İbrahim düşünen, insanları putların esaretinden kurtarmaya çalışan ve Allah'ın gerçek dini olan İslam'ın bayrağını yeryüzünde dalgalandıran bir peygamber olduğu için Allah onu kendisine candan dost edinmiştir.
Öyle ki ona "Allah'ın dostu" manasına gelen Halilullah sıfatı verilmiştir. İbrahim'in "Hanif", Allah'ın birliğine, ortağı olmadığına inananların dininden olduğu kabul edilir.
Allah'ın dostu anlamında Hz. İbrâhim için kullanılan lakap. Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslâm'ın müştereken kabul ettiği büyük peygamber.
Allah'ın emriyle Kabe'yi yeniden inşa etmesi ve Hacer'ül Esved'i Kabe'ye koyması da en büyük mucizelerinden biri sayılır. Hz. İbrahim, aynı zamanda Kabe yakınlarında zemzem suyunu bulan peygamberdir.
Hazreti İbrahim (a.s.) Kuran'da ismi en çok geçen peygamberlerden biridir. Hazreti İbrahim (a.s.) Allah'ın dostu anlamına gelen Halilullah kelimesi ile anılmaktadır. Hazreti İbrahim Kabe'yi de inşa eden peygamberdir.
İlgili 39 soru bulundu
Ayet: 76- Hz. İbrahim'in üstünü gece örtünce bir yıldız gördü. ''İşte bu Rabbimdir'' dedi. Yıldız batıp gittiğinde ise batıp gidenleri sevmem diye konuştu.
Allah, tebliğinde tevhidi önceleyen Hz. İbrahim'i kendisine dost kılmıştır. ➡Kur'an-ı Kerim'de Hz. İbrahim ayrıca yumuşak huylu, insanlara yardım etmeyi seven, misafirperver, "inananların babası" Allah'a ortak koşmayan vasıflarıyla anlatılır.
Haniflik kavramı; çoğu Müslüman âlim tarafından İslam öncesi döneme kadar genelde Arap yarımadasında varlığını sürdüren Hz. İbrahim'in Tevhid Dini olarak kabul edilir.
İbrahim Aleyhisselam'ın Kabe'yi inşa ederken kullanmış olduğu taş üzerinde mucizevi bir şekilde ayak izleri çıkmıştır. Uzun yıllardır muhafaza edilen bu taş cam bir fanusun içinde bulunmaktadır. İzdihama neden olmadan tavaf esnasında burada dua etmek çok sevaptır.
İnanışa göre Hz. İbrahim zalim kral Nemrut tarafından ateşe atılınca Tanrı ateşi suya, odunları da balıklara dönüştürmüş, böylece Hz.
Fakat Hz. İbrahim'in Allah'ın dostu olarak seçilmiş olmasındaki asıl hikmet, tevhit dinine yaptığı olağanüstü hizmettir. Hz. İbrahim insanları tevhide çağırarak onları düşünmeye ve özgür olmaya çağırıyordu.
İbrahim (a.s) Keldani kavmine gönderilmiş olan bir peygamberdir. Hz. İbrahim'e (a.s) Allah tarafından 10 tane suhuf indirilmiştir. Dönemin kralı Nemrut'a davet için gitmiş ancak zalim kral Hz.
Tarihçi Josephus, Berosus'tan naklen, tûfandan on nesil sonra Keldânîler arasında yaşadığı bildirilen büyük sâlih kişinin İbrâhim olduğunu söyler. Ona göre İbrâhim, semayı gözlemleyerek Allah'ın varlığını akıl yoluyla bulan ilk kişidir.
Hz. İbrâhim'in hanımı ve İshak'ın annesi.
Yakup'un dilinin devamı İsrailoğulları'nın dilidir. Hz. İbrahim'in dili ise Kureyş Arapçasıdır.
İbrahim aleyhisselam, Peygamber efendimizin dedelerindendir. Çünkü, ilk oğlu İsmail aleyhisselam Arapların, ikinci oğlu İshak aleyhisselam da İsrailoğullarının ceddi yâni dedesidir. Keldânî memleketi olan Bâbil'in doğu tarafında ve Dicle ile Fırat nehirleri arasındaki bölgede doğdu.
Bunun üzerine İbrahim Peygamber'in sözlerini ve davranışını Nemrut'a ilettiler. Onların inanç ve yasalarına göre suçluydu. Nemrut, İbrahim Peygamber'in ateşe atılmasını emretti.
Kâbe'nin içinde dokuz adet oyma, bir adet altın kabartma ayet, işlemeli tahta bir sandık, oymalı ve içinde tütsü yakılan tarihi bir ocak, metal zemzem testileri ve kandiller bulunmaktadır.
Allah'a yakın olmak için bir vesile olan bu yer, bütün insanların hidayeti için kulluk yolunun nasıl olacağını da gösterir. Nitekim belli günler için belirlenen ibadet ve merasimler ubudiyet seyrinin şeklini insanlara öğretmektedir.
Yakup sonrası İbrahim dini İslam inancı, Yakup peygamberin büyük oğlu ve Yusuf peygamberin de ağabeyi olan Alevi etrafında şekillenmiştir. Ataları gibi bir Türkmen göçer olan Alevi, Babası Yakup peygamberden öğrendiği İbrahim dini İslam'ı kendi ırkı Türkler arasın da yaymıştır.
Tevrat'ta yer alan nakillerde Hazreti İbrahim'in 99 yaşında İlahî Hitap'la karşılaştığı, kendisi, erkek evlatları ve neslinden olanların Allah'a ahitlerinin bir sembolü olarak, sünnet olmasının emredildiği yer alır. Bu sünnet Yahudilerde de yaygındır, sünnet olmamanın çok çirkin bir durum olduğuna inanılır.
Kur'ân-ı Kerîm'de bu husus şöyle ifade edilir: “Sen yüzünü hanîf olarak dine, Allah insanları hangi fıtrat üzere yaratmışsa ona çevir. Allah'ın yaratışında değişme yoktur. İşte dosdoğru din budur, fakat insanların çoğu bilmezler” (er-Rûm 30/30).
İbrahim, kendisinden sonra gelen birçok peygamberin babası olması haysiyetiyle, peygamberliğin en üstün talimi olan tevhid düşüncesi için bir sembol haline gelmiştir. d) Hz. İbrahim'in tevhid üzerine kurulu dini, daha sonraki semavi dinlerin bir simgesi olmuştur.
İbrahim “dosdoğru (sıddîk) bir peygamber”21, kalbi katı olmayan, yu- muşak huylu, içli ve kendisini Allah'a vermiş bir insandır.22 Nimete şükreden,23 misafirperver,24 sözünün eri vefakâr bir insan,25 görevini tam olarak yerine getirdiği için, Allah'ın, kendisini insanlara önder yaptığı bir peygamberdir.26 İşte bütün bu ...
İbrahim (as)'in ismi Kur'an-ı Kerim'de yirmi beş sûrede, altmış dokuz defa geçmiştir. Kur'an-ı Kerim'de Hz. İbrahim (as) değişik isim ve sıfatlarla anılmış ve kendisinden övgüyle bahsedilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri