Diz protezi yapılan bir hasta bir gün istirahat ettikten sonra ertesi gün ayağa kalkabilir. Bazı hastalar sadece ayakta durabilirken bazı hastalar birkaç adım atabilir. Yaklaşık üç-dört gün içinde odalarının içinde ya da hastane koridorlarında dolaşabilir hale gelirler. Daha sonraki tedavileri evde devam eder.
Bu süre hastanın genel sağlık durumuna göre farklılık gösterebilir. Bununla birlikte işlemin ertesi günü hastanın ayağa kalkıp yürümesi gerekmektedir. Bu süreçte hastanın düzenli aralıklarla yürüyüş yapması protezin vücuda uyum sağlaması açısından büyük önem taşımaktadır.
Diz Protez Ameliyatı Sonrası İyileşme Ne kadar Sürer? Ameliyat sonrası hastanede kalış süresi yaklaşık 5 -7 gündür. Hasta birinci günde ayağa kaldırılır ve ikinci günde mutlaka tahammül edebildiği süre yürütülür. Hasta kendi başına merdivenleri kullanabilir, tuvalete girip çıkabilir durumda iken taburcu edilir.
Ağrı kontrolü için yapılan uygulamalarla ilk günün rahat geçmesi sağlanır. Sonrasında ise ağrı günden güne azalarak 3-4 günden sonra çok hafif düzeye inmekte ve günler içinde kaybolmaktadır. Böylece, hastalar artık ameliyat öncesi ve sonrası ağrılardan kurtulmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
Ameliyat bitiminde giydirilen varis çorapları 6 hafta boyunca giyilmelidir.
Bükülme derecesi ortalama 110-120 derece olup, hastanın ameliyat öncesi dizini bükme derecesi, kilosu, yapılan cerrahinin başarısına ve hastanın egzersizlerini tam ve düzenli yapmasına bağlı olarak değişmektedir.
Diz protezi ameliyatı sonrasında hastalara fizyoterapi desteği de verilir. Hastaların herhangi bir destek kullanmadan yürümeleri yaklaşık dört hafta sürer. Bu süre hastanın yaşına, kilosuna ve aktivite düzeyine göre değişiklik göstermekle birlikte en fazla altı hafta sonra iyileşme tamamlanır.
Dikişler alındıktan 2 gün sonra banyo yapabilirsiniz. Verilen ilaç tedavisinde (ağrı kesici tedavi) doktorunuzun uygun gördüğü doz ve sürede devam etmelisiniz. Taburculuk sonrası 6.hafta, 3. ay ve 6. Ay kontrollere gelmelisiniz.
Ortopedi ameliyatlarından sonra dikişler ortalama olarak, üst ekstremitede (el,dirsek,omuz) 10-14 gün, alt ekstremitede (ayak,diz,kalça) 14-21 gün sonra alınmaktadır.
Kontrole geldiğinde önce ameliyatını yapan ortopedi doktoru hastayı görür, eklemin durumu uygun ise hastayı fizik tedavi ve rehabilitasyon polikliniğine yönlendirir. Hasta burada yaklaşık 2 veya 3 haftalık bir ayaktan fizik tedavi programına alınır.
Opioid Ağrı Kesiciler:
Bu grubun en iyi bilinen ilacı Morfindir. Bu ilaçlar şiddetli ağrıların kontrolü için en uygun seçeneklerdir. Özellikle ameliyat sonrası ağrıların ilk gününde tercih edilirler.
Hastaların yaklaşık %8'inde az veya çok hastalık yapma potansiyeline sahiptir. Bu enfeksiyonlar, hastanın hastaneye yattıktan 48-72 saat sonra veya hasta taburcu olduktan sonra 10 gün içerisinde ortaya çıkan mikroplu hastalıklardır. Bu enfeksiyonlar bakterilere, mantarlara, parazitlere ve virüslere bağlı gelişebilir.
protezin hangi seviyede olacağı önemli. % 40'ı geçmene yetiyor protez hangi seviyeden olursa olsun. Ortopedik engel olduğu için araç alımında rapor oranı önemli değil ama diğer haklardan yararlanmak için % 40 üzeri olmalı.
Diz protezi ameliyatı yaklaşık 1 ila 2 saat sürmektedir. Bununla birlikte hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak 3 ila 10 gün arası bir süre hastanede kalınması gerekebilmektedir.
Günümüz teknolojisi ile geliştirilen diz protezlerinin ömrü yaklaşık 25 yıl kadardır. Ömrünü dolduran protezlerin cerrahi işlemler çıkarılması ve yenilenmesi gerekmektedir. Bu nedenle diz protezi genellikle ileri yaşlardaki hastalarda uygulanmaktadır.
Protez Hareket Kısıtlaması Yapar Mı? Böyle bir şey kesinlikle doğru değildir. Protezler hareket kısıtlaması yapmaz, aksine rahatça hareket edebilmenize olanak sağlar.
Balık yağı, havuç ve domateste bulunan likopen, maydanoz, yabanmersini, siyah çay, kakao ve yer fıstığında bulunan flavonoidlerin tüketilmesi hücreleri yapılandırma özellikleriyle ameliyattan sonra fayda sağlayabilecek besinlerdir.
Bununla birlikte, diz protezi ameliyatı sonrası şiddetli ağrının nedeni protez gevşemesi, enfeksiyon, patellofemoral (dizkapağı) sorunlar veya diz protezinin yanlış hizalanması olabilir. Enfeksiyon belirtileri genellikle ağrı, şişlik, sıcaklık, kızarıklık, hassasiyet olarak ortaya çıkar.
İncinme, sakatlanma sonrası ilk 48-72 saat içerisinde yapılması halinde etkinliği daha yüksek olur. Buz uygulamasında gerekli süre travmanın ve yaralanmanın şiddetine göre değişebilir. Ortalama 15-20 dk soğuk uygulaması sonrası 1 veya 2 saat ara verilmelidir.
Aynı şekilde protez ameliyatları sonrasında enfeksiyon gelişirse eklem ve kemiği etkileyerek protezin gevşemesine yol açabilir. Enfeksiyon belirtileri genellikle ağrı, şişlik, sıcaklık, kızarıklık, hassasiyet olarak ortaya çıkar.
Buna bağlı olarak iki diz protez ameliyatı süresi ise daha çok merak ediliyor. Genellikle diz protez ameliyatı 1,5 – 2 saat sürer. Aynı anda iki dizden protez ameliyatı da yapılabilmektedir.
Her iki diz ameliyatını aynı anda uygulanılmasının avantajları ; İyi , mükemmel fonksiyonel yani hareket kazanımının sağlanılması, anestezi riskinin tek olması, ameliyat sonrası rehabilitasyonunun simetrik olarak uygulanabilmesi ve maliyetin daha düşük olmasıdır.
Diz protezinin ömrünü uzatmak için aşınmayı hızlandıran faktörlerden uzak durmak gerekir. Şu andaki dizayn ve protez çeşitleri hastanın doğru ve uygun şekilde egzersizlerini yapması kaydıyla, 120-130 dereceye kadar kıvırmaya izin vermektedir. Ancak ayakta namaz kılmak, çömelmek protezin ömrünü olumsuz etkilemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri