3000'li yıllarda şehrin merkezinde izlerine rastlanan Hurrilerin, bölgeye hâkim olmasıyla Diyarbakır'ı yurt edinme çabaları başlamış, ardından Mitaniler, Abbasiler, Mervaniler, Büyük Selçuklular, İnaloğulları, Nisanoğulları, Artuklular, Eyyubiler, Anadolu Selçukluları, Akkoyunlular ve Osmanlı gibi birçok medeniyete ...
11. yüzyılda yöreye gelen Türkmenler de, şehirdeki yapılarda kullanılan siyah renkli taşlardan dolayı şehre "Kara Amid" demişlerdir. Müslüman Arapların egemenliği sırasında buraya yerleşen Bekr (بکر) kabilesinden dolayı Diyâru Bekr (ديار بكر, "Bekr kabilesinin yurdu") olarak kayıtlara geçmiştir.
Bu adın kente ilk yerleşen Hurilerden (Subartu) kalma olduğu kabul edilmektedir. Roma kaynaklarında da şehrin adı 'Amid' ve 'Amida' diye geçmek¬tedir. Bölgenin yerli halklarından olan Süryaniler ise şehri 'Amid', 'Omid', 'Emit' ve Amida diye anmaktadırlar.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nın başvurusu sonucu, 33 medeniyete ev sahipliği yapmış kadim kent Diyarbakır'ın Medeniyetler Kenti olduğu Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillendi.
Karaloğlu, 639 yılında Hazreti Ömer döneminde, içerisinde bine yakın sahabenin bulunduğu İslam ordusunun İyaz bin Ganem komutasında, Anadolu'da ilk fethettiği şehrin Diyarbakır olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu: “Diyarbakır, Anadolu'daki İslam'ın kapısıdır.
İlgili 39 soru bulundu
5,5 kilometre uzunluğu ile dünyanın en eski surlarından olan Diyarbakır surlarının günümüzdeki hâli, 349 yılında Roma İmparatoru II. Constantinious tarafından yaptırılmıştır.
Yedi Kardeş Burcu, Artuklu hükümdarı Melik Salih adına 1208 yılında Mimar İbrahim oğlu Yahya tarafından tamamı bazalt kesme taştan yapılmıştır. Selçukluların sembolü olan çift başlı kartal, aslan kabartmaları ve kitabeler işlenmiştir ve burç, silindirik bir plana sahiptir.
Diyarbakır, Kürtlerin başkenti Amed'tir. Sanıldığının aksine sadece filolojik bir ayrım değil bu, tarihsel, kültürel ve sosyolojik bağlamda bir halkın yaşama biçimidir Amed. Kürtlerin kendi yaşadıkları kaderin adıdır Amed.
Araştırmanın sonuçlarına göre megakent İstanbul'da etnik köken olarak kendisini Türk olarak hissedenlerin oranı yüzde 81.95. Kürtlerin oranı ise yüzde 6.69. Diyarbakır'da ise Kürtler yüzde 75 ile ilk sırada yer alıyor. Diyarbakır'da “Türk'üm'' diyenlerin oranı yüzde 15.9.
Diyarbakır'ın köklü tarihi 12.000 yıl önceye uzanıyor. Son yıllarda kentin Bismil ilçesinde yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda, M.Ö. 10.400-9250 yıllarında “KörtikTepe”de yerleşik hayata geçildiği ortaya çıkmıştır.
Mekke'nin fethinin ardından İyaz bin Ganem komutasındaki ordu tarafından fethedilerek İslam toprağına katılan Amed'in fethinin 1376.
(Amed Sportif Faaliyetler Kulübü), önceden Diyarbakır Büyükşehir Belediyespor olarak bilinen, Türkiye'nin Diyarbakır şehrinde bulunan bir spor kulübüdür. Futbol kulübü, 2013-14 sezonundan bu yana TFF 2. Lig'de mücadele etmektedir.
amed kürtçe değildir. bizansın diyarbakır şehrine verdiği isim olan amida'dan gelmektedir. diyarbakır ise diyar-ı bekr'den türemiştir. buraya yerleşen arap kabilesi bekrler sebebiyle doğu halkları bu şehre diyarbekir derler.
DİYARBAKIR AĞZI (LEHÇELER) Diyarbakır lehçesinde yer alan sözcüklerin çoğu ÖZEL 'dir. Bu özellikler Arapçada, Farsçada, Kürtçede, Türkmencede, Kafkas dillerinde benzeri olan ancak alfabemizde bulunmayan özel seslerle ortaya çıkar. Bu itibarla sesli ve sesiz harflerin söyleminde farklılık gösterir.
Abdulhamit Toprak, Diyarbakır'da at üzerinde kumaş satarak işi büyütünce, önce dükkan açmış. 1955 yılında ailesiyle Diyarbakır'dan İstanbul'a gelip Sultanhamam'da bir dükkan kiralamış. 1968 yılına kadar da Sultanhamam'ın en büyük tüccarı haline gelmiştir.
Anadolu'nun ve Mezopotamya'nın kalbi durumunda olan Diyarbakır, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri. Ve tarihinin 10.000 yıldan fazla olduğu düşünülüyor. Hz.Halid Bin Velid'in oğlu Hz.Süleyman'ın kabri de Diyarbakır şehrindedir. Kentte 6 peygamberin kabri, 3 peygamberin ise makamının bulunduğu ifade ediliyor.
Diyarbakır'ın Bismil ilçesine bağlı Türkmen Hacı Köyü Alevi Türkmenlerin yaşadığı en büyük köy olurken, Seyit Hasan, Aşağı Darlı, Yukarı darlı da Bismil'e bağlı Alevi köyleri ve şuan Aşağı Darlı ve Yukarı darlı köyleri de Bismil'in merkez ilçesine bağlı köylerden.
Buna göre, Diyarbakır'da ikamet eden nüfus 2021 yılında, önceki yıla göre 7 bin 942 kişi artarak 1 milyon 791 bin 373'e yükseldi. Diyarbakır Merkez ilçelerden Kayapınar 411 bin 865 ile en kalabalık ilçe olurken, dış ilçelerden Ergani 135 bin 514 kişi ile en kalabalık ilçe oldu.
Alparslan geldi
Peki Kürt tarihi içinde Diyarbakır'ın tarihi ne diye merak edenler için 1071'den başlayalım. Selçuklu hükümdarı Alparslan, Malazgirt Meydan Muharebesi'nden (1071) bir sene önce Diyarbakır'a geldi. Diyarbakır'ın yüzölçümü 15.168 km2'dir.
Rudaw gazetesine göre, çoğu Diyarbakır'da olmak üzere, Türkiye'de adı Amed olan bin 400 çocuk var. Çoğu Diyarbakır'da olmak üzere, Türkiye'de adı Amed olan bin 400 çoçuk var. “Amed”den sonra en popüler isim ise Dersim.
Diyarbakır surları şehrin tamamını içine alan bir duvar şeklinde inşa edilmiş. Kale ile birlikte savunma amaçlı olarak yapılan Diyarbakır surlarının İ. Ö 4 bin yılı dolaylarında bölgenin yerli halkı Huriler yapıldığı tahmin ediliyor.
Çin Seddi ve Istanbul Surlarından Sonra Dünyanın 3.En Uzun Surları Diyarbakır Surları Üzerinde Koştum ve Diyarbakır Surlarında Değişimi Başlattım!
Bugünkü surlar MS.346 yılında İmparator II. Constantinius tarafından yaptırılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri