Güneydoğu Anadolu Bölgesinin ortasında yer alan ve volkanik bir dağ olan Karacadağ, püskürtmüş olduğu lavların zamanla soğuyup bazalt taşlar haline dönüşmesiyle oldukça geniş bir alanı taşlık arazilere dönüştürmüştür.
Karacadağ; Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin illerinin topraklarına yayılır. Volkan üst miyosende faliyete başlamış, zamanımızdan 100.000 yıl öncesine kadar lav püskütmüştür. Karacadağın oluşmasında Arap levhasının Anadolu Levhasına yaptığı baskı temel nedendir.
Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde geçmişi milyonlarca yıl öncesine dayanan deniz fosil taşları bulundu. Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinden yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan Beyali Kırsal Mahallesinde stabilize yol çalışmaları sırasında geçmişi milyonlarca yıla dayanan deniz fosil taşları bulundu.
"Yeryüzüne çıktığı zaman hızlı bir şekilde etrafa yayılır"
Akdeniz çevresinin en geniş taban alanına sahip volkanı olduğunu ifade eden İmamoğlu, Karacadağ'ın son faaliyetini, 100 bin yıl önce gerçekleştirdiğini belirtti.
Eskiden Karacadağ ağaç ve ormanla kaplıydı. Develerle odun getirilirdi. Ne deve kaldı, ne de odun. Şimdi develer gelince, atlar onları vahşi hayvan sanıp ürküyorlar. 150-160 hanelik kaynak, Karacadağ ismiyle belde oldu.
İlgili 17 soru bulundu
Kırvarlar Zaza, Bucaklar Çermik kökenlidir. Dağın kuzeydoğusu ve güneyi silme Kürt'tür. Ağa Kaynak'ın misafiri avukat Mehmet Vural, 1650-1700 yılları arasında bölgenin büyük bir göç yaşadığını belirtiyor.
Efsaneye göre, Karacadağ'da bir zamanlar çok büyük ve korkunç bir ejderha yaşarmış. Ağzından çıkan ateş yöreyi yakıp kavuruyormuş. İnsanlar elinden çaresiz kaldıkları için sık sık ejderhayı kendilerinden kurtarması için Tanrı'ya dua ediyormuş.
Alanın Tanımı: Karacadağ, büyük bir bölümü Diyarbakır ilinin güneybatısı ile Şanlıurfa ilinin kuzeydoğusu arasında uzanan sönmüş volkanik dağdır. 120 km çapında, oval şeklinde bir alana yayılır. Dağın genellikle ince bir toprak tabakasıyla kaplı Diyarbakır yönündeki kesimi tarımsal üretim için elverişlidir.
Çoğunuz bilirsiniz, Anadolu'da üç Karacadağ var. Biri anlattığım ve Diyarbakır-Siverek arasında yer alan ve yöre de Kerejdağ olarak bilinen dağ, diğer ikisi ise Orta Anadolu'da Ankara Haymana ve Konya Karapınar ilçe sınırları içerisinde yer alan dağlardır.
Bazaltik ürünlerle karaktersitik olan Karacadağ volkanı bu sınırda yer alan yayvan topografyasıyla tipik olan bir volkandır. 1957 metre zirve yükseliği olan Karacadağ Geç Miyosende başlayıp Kuvaterner döneminde de aktif olmuş bir volkandır.
Ayrıca kalenin güneyinde bulunan Yeraltı hamamındaki aslanlı kurna ile duvardaki aslan başı kabartması Hitit kültürünün özelliklerini taşımaktadır.
Siverek Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Şanlıurfa'ya bağlı bir ilçedir. İlçe nüfusunun çoğunluğu Zazalar ve Kürtler olup, Karacadağ yöresinde Türkmenler, ilçede çok az da Arap vardır.
1451 yılında Safevi hâkimiyetine giren Siverek, 1517'de Osmanlı topraklarına katılmıştır. Osmanlı döneminde Diyarbakır vilayetine bağlı bir kaza olan Siverek, 1926 yılında Urfa'ya bağlanarak ilçe haline getirilmiştir.
Bu dağ Aksaray ve Niğde il sınırları içerisinde yer almaktadır. 1750 metresine kadar meşe ormanlarıyla kaplıdır. Dağın eteklerinde ve çevresinde çeşitli Türk boyları ve özellikle de Yörükler yaşarlar.
Niğde'nin kuzeybatısında Niğde ile Bor arasında yer alan volkanik dağ.
Karacadağ, İtalya'daki meşhur Etna Volkanı'nın yedi katından fazla bir alan kaplıyor. Son püskürmesini yaklaşık 100 bin yıl önce gerçekleştiren Karacadağ, bir önceki püskürmenin 600 bin yıl önce gerçekleştiği belirtiliyor. Karacadağ'ın gelecekte püskürme potansiyeline sahip olduğu ifade ediliyor.
Diyarbakır ve Şanlıurfa illerinin sınırlarında yer alan sönmüş yanardağ Karacadağ'da kraterlerden çıkan lavların oluşturduğu dağın eteklerindeki engebeli alan, doğa ve fotoğraf tutkunlarına ev sahipliği yapıyor.
Karacadağ yöresinin mevcut sosyo-kültürel durumunu, ekonomik yapısını ve doğal kaynak varlığını saptamaya yönelik eylem araştırması 9 köy ve 2 beldeyi kapsamaktadır (Tablo 1).
Karacadağ volkanizmasının Kuvaterner etkinliği, 1.9 milyon yıl önce başlamış ve günümüzden yaklaşık 100.000 sene öncesine kadar ürünler vermiştir (Haksal, 1981; Ercan ve diğerleri, 1990; Notsu ve diğerleri, 1995; Brigland ve diğerleri, 2007; Westaway ve diğerleri, 2009).
Öz. Karacadağ Türkmen Aşireti, bir Türk aşireti olup Şanlıurfa'nın Siverek İlçesine bağlı Karacadağ bölgesine yayılmış 58 köyden oluşmaktadır. Gerek tarihsel geçmişiyle gerekse sosyo-kültürel yapısıyla bölgede tanınan önemli aşiretlerdendir.
Karacadağ Kayak Merkezi, Diyarbakır ile Siverek'in ortasında bulunan Karacadağ'ın zirvesinde 1919 rakımlı bölgede yer almaktadır.
Karacadağ, Diyarbakır ilinin Bağlar ilçesine bağlı bir mahalledir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri