Eğil'de bulunduğuna inanılan ve Kur'an-ı Kerim'de 2 ayette bahsedilen Hz.Elyesa(A.S.), Hz. Zulkifl(A.S.) ile Nebi Harun-i Asefi, Nebi Alak, Zenun, Danyal ile Hz. Elyesa(A.S. )'nın amcasının oğlu Hürmüz, Nebi Harun'un yeğeni ve yardımcısı Ruyem gibi Nebi ve velilerin kabirleri kentte bulunmaktadır.
Geçen yıl Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç tarafından açılışı yapılan, Zülkifl ile Elyesa peygamberler, Nebi Harun ve Nebi Ömer'in mezarına ev sahipliği yapan Ziyaret Tepe bu özelliğiyle Türkiye'de tek olma özelliğine sahipken manevi huzuru arayan yerli ve yabancı ziyaretçilerle de dolup taşıyor.
Altı peygamberin de mezar ve mekânlarına ev sahipliği yapan Diyarbakır, Mekke ve Medine'den sonra en çok sahabe mezarı bulunan şehir olma özelliğine sahip… Sahabe, Hz.
Camiye ismi verilen Hz Süleyman'ın Hz Davut Peygamberin oğlu olan 'Süleyman' olmadığını hatırlatan Kırmızıçiçek, "Burada yatan zat, 639 yılında Diyarbakır'ın fethi sırasında şehit düşen Halid Bin Velid'in oğlu sahabe olan Süleyman'dır.
İlgili 41 soru bulundu
Süleyman, sahabenin ileri gelenlerinden ve aynı zamanda büyük bir Đslam kahramanı ve Müslüman komutan, Diyarbakır'ın fethinde de bulunan Halid b. Velid'in oğludur.
Öz. Diyarbakır'da kutsal mekân tasavvurunun dini/sosyal boyutlarıyla yaşandığı yerlerin başında Hz. Süleyman cami ve türbesi gelmektedir.
Diyarbakır'da, 27 şehit sahabeden sonra şehre yerleşen ve değişik tarihlerde vefat eden 541 sahabe bulunuyor.
Peygamberler şehri Diyarbakır'ın, evliyalara diz çöken, Kur'an-ı Kerim'de isimleri geçen Hz.Zülkifl ile Hz.Elyesa peygamberler dahil 9 peygamberin medfun olduğuna inanılan Eğil ilçesi.
Mus'ab bin Umeyr.
Çalışmalar, 17 Kasım 1937 tarihinde Atatürk'ün trenle Diyarbekir'den Elazığ'a geçtiği gece yapılan bir dil tartışmasının ardından Türk Dil Kurumuna gönderilen bir telgrafla başladı. Yapılan çalışmalar sonucu şehrin adı Diyarbakır olarak değiştirildi.
Hz. Elyesa ve Zülküfl peygamber, Harun Asefi ve yanında yatan kardeşi Ömer ibni Birican bulunmaktadır.Eğil'de ayrıca nehir kenarında Elyesa peygamberin yeğeni Hürmüz, Eğil'e giderken dere kenarında Nebi Melak (Melik veya Helak), Eğil'in tepesinde Kunak mevkiinde Nebi Hz. Zünün vardır.
Vali Kıraç, Kuran´da adı geçen 25 Peygamberden ikisi olan Elyesa ve Zülkif peygamberlerin mezarlarının Eğil İlçesi´nde olduğunu, 1995 yılında türbelerin bulunduğu alanın baraj göleti altında kalması nedeniyle mezarların uygun bir şekilde çıkartılarak Peygamberler Tepesi´ne taşındığını hatırlattı.
Roma kaynaklarında da şehrin adı 'Amid' ve 'Amida' diye geçmek¬tedir. Bölgenin yerli halklarından olan Süryaniler ise şehri 'Amid', 'Omid', 'Emit' ve Amida diye anmaktadırlar.
Eski Ahit'te Elişa ismiyle anılan Elyesa'nın mezar ve türbesinin Zülkifl Peygamber ile Diyarbakır'ın Eğil ilçesindedir. Bir başka rivayete göre Eyyub Peygamber'i ziyarete giderken öldüğü Urfa'da, Eyyub Türbesi'nin güneybatısında köye 500 metre mesafedeki makamdadır. Asırlardır Elyesa makamı olarak ziyaret edilmektedir.
Zülkifl peygamberlerin kabirlerinin yer aldığı Eğil ilçemizdeki Peygamber Ziyaretlerinin yanı sıra İlçede bulunan kayaların içine oyulmuş Kral Mezarlarını ve ilçenin doğal güzelliklerini görmek üzere Eğil'i ziyaret etmek isteyen vatandaşlarımızın ulaşım olanağını arttırmak ve onların Ziyaretlere daha rahat gidip ...
Bu peygamberden biri de, Zülkifl'dir. Taberi'de yer alan bir rivayete göre Zülkifl Şam'da otururdu. Oradaki halkı Allah'a inanmaya, O'na ibadet etmeye ve dürüst bir şekilde yaşamaya çağırdı ve orada öldü. Mezarının Diyarbakır'ın Eğil ilçesinde Elyesa Peygamber ile Makam Dağı'ndaki türbede olduğu bilinmektedir.
Eyyup Nebi Köyü Peygamber Mezarları (Türbeleri)
Urfa-Mardin karayolunun 85. km.'sinden kuzeye sapan asfalt yolun 16. km.'sindeki Eyyup Nebi Köyü'nde Eyyup Peygamber, Eyyup Peygamber'in hanımı Rahime Hatun ve Elyesa' Peygamber'in mezarları bulunmaktadır.
Bu nedenle Danyal Peygamber Babil'e geri gönderilmemiş, ölünce de Tarsus'ta şimdiki Makam Camisi olarak anılan yere gömülmüştür.
Muksirûn ve Hadis Sayıları
Ömer, Enes b. Mâlik, Abdullah b. Abbas, Câbir b. Abdullah ve Ebû Saîd el-Hudrî olmak üzere sadece yedi kisidir.
3000'li yıllarda şehrin merkezinde izlerine rastlanan Hurrilerin, bölgeye hâkim olmasıyla Diyarbakır'ı yurt edinme çabaları başlamış, ardından Mitaniler, Abbasiler, Mervaniler, Büyük Selçuklular, İnaloğulları, Nisanoğulları, Artuklular, Eyyubiler, Anadolu Selçukluları, Akkoyunlular ve Osmanlı gibi birçok medeniyete ...
Hz. Peygamber tarafından cennete girecekleri daha hayatta iken kendilerine müjdelenen on sahâbî. Kaynaklarda “el-aşeretü'l-mübeşşere”, “el-mübeşşerûn bi'l-cenne”, “el-aşeretü'l-meşhûdü lehüm bi'l-cenne” gibi ifadelerle anılan bu on sahâbî Ebû Bekir, Ömer, Osman, Ali, Talha b. Ubeydullah, Zübeyr b.
Caminin bitişiğinde Osmanlılar Dönemi'nde yapılan Halid Bin Velid'in oğlu Süleyman ile Diyarbakır'ın İslam orduları tarafından alınışı sırasında şehit düşen diğer sahabelerin burada yattığı Meşhed bulunmaktadır. Sahabelerin burada olması burayı bir ziyaretgâh haline getirmiştir.
Yeni Ahit'te, Nasıralı İsa'dan üstün bir bilgelik öğretmeni olarak ve ihtişam içinde dizilmiş ancak "kırdaki zambaklardan" üstün olarak tasvir edilir. Kuran'da, önemli bir İslam peygamberi olarak kabul edilir.
Süleyman'ın Mabedi veya Birinci Mabet, günümüzde Kudüs'ün Eski Şehri'deki Tapınak Dağı'nda MÖ 964'te yapımına başlanmış ve MÖ 957'de bitirilmiş devasa bir Yahudi mabediydi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri