Bel ağrısının önlenmesinde en önemli nokta yataktan kalkarken beli zorlamamaktır. İlerleyen haftalarda yataktan kalkarken önce yan dönmek, sonra doğrulmak gerekir. Eğer mekik çeker gibi direk kalkılırsa tüm vücut ağırlığı bel eklemlerine yüklenecektir.
Bu nedenle, tam sırt üstü yatıştan kaçınmak gerekir. Tam sol ya da sağ yanınıza yatmanız gerekmezken, karnınızı biraz da olsa yana çevirerek yatmanız, bu basıyı azaltır. Çünkü devamlı aynı pozisyonda yatmanız mümkün değildir ve gece boyunca dönmeniz normaldir. En çok önerilen, sol yan yatıştır.
Kişiden kişiye değişmekle birlikte hamileliğin ilk 25-30 haftasına kadar hamilelikte sırt üstü yatmak tehlike arz etmez. Annelerin en çok korktuğu şeylerden biri yatış pozisyonunda bebeğin sıkışıp zarar görmesidir. Bebeği saran amniyon sıvısı bebeği korur ve zarar vermez.
Kadın Doğum Uzmanı Dr. Zahide Küçük, "Özellikle 24. haftadan sonra sağ-sol ya da yarı yüzü koyun pozisyonda yatılmasını öneriyoruz" dedi.
Yan yatarsam bebek ezilir
Hayır, bebek ezilmez.
İlgili 40 soru bulundu
Hamilelikte önerilen yatış pozisyonu sola doğru olan pozisyondur. Bunun nedeni vücudun ortasının hafif sağından büyük toplardamarın geçmesidir. Eğer sağa doğru yatılırsa rahim bu toplardamara bası yapar ve böylece kalbe dönen kan miktarında azalma olabilir. Bu da bebeğe giden kan miktarını olumsuz etkiler.
Bu hareket dolaşımı yukarı hareketlendirerek lenf drenajına yardımcı olacak, lenf drenajı da hem sizin hem de bebeğin rahatlamasını sağlayacaktır.
Klozet değil, alaturka tuvalet kullanın. Bu sayede oturup kalktığınızda rahim kasları açılmayı öğrenecek ve doğumunuz kolaylaşacaktır.
Poponuzun altına ve sırtınıza sertçe bir yastık yerleştirin
Unutmayın, ne tür bir koltukta oturursanız oturun, karnınızın omurganızdan daha aşağıda durması gerekiyor. Aynı şekilde dizleriniz de kalçalarınızdan daha aşağıda durmalı.
Bu dönemde rüya görülmez. Bebeğin uykusunun bu evresinde fetus beyni gelişme ve bilgilerin işlenmesini sağlar. Bebeklerin anne karnında uyuması NST (Non stres test) sırasında da tespit edilmektedir. Bebek uyku sırasında non reaktif bir patern sergilemektedir.
Son 4 haftaya kadar devam edilebilir
Her şeyin normal olarak gittiği durumlarda son 4 haftaya kadar cinsel yaşamda hiçbir kısıtlama yoktur. Son 4 haftada ise erkeğin ejakulasyon sıvısı içinde bulunan “Prostaglandin'' denen lipid bileşenlerinin rahim kasılmalarını başlatabileceği düşüncesi ile ilişki önerilmez.
Gebelikte güvenli seks adına; kadının üstte veya yanda olduğu pozisyonların tercih edilmesi gerekir. Bunun nedeni anne adayının bu pozisyonlar ile hareketlerine rahat bir şekilde yön vermesinden kaynaklıdır. Ancak unutulmaması gereken; gebelik hormonlarının etkisi ile vajinal salgılarda artış olarak ödem ortaya çıkar.
Ancak 34. hamilelik haftasından sonra yeri daralacağı için çok büyük dönme, yer değiştirme gibi hareketler hissedilmeyebilir.
Hamilelikte sırt üstü yatmak sakıncalı bir durum. Rahminin sırtına yapacağı baskı ve ağırlık ağrılara yol açabilir. Ayrıca sırt üstü yattığında damarlarına uygulanan baskı kan akışında problemlere sebep olabilir ve bu bebeğine giden kan akışını azaltır.
En rahat uyku pozisyonu sol yana yatıp dizlerin karına çekilmesi şeklindedir. Dizlerin arasında yumuşak ve ince bir yastık koyulması da iyi olacaktır. Aynı zamanda sırtın yumuşak bir yastık veya battaniye ile desteklenmesi de önerilmektedir. Eğer gece uyandığınızda kendinizi sırt üstü yatıyor bulursanız endişelenmeyin.
Kan akışında hızlanma. Dizler arasına yastık koymak aynı zamanda kan akışının gece boyunca devam etmesini sağlayarak vücudun gece boyunca da hareket etmesini sağlıyor. Hamilelerin özellikle son aylarda yoğunlaşan bel ağrılarını gidermelerinde bu yöntem oldukça fazla kullanılmakta.
Şişliği azaltmak için, mümkün olduğunca ayaklarınızı yukarı kaldırın, bacaklarınızı sık sık gerin, geniş ve rahat ayakkabılar giyin ve otururken bacak bacak üstüne atmayın.
Hamilelikte hemoroid tedavisi için önerdiğimiz yöntemleri şöyle sıralayabiliriz: Ilık su oturma banyoları; Anne adayının duş alınan sıcaklıkta bir suyu plastik bir küvete doldurup günde 23 defa 5 dakika süreyle bu su içerisinde oturması rahatlatacaktır.
Hamilelik sırasında idrara sık çıkmak can sıkıcı olsa da, aynı zamanda normal ve sık görülen bir gebelik semptomudur: Tuvalete kaç kere çıkmak gebelikte sık idrara çıkma sayılır? İdrara çıkmanın belirlenmiş bir sayısı yoktur -sadece her zaman çıktığınızdan daha sık çıkmanızdır.
Sık idrara çıkma: Hamileliğin erken belirtileri arasında sayılan sık idrara çıkma, gebeliğin hem ilk trimester olarak bilinen ilk üç aylık döneminde hem de üçüncü trimester olarak bilinen son 3 aylık döneminde anne adaylarının büyük çoğunluğunda gözlenir.
Lif İçeriği Yüksek Besinler Tüketin
Beslenme programınıza taze sebze ve meyveler, kuru baklagiller, kepekli tahıllar gibi kabızlığa iyi gelen yiyecekler ekleyerek, gebelikte kabızlık sorununu en aza indirebilirsiniz.
Yukarı doğru uzanmak örneğin evde perde asmak, yüksek bir raftan tabak ve benzeri eşya almak gibi durumlarda gebe hem ağrı duyar hem de bu hareketler sırasında ıkınır ve karın içi basıncını artırır.
Egzersizi İhmal Etmeyin, Ama Ağır Egzersizlerden Kaçının.
Yapılan egzersizlerin aşırı yorgunluğa sebep olmayacak düzeyde olması büyük önem taşır. Hamile Pilatesi, hamile yogası, açık hava yürüyüşleri gibi sizi yormayacak ancak esnekliğinizi ve formunuzu koruyacak spor dalları hamilelik sürecinde önerilmektedir.
Özellikle de 5. aydan itibaren annenin yapısal özelliklerine bağlı olarak karın bölgesi büyümeye başlar. Anne adayının fiziksel özellikleri de bu kapsamda belirleyici olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri