Kayalıklar: Kayalar yatık değil de dik durumda iseler, üzerlerinde çatlak ve yarıklar var ise, bu yarıklarda toprak bulunuyorsa kurağa dayanıklı birçok meyve çeşidi (armut, incir, ceviz, dut gibi) böyle toprakta yetiştirilebilir.
Gülnar Önay, kurak iklimde yetişen ağaçlara ve ağaçcıklar da kitabında yer vererek, "ardıç, erguvan, kapari, kocayemiş, kermes meşesi ve menengiç gibi ağaçların yanı sıra egzotik ağaç ve çalılar bölümüne de Arap hurması, cüce palmetto, sikas"ı anlatıyor.
İlgili 37 soru bulundu
Sonuç olarak, fındık ağaçları, vişne ağaçları, kayısı ağaçları ve erik ağaçları, en hızlı meyve veren ağaç türleri arasındadır. Bu ağaçlar, bahçenizde lezzetli meyveler almanızı sağlayacak ve çabuk büyüme hızları sayesinde kısa sürede gölge sağlayacaklar.
Karaçam, Fıstıkçamı, Göknar (Kazdağı göknarı), Toros Sediri, Halepçamı, Servi türleri ile, yapraklılardan da Kavak, Kızılağaç, Dişbudak ve Çınar sayılabilir.
NOT: Balsa ağacının dünyanın en sağlam ağacı olmasının bir çok sebebi vardır. Yapılan ölçümlere bağlı olarak; sertlik, bükülebilme ve sıkıştırılabilme kategorilerinde en sağlam ağaç olarak belirlenmiştir. Balsa ağacı; meşe ağacı ve çam ağacından bile daha dayanıklıdır.
100 yaşındaki bir kayın ağacı, saatte 40 kişinin çıkardığı 2,35 kilogram karbondioksidi yok eder. 100 yaşındaki bir kayın ağacı, saatte 40 kişinin çıkardığı 2,35 kilogram karbondioksidi yok eder. 1 hektar iğne yapraklı orman yılda 30 ton, geniş yapraklı orman ise yılda 16 ton oksijen üretir.
İğne yapraklı ağaçlar
Bir hektar iğne yapraklı orman yılda 30 ton oksijen üretmektedir. İğne yapraklı en çok oksijen üreten ve karbondioksit emen ağaçlar Ardıç, Çam, Köknar, Ladin, Mazı, Sedir ve Servi ağacıdır.
Killi toprakta yetişen bitkilerin bazıları şu şekildedir; ahududu, manolya, ayva, soya fasulyesi, taze fasulye, badem, nar, karpuz, köknar, çilek, ayçiçeği, kiraz, bakla, ladin, susam, şeftali, tütün, kayısı ve armut.
- Kireçli toprak içeriğinde kil, kum ,humus ve kireç içermektedir. Kalkerli kayaçların parçalara ayrılarak oluştuğu topraklardır. Çabuk ısınan kireçli toprakta; buğday, kayısı, ceviz, badem ve tütün gibi bitkiler yetişmektedir.
Toprağın ortalama sıcaklığı 4-5 derece olduğundan ilkbahar ayının başlangıç dönemlerinde de çam ağacı dikimi yapabilirsiniz. Bir ağacın kökü ne kadar uzar? Yüksekliği değişkendir, ancak 10 metreyi kolayca aşabilirve kökleri her yönde birkaç metre uzanır.
Kiri Ağacı: Dünyadaki tüm ağaçlardan 10 kat daha çok karbondioksit absorbe eden ve çok yüksek bir oranda oksijen üreten Kiri ağacının bir diğer önemli özelliği ise, dünyadaki en hızlı büyüyen ağaç olmasıdır.
Susuzluğa dayanıklı bir ağaç olan badem ağacının gövdesine aşıldığı diğer meyvelerin de böylelikle susuz yetiştiğini belirten Yalçın, bu yöntemle aynı zamanda kısıtlı arazisi olanlara bir ağaçta 5 meyve yeme imkanı sunuyor.
Yapılan farklı çalışmalarda yüksek rakımda yetişen meyvelerin içerdiği şeker ve askorbik asit oranının fazla olduğuna yönelik bulgular mevcuttur. Bu durum turunçgiller, elma, armut, kayısı, eril, vişne, kiraz ve kuşburnu gibi meyvelerde görülmektedir.
Dünyadaki oksijenin % 90'lık kısmını algler sağlar.
Bütün bitkiler gündüz oksijen verirken, zeytin ve incir açları karbondioksit salınımı yapar. Gece ise diğer ağaçlar karbondioksit verirken, zeytin ve incir ağaçları ise oksijen vermeye başlar.
Okaliptüs ağacı sert bir ağaç türüdür. Yapısı sayesinde çürümeye karşı dayanıklı olan bu ağaç, haşerelere karşı da oldukça dayanıklıdır. Hava koşullarından kolayca etkilenmeyen bir yapıya sahip olan okaliptüs ağacı, mobilya üretiminde kullanılır.
Bristlecone türü çamlar, dünya üzerindeki en uzun yaşayan canlı türlerinden biri. California'daki 5 bin yıllık çam ormanında bulunan bu ağaçlar, dünyanın en yaşlı ağaçları olarak biliniyor.
Suya Dayanıklı Ahşap Ürünler arasında beyaz meşe ve tik vardır. Bunlar ayrıca bükülmeye, çürümeye, çatlamaya veya bükülmeye karşı dayanıklı uzun ömürlü ağaçlardır. Bu yoğun ahşaplar çok fazla bakıma ihtiyaç duymaz ve çürümeyi, nemi ve böcekleri kovma konusunda doğal bir yeteneğe sahiptir.
Çok sert ağaçlar: Ceviz, sert karaağaç, kara salkım, karaağaç. Sert ağaçlar: Meşe, kayın, dişbudak, karasakız. Orta sertlikte ağaçlar: Kırmızı sakız, beyaz karaağaç, bazı kavak cinsleri.
Suya ihtiyacı olan ürünlerde de yağmurlama değil, damlama sulama yapılmalıdır. Bölgesel ekim ve üretim sistemleri uygulanmalıdır. Mesela kurak olan bölgelerde buğday, arpa, nohut gibi az su isteyen ürünler, çok su bulunan yerlerde de mısır, domates, roka gibi ürünler ekilebilir.
Bundan başka kıraç alanda yetiştirilecek ağaçların, Yaz aylarında fazla hava nemi de istememeleri gerekir. Mesela elmalar, kıraç alana hiç gelmezler. Erikler de kıracı hiç sevmezler. Şu halde Orta Anadolu'nun kıraçlarının en iyi meyvesi armut, badem, zerdali, üvez, vişne ve alıçtır diyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri