Genel olarak, Türkiye'de diyetisyenlerin ortalama maaşı, yaklaşık olarak 15.500 TL ile 30.000 TL arasında değişmektedir. Ancak, özel hastaneler, klinikler veya spor kulüpleri gibi özel sektör kuruluşlarında çalışan diyetisyenlerin maaşları daha yüksek olabilir.
Uzman olarak diyetisyenlik yapan kişilerin maaşları 16.000 TL ile 30,000 TL arasında farklılık göstermektedir. Özel sektörde ki ortalama uzman maaşları ise 25,300 TL 'dir.
eleman.net verilerine göre, Diyetisyen 2023 yılında ortalama 21.400 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Diyetisyen , Temmuz 2023 yılında ortalama 21.300 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 16.720 TL maaş alıyordu.
Devlette Çalışan Diyetisyen Maaşları Diyetisyen maaşlarının hem devlet kurum ve kuruluşlarında hem de özel sektörde maaşlarının yüksek olduğu bilinmektedir. Bu sebeple pek çok kişi, diyetisyen maaşlarını araştırmaya devam ediyor. Devlette çalışan diyetisyen maaşları 24.700 TL ile 28.000 TL arasında değişiyor.
Diyetisyenlik iş imkanları, oldukça geniştir. Diyetisyenler; üniversitede akademisyen olarak görev alabilir, eğitici diyetisyen olabilir, halk sağlığı merkezlerinde çalışabilir, sağlık kuruluşlarında ve kliniklerde görev yapabilir, beslenme ile ilgili kurumlarda (spor merkezi vb.) hizmet verebilir.
İlgili 16 soru bulundu
Beslenme ve diyabetik bölümlerinden mezun olanlar, diyetisyenlik mesleğine başlayabilirler. Bu alanda çalışanların ekonomik kazancı yüksektir. Hem devlet hastanelerinde, hem de özel sektörde iş imkanı bulunmaktadır. Devlet hastanelerinde çalışan diyetisyenlerin aylık ücretleri ise 4 bin 900 TL civarındadır.
Katılımcıların diyetisyenliği tercih etme nedenleri arasında ilk iki sırada ilgi duymaları (%48.5) ve aile/arkadaş isteği (%33.3) yer almaktadır. Haftalık çalışma sürelerinin ortalama 39.9±10.1 saat, günlük oturarak çalışma süresi ortalama 4.83±2.87 saat, günlük ayakta çalışma süresi ortalama 3.03±1.45 saattir.
Beslenme ve Diyetetik, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölümü başarı ile tamamlayan öğrencilere “Diyetisyen” ya da “Beslenme Uzmanı” unvanı verilir.
KPSS'de 90 alan diyetisyen atanamayabiliyorken, başka mesleklerde 70-75 alanlar atanabiliyor. Yani akademik donanım olarak üst düzey bir grup. Eğitimi de güzeldir, yoğundur. İster klinikte, ister poliklinikte çalışın, isterseniz kendi özel beslenme danışma merkezinizi açın, böyle bir imkanınız da var.
2023 yılı itibari ile 88 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Uzman Diyetisyen maaşları 29890 TL'dir. En düşük Uzman Diyetisyen maaşı 23910 TL iken, en yüksek Uzman Diyetisyen maaşı 49980 TL'dir. Güncel Uzman Diyetisyen maaşları çalışanların paylaştığı maaş bilgilerinden yola çıkarak hesaplanmıştır.
Genel olarak, Türkiye'de ebe maaşları, yaklaşık olarak 13.500 TL ile 27.500 TL arasında değişmektedir.
Diyetisyen, sağlıkla ilgili herhangi bir yüksek öğretim kurumunun en az 4 yıllık (bir yıl hazırlık ile 5 yıl) Beslenme ve Diyetetik eğitim-öğretim programını tamamlayarak “Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması” ile “Diyetisyen” unvanı alarak diyetisyenlik mesleğini yapmaya ve uygulamaya hak kazanan kişidir.
Beslenme ve diyetetik eğitiminde 2001 yılından bu yana yaklaşık mezun sayısı 8.000'dir.
Bazı özel üniversitelerde Beslenme ve Diyetetik bölümü 2 yıllıktır. Bölümün 4 yıllık okunabileceği birçok devlet üniversitesi de mevcuttur.
Bu bölüm mezunları diyetisyen olarak sağlık kuruluşlarında, yataklı tedavi kurumları diyetisyenliği ve halk sağlığı diyetisyenliği yapabilirler. Eğitim kuruluşlarında beslenme eğitimcisi ve öğretmen olarak çalışabilirler. Araştırma ve endüstri kuruluşlarında ayrıca toplu beslenme yapan kuruluşlarda çalışabilirler.
STAJ SÜRELERİ
yarıyıl sonunda 30 iş günü, 7 ile 8. yarıyıl içinde ders programlarında belirtilen saat süresince devam etmek zorundadırlar.
Şu an ülkemizdeki diyetisyen sayısı 2023 Mart ayı itibariyle toplam 40.000'dir. Buna ek olarak, üniversitelerde bulunan Beslenme ve Diyetetik bölümlerinden her yıl 7.000 diyetisyen mezun olmaktadır.
Türkiye Diyetisyenler Derneği Başkanı Prof. Dr. Muhittin Tayfur'un aktardığına göre Türkiye'de yaklaşık 6 bin diyetisyen görev yapıyor. Yaklaşık 80 üniversitede beslenme ve diyetetik bölümü var.
Beslenme ve diyetetik alanında gereken puanı almak isteyen bir öğrencinin Alan Yeterlilik Testi (AYT) sınavında ortalama 40-45 net yapması gerekiyor.
Uzman diyetisyen olmak için üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Beslenme ve Diyetetik Bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olmak gerekmektedir.
Diyetisyen Ne Demek? Diyetisyenler, sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürebilmek isteyen veya sağlıkla ilgili belirli bir hedefe ulaşmayı amaçlayan insanlara, ihtiyaçlarına göre beslenme programı oluştururlar. Hastanelerde, uzun süreli bakım tesislerinde, kliniklerde ve ilgili diğer kurumlarda görev alırlar.
Diyetisyen, Türkiye içinde faaliyet gösteren herhangi bir üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakülte veya Yüksekokulu- Beslenme ve Diyetetik Bölümünden, hazırlık sınıfı hariç en az 4 yıllık lisans diploması ile “Diyetisyen” Unvanı alarak mezun olmuş sağlık meslek mensubudur.
Danışmanlık planlaması sonrasında yapılacak görüşme sayısına göre diyetisyenler ücretlendirme yapmaktadır. Özel hastane diyetisyen ücretleri; aylık ya da yıllık olarak belirlenmekte olup ortalama 100 TL ile 1000 TL arasında değişiklik göstermektedir.
Devlet hastanelerinde de diyetisyenler hizmet veriyor elbette. Hangi hastanelerde diyetisyen olduğunu öğrenmek için, ALO 182'i arayabilirsiniz. Operatöre bağlanarak almak istediğiniz hizmeti belirtebilir ya da hastane adı vererek diyetisyen hizmeti verilip verilmediğini sorgulayabilirsiniz.
Cevap : Diyetisyen Serbest meslek erbabıdır. DBS SM Kazanç defteri tutar,e-smm düzenler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri