Genellikle ileri yaşlardaki hastalarda tercih edilen diz protezinin yaklaşık 25 ila 30 yıl ömrü bulunmaktadır. Kullanım ömrü tükenen diz protezlerinin yeni protezler ile değiştirilmesi gerekmektedir, bu işleme “diz protezi revizyonu” denir.
Protez cerrahisinde yaşanan gelişmelerden dolayı diz protezinin ömrü, 20 – 25 yıl sürmektedir. Bu protezlerin ömrünü belirleyen farklı etkenler vardır. Örneğin ameliyatın yapılış tekniği, protezin kalitesi ve hastanın kullanımı gibi…
Genel olarak diz protezi modern teknikler kullanılarak, iyi ellerde, iyi protezler kullanılarak yapıldığında 20-25 yıl ağrısız ve diz fonksiyonlarının tam olduğu bir yaşam süresi elde edilir.
Hasta ameliyat stresini iki defa yaşamamaktadır. İki dize tek taraflı diz protezi yapılması gerekiyorsa iki ameliyat arasında 3 ay gibi bir süre konulmalıdır. Ancak tek ameliyatta iki diz protezinin bazı şartları bulunmaktadır. İki diz protezi ameliyatı genellikle 70 yaşın altında olan hastalarda uygulanmaktadır.
İlk aşamada protez çıkarılır, eklem içi temizlenerek yıkanır ve antibiyotik ilave edilmiş çimento dolgusu ekleme yerleştirilir. Birkaç ay sonra verilen antibiyotik tedavi sonrası enfeksiyon durumu düzeldiği saptandığında 2. aşamaya geçilir ve yeni bir diz protezi ameliyatı yapılır.
İlgili 40 soru bulundu
Protez Hareket Kısıtlaması Yapar Mı? Böyle bir şey kesinlikle doğru değildir. Protezler hareket kısıtlaması yapmaz, aksine rahatça hareket edebilmenize olanak sağlar.
Her cerrahi işlemde olduğu gibi, diz protezi ameliyatları da belirli riskler içerir. Bunlar arasında enfeksiyon, protezin gevşemesi, kan pıhtıları ve sinir hasarı yer alabilir. Ancak, cerrahi ekiplerin deneyimi ve ileri teknoloji kullanımı, bu risklerin minimize edilmesine yardımcı olur.
protezin hangi seviyede olacağı önemli. % 40'ı geçmene yetiyor protez hangi seviyeden olursa olsun. Ortopedik engel olduğu için araç alımında rapor oranı önemli değil ama diğer haklardan yararlanmak için % 40 üzeri olmalı.
Diz veya kalça protezi sonrasında MR taraması yaptırmak için genellikle bir engel yoktur.
Diz eklem anatomik prensiplerine benzer bir şekilde tasarlanan bu protezler, hastaların değişik diz eklem ölçülerine uygun olarak 2 mm lik artan ölçülerde tasarlanmaktadır. Genellikle ileri yaşlardaki hastalarda tercih edilen diz protezinin yaklaşık 25 ila 30 yıl ömrü bulunmaktadır.
İstatistiklere göre, tam protezler 5 ila 10 yıl arasında dayanırken, kısmi protezler maksimum 15 yıllık bir ömre sahiptir. Bu süre zarfında, hem ağzınız hem de protezleriniz büyük değişikliklere uğrayabilir, bu da protezlerinizin uygun şekilde oturmamasına ve çekici olmayan bir görünüme neden olabilir.
Sıkça Sorulan Sorular. Diz protezi ameliyatı kaç yaşında takılır? Çoğunlukla orta yaşı geçmiş hastalara uygulanır. 55 yaş ve sonrasında yapılan diz protezlerini ömür boyu kullanmak mümkündür.
Diz veya bilekte yaşanan kıkırdak problemleri artık protez ameliyatları yerine kıkırdak nakli ile çok daha etkin biçimde tedavi ediliyor.
Diz Protezi Ameliyatı Sonrası Dizden Ses Gelmesi
Diz protezi sonrası dizden gelen çoğu ses bu bileşenlerin birbirine sürtünmesinin sonucudur ve zamanla azalır. Ancak ameliyat sonrası dizden gelen tıklama seslerine ağrı, şişlik veya eklem deformitesi eşlik ettiği durumlarda doktora danışılmalıdır.
Hastanın protezinde gevşeme durumu olduğunda tamir edilmesi kesinlikle söz konusu olamaz. Diz protezi gevşediğinde tekrar ameliyat ile çıkartılıp yenisi takılmak zorundadır. Diz protezi neden gevşer sorusuna yanıt olarak kemiğin protezi bırakması veya enfeksiyon kaynaklı olarak da bilinmektedir.
Diz protezi ameliyatı sonrasında hastalara fizyoterapi desteği de verilir. Hastaların herhangi bir destek kullanmadan yürümeleri yaklaşık dört hafta sürer. Bu süre hastanın yaşına, kilosuna ve aktivite düzeyine göre değişiklik göstermekle birlikte en fazla altı hafta sonra iyileşme tamamlanır.
Diz Protez Ameliyat Riskli Midir? Tüm ameliyatlar gibi diz protez ameliyatının da kendine özgü riskleri vardır. Bunlar kan pıhtı oluşmasına bağlı sorunlar, enfeksiyon yani mikrop kapmaya bağlı riskler olabilir. Mevcut koruyucu yöntemlerle pıhtıya bağlı sorunlar düşük riskli hastalar için oldukça azalmıştır.
Bu nedenle, diz protez ameliyatını geciktirmek eklem yüzeyinin sürekli olarak aşınmaya devam etmesine ve aşınmaya bağlı kemik kaybının ilerlemesine yol açar.
SGK Diz Üstü Protez Bacak Ödemeleri
SGK, 2023 yılı itibariyle pin sistemli diz üstü bacak protezleri için 14.436 TL, pnömatik diz üstü protezler için 31.620 TL, hidrolik diz üstü protezler için 44.200 TL ve mikro işlemcili (biyonik) bacak protezleri için 82.000 TL ödeme yapmaktadır.
Menisküs yırtığı, kıkırdak sorunları ve diğer sebepler için yapılan diz artroskopileri için 1 hafta sonra, Diz protezi ameliyatı için 6 hafta sonra, Kalça protezi ameliyatı için 6 hafta sonra araç kullanılabilir.
Sgk protez bacak ödemeleri gibi sorularınızın yanıtlandığı videomuzu sizler için hazırladık. -Sgk diz altı protez bacakları için 2022 yılında yaklaşık 5.500 TL ile 12.000 TL arasında bir ödeme yapmaktadır. -Sgk diz üstü protez bacaklarında ise 7.500 TL ile 44.000 TL arasında bir ödeme yapmaktadır.
İki Diz Protez Ameliyatı Aynı Anda Yapılabilir mi? İki dizinde de sorun olan kişilere aynı anda diz protez ameliyatı uygulanabilir. Bu ameliyatın en büyük avantajlarından biri tek ameliyatla sorunların giderilmesidir. Böylece kişiler ameliyat stresini iki defa yaşamamış olur.
Bükülme derecesi ortalama 110-120 derece olup, hastanın ameliyat öncesi dizini bükme derecesi, kilosu, yapılan cerrahinin başarısına ve hastanın egzersizlerini tam ve düzenli yapmasına bağlı olarak değişmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri