Buz Tedavisi: 3-4 saat aralıklarla, 20'şer dakika uygulanacak buz tedavisi, dizdeki şişliğin rahatlamasını sağlar. İstirahat: İyileşme potansiyeli olan kısa longitudinal yırtıklarda koltuk değneği ile yükten koruma, veya diğer yırtıklarda aktivite kısıtlaması önerilir.
Dizdeki ödemin atılmasında egzersize yer verilmesi de önerilen yöntemler arasında bulunur. Ayrıca koruyucu aksesuar desteği de kullanılabilir.
Dizde sıvı birikmesine iyi gelen yöntemlerden biri soğuk uygulamasıdır. Günde birkaç kez 15-20 dakika boyunca buz torbasını bir havluya sarıp uygulayarak diz ağrısı ve şişliği hafifletmeye yardımcı olabilirsiniz.
Çoğu hastada ödem aylar içinde tamamen kaybolur, ancak bazı hastalarda ödem azalır ancak kemiği besleyen damarların bir kısmının tıkanmasına bağlı olarak “avasküler nekroz” adı verilen ölü kemik adacıkları ortaya çıkabilir.
Altta yatan kemiklerin kırılması, diz ekleminde iltihaplanma ve yaralanmanın yanı sıra çevredeki kan damarlarının zarar görmesi nedeniyle kemik iliğinde ödem oluşur. Diz kapağının yerinden çıkması veya menisküs veya bağların yaralanması da dizde kemik iliği ödemi gelişme riskini artırabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Ödem attıran bitkiler arasında da ada çayı, limon, ıhlamur, yeşil çay, anason, kantaron otu, rezene, nane limon ve biberiye vardır. Bakıldığında hem zayıflatan hem de ödemi attıran ortak bitkilere rastlarız.
Dinlenme, buz uygulaması, ağrı kesiciler, antiinflamatuar ilaçlar, fizik tedavi ve egzersizler ödemin iyileşmesine yardımcı olabilir.
Ör diklofenak, naproksen. Bunların ödem giderici etkileri var.
Meniküs nedeniyle oluşan diz kapağı ağrısı ve şişlik geçmesi için bazı yöntemler uygulanmaktadır. Bu yöntemler dinlenme, buz uygulaması, sargı ve dizin vücuttan yüksekte tutulmasıdır. Bu tedavi yöntemleri ile birlikte ağrı ve şişliğin geçmesini destekleyen ağrı kesici ilaçlar doktor kontrolü ile kullanılabilmektedir.
Vücutta meydana gelen ödemin atılması için öncelikle tuz miktarının azaltılması gerekir. Tuzun yanı sıra kompresyon çoraplarının giyilmesi ve özellikle bacakları yukarı kaldıracak şekilde uzanmak da ödemin atılmasını sağlar.
Ödem problemi genellikle ayak bilekleri ve bacaklarda görülür. Bacaklarda tedavi edilmeyen ödem, yürüme güçlüğüne sebep olabilir. Ödem, bulunduğu kısımda şişlikten kaynaklı ağrı yapar ve zayıf kan dolaşımının zayıflamasına bağlı olarak eklemlerde elastikiyet azalır.
Dizinizin altına havlu bir rulo koyun. Diz kapağı kemiğinizi yukarı doğru çekerek ve dizinizin alt kısmını havlu ruloya doğru bastırarak bacağınızın ön kısmındaki kasınızı (uyluk kasınızı) kasın. 5 saniye bu pozisyonda bekleyip gevşeyin.
İçeceğiniz suyun içerisine çubuk tarçın, elma dilimleri, salatalık dilimleri veya taze nane yaprağı gibi besinleri eklemeniz de hem suyunuzun antioksidan kapasitesinin artmasına ve şişkinliğin atılmasına hem de tadının daha lezzetli olmasına yardımcı oluyor.
Kantaron yağı da diz ağrısı için çok yararlıdır. Ağrı yaraları olan alan temizlenebilir. Isırgan otu ısırmasında diz ağrısı için kullanılan yaygın çözümlerden biridir. Bir çare şeklinde veya çay şeklinde tüketilebilir.
Diz ağrısına sirke iyi gelir mi? Elma sirkesi ve zeytinyağından oluşan bir karışımla dize ve çevresine masaj yaparak, cildin karışımı emmesini beklemek, diz ağrısına karşı olumlu etki eden bir doğal yöntem olarak bilinmektedir.
Kür 2: Kireçlenmeden kaynaklı diz ağrıları için çınar yaprağını tavsiye ediyor İbrahim Saraçoğlu. Derin yırtıklı çınar yapraklarını 2 dakika kadar kaynattıktan sonra gün içinde 2 defa içebilirsiniz. Bu su ile masaj da uygulamak ağrıyı hafifletecektir.
Sigara ve alkol tüketimine son verilmelidir. Uzun süre pozisyon değiştirmeden ayakta durmak, oturmak veya yatmak ödem oluşumunu kolaylaştırır. Aynı zamanda, hareketsiz kalmaya bağlı ödem oluşan bölgelerde kasların hareket ettirilmesi de ödemin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Diüretikler böbreklerden idrarın atılım hızını artıran ve aynı zamanda su ve tuz kaybı yapan ilaçlardır. Vücutta bulunan aşırı suyun atılmasına yardımcı olmak için veya yüksek tansiyon tedavisinde kullanılır.
Ödem tedavisi için öncelikle ödemi yapan neden saptanıp onun tedavi edilmesi gereklidir. Genel olarak ödemi çözmenin en kolay yolu vücuttan sıvıyı uzaklaştırmaktır. Bu amaçla hekimlerin en çok kullandığı ilaçlar diüretik yani idrar söktürücü ilaçlardır.
Ödem oluşumundan korunmak ve ödem oluşumunu önlemek için ise kızartma şeklindeki yiyeceklerden kafeinli, gazlı ve alkollü içeceklerden, hazır sos ve baharatlardan tuz ve sodyum içeren gıdalardan uzak durmak en iyi sağlıklı beslenme sistemi olacaktır.
Vücutta ödem belirtileri arasında öncelikle doğrudan cildin altındaki dokunun, özellikle bacak veya kol bölgelerinde şişkin veya kabarık bir hal alması, ciltte gerilme veya parlaklık, cilde birkaç saniye bastırdıktan sonra çukur izi oluşması ile karın boyutunun büyümesi bulunur.
Ödem, vücudunuzdaki küçük kan damarlarının (kılcal damarlar) sıvı sızdırması nedeniyle oluşur. Sızan sıvı, damar çevresindeki. dokularda birikir ve şişmeye neden olur. Kalp, karaciğer ve böbrek hastalıklarında ortaya çıkan ödem, vücuttaki fazla sıvıyı tutan tuzun atılamamasından kaynaklanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri