune, Pıçık, Duvaklı Pilav, Nardanaşı, Mahlepli Diyarbakır Çöreği, Ayvalı Kavurma, Mumbar Dolması, Patlıcan Dizme, Cartlak Kebabı, Kaburga Dolması, Gevre, Ciğer Kebabı, Serbizer Çorbası, Bostana Salatası, Acılı Ezme ve Elma Düzmesi bulunmaktadır.
Oysaki tarih bize Diyarbakır, Harran, Bitlis, Siirt ve Urfa gibi şehirlerin bir dönem Hanbelî mezhebinin kuzeydeki merkezi olduğunu göstermektedir.
Yüz suyu, şeref, haysiyet, nâmus.
Ayrıca Osmanlıca celîs, musahib, refik, hemdem, hempâ, yâr sözcükleri de bu anlamda kullanılmıştır. Türk lehçelerinde arkadaş anlamında adaş, dost, ipteş, yoldaş gibi kelimeler kullanılmaktadır.
maada / maâdâ / mâadâ / ماعدا / مَاعَدَا
-den başka, gayri.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri