Meniküs nedeniyle oluşan diz kapağı ağrısı ve şişlik geçmesi için bazı yöntemler uygulanmaktadır. Bu yöntemler dinlenme, buz uygulaması, sargı ve dizin vücuttan yüksekte tutulmasıdır. Bu tedavi yöntemleri ile birlikte ağrı ve şişliğin geçmesini destekleyen ağrı kesici ilaçlar doktor kontrolü ile kullanılabilmektedir.
Diz Kireçlenmesinde Ameliyatsız Tedavi Seçenekleri. Ağrı kesiciler ilk tercihlerdir. İlk seçenek olarak parasetamol, aspirin gibi basit ağrı kesiciler etkili olmaktadır. Romatizma ilaçları ise ikinci bir seçenektir.
Diz ağrılarının en yaygın nedeni osteoartrittir ve yaşlı bireylerde oldukça sık olarak görülür. Buna ek olarak romatizmal hastalıklar, enfeksiyonlar, kıkırdak problemleri, diz bağları ve menisküslere ilişkin sorunlar gibi pek çok farklı nedenle de diz ağrıları oluşabilir.
İlgili 39 soru bulundu
D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ KİREÇLENME NEDENİ
D vitamininin özellikle eklem ağrısı ve osteoartirit (kireçlenme) ile ilişkisi olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Gökhan Meriç, sözlerine şöyle devam etti: “Yapılan bazı çalışmalar, düşük D vitamini seviyelerinin, eklem ve kas ağrısının artmasına neden olabileceğini gösteriyor.
Dizlerinde ileri kıkırdak aşınması olan 158 hastada, kıkırdak aşınmasının derecesi ile D vitamini düzeyi karşılaştırılmış. 50 yaş üstünde ve çeşitli derecede diz ağrısı çeken kişilerle yapılan bu çalışmada, D vitamini eksikliği olan hastaların birçoğunun ileri kireçlenme bulguları olduğu görülmüştür.”
Aloe vera, kantaron yağı, zencefil, zerdeçal ve yeşil çay tüketimi veya topikal olarak uygulanması diz kireçlenmesine ne iyi gelebilir.
Diz ağrısına iyi gelen bitkilerin dize uygulanmasıyla dizlerdeki ağrılar hafifletilmektedir. Bunlar arasında defne yaprağı, bamya tohumu, zencefil ve zerdeçal yağı bulunmaktadır. Bunların dışında evde düzenli diz egzersizleri yapmak da diz ağrılarının geçmesine yardımcı olmaktadır.
İbrahim Saraçoğlu bu konuya çınar yaprağı ile çözüm bulmuştur. Çınar yaprağını kaynattıktan sonra suyunu içip diz ağrısından kurtulabilirsiniz. Aynı şekilde çınar yaprağının kaynamış suyu cildinize temas edecek ılıklığa ulaştığında, diz bölgesine sürüp diz ağrısı şikayetinizi sonlandırabilirsiniz.
Meniküs nedeniyle oluşan diz kapağı ağrısı ve şişlik geçmesi için bazı yöntemler uygulanmaktadır. Bu yöntemler dinlenme, buz uygulaması, sargı ve dizin vücuttan yüksekte tutulmasıdır. Bu tedavi yöntemleri ile birlikte ağrı ve şişliğin geçmesini destekleyen ağrı kesici ilaçlar doktor kontrolü ile kullanılabilmektedir.
Dizde şişlik durumunun en yaygın nedeni artrittir (eklem iltihabı). Artrit, romatoid artritten (iltihaplı romatizmal hastalık) osteoartrite (kireçlenme) kadar zamanla kötüleşen kronik bir durumdur. Ayrıca enfeksiyonlar veya altta yatan diğer sağlık sorunları veya hastalıklar nedeniyle dizde şişlik meydana gelebilir.
Buz ile dize kompres yapmak, hem dizdeki ağrıyı azaltır hem de şişme ihtimali varsa ortadan kaldırır. Sırtüstü yatarak dizlere buz koyup, 20 dakika beklemek gerekmektedir.
Dizde travma olmaksızın aniden şişlik ve ısı artışı gelişen biri, fizik tedavi ya da ortopedi bölümlerine başvurabilir.
Çoğu hastada ödem aylar içinde tamamen kaybolur, ancak bazı hastalarda ödem azalır ancak kemiği besleyen damarların bir kısmının tıkanmasına bağlı olarak “avasküler nekroz” adı verilen ölü kemik adacıkları ortaya çıkabilir.
Diz ağrısına çörekotu yağı, kekik yağı, susam yağı iyi gelen yağlardır.
Dizlerdeki kıkırdağıdoymuş yağ alımını azaltarak güçlendirebilirsiniz. Fasulye ve tofu gibi yağsızproteinlerin doymuş yağ oranı düşüktür. Kronik enflamasyonu azaltan omega-3içeriğiyle deniz ürünlerinin ekstra faydaları olabilir. Somon, ton balığı,sardalye, karides, istiridye, deniz tarağı omega-3 açısından zengindir.
Düzenli spor ve yürüyüş ile bu rahatsızlık engellenebilir. Bu sayede sıvı kaybeden eklemlerde sıvı üretimine başlayacaktır. Ayrıca bol su tüketimi her açıdan olduğu kadar sıvı kaybında da çok önemlidir. Fazla kilolu kişilerde bu rahatsızlık çok sık görülmektedir.
Doğanın insanlığa mucizesi olan zeytin yağı, eklem ağrılarına ne iyi gelir sorusuna da yanıt oluşturuyor. Bunun için zeytin yağını bu sefer bir gıda malzemesi olarak değil, daha ziyade bir masaj yağı olarak kullanacaksınız. Ağrılı eklemlerinize günde iki kez zeytinyağı masajı uygulayın.
Vazelin, eklemlerde ve kaslarda rahatlama sağlar. Özellikle sporcuların yaralanması halinde vazelin ile yapılan masajlar iyileştirici etkiye sahiptir. Romatizma ya da eklem ağrıları için de vazelin kullanımının olumlu etkileri vardır.
Eklem Sıvı Kaybı Belirtileri
Kıkırdak aşınması ve azalmasıyla birlikte kişide hareket kabiliyetinin azalması, yürümede zorluk çekme, oturup kalkmak gibi temel faaliyetlerin zorlaşması, eklem diz ağrılarının başlaması olarak ortaya çıkar.
D vitamini gereksinmesini karşılamak için en iyi kaynak güneş ışınlarıdır. D vitaminin diyetle alımı ise sınırlıdır. Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır.
2- Eklemlerde uyuşma: Yorgunluk ve halsizlik ile birlikte eklem ve uzuvlarda uyuşma ortaya çıkabilir. Kısa süreli oturmalarda dahi dizlerde ve ayaklarda karıncalanma meydana gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri