DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol), bir ağ içerisinde IP adreslerinin dağıtım için hızlı, otomatik ve merkezi yönetim imkanı sunan bir protokoldür. DHCP ayrıca, cihazdaki varsayılan ağ geçidi, ve DNS sunucusu bilgilerini alt ağlara bölmek için de kullanılır.
DHCP sunucusunun iletmiş olduğu mesajı alan cihaz, ağa dahil olmak için DHCP havuzundan bir ip adresi alması gereklidir. Bu ip adresi DHCP sunucusu tarafından istemciye iletilir. Öneriyi kabul eden istemci (ağa dahil olmak isteyen cihaz) DHCP sunucusuna istek mesajını göndererek ip adresini kabul eder.
DHCP (Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü), IP ağları üzerindeki aygıtların yapılandırma sürecini otomatikleştirmek için kullanılan bir ağ yönetim protokolüdür, böylece DNS, NTP gibi ağ hizmetlerinin ve UDP veya TCP'ye dayalı herhangi bir iletişim protokolünün kullanımına izin verir.
DHCP, DHCP sunucusu adı verilen merkezi bir sunucunun bir IP adresleri havuzunu yönetmesine ve bunları otomatik olarak ağdaki DHCP istemcilerine atamasına olanak tanır. Bu, bir ağ yöneticisinin ağdaki her cihaza manuel olarak IP adresleri ve diğer ağ ayarları ataması ihtiyacını ortadan kaldırır.
Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü olarak da bilinen DHCP – Dynamic Host Configuration Protocol, IP adreslerinin bir ağ içerisindeki dağıtımı için otomatik ve merkezi bir yönetim sağlar. Ayrıca cihazdaki ağ geçidini, alt ağ maskesini ve DNS sunucusu bilgilerini yapılandırmak için de tercih edilir.
İlgili 15 soru bulundu
NAT, aynı ağ içerisinde bulunan birden fazla cihazın aynı IP'yi kullanarak internete erişebilmesini sağlayan yöntemdir. Ev veya iş yerinde kullandığınız iç ağdan dünyaya açılmanızı sağlayan bir protokol diyebiliriz NAT'a. IP adreslerin yetersiz gelmesi bu tarz geliştirmeleri ihtiyaç doğurdu.
DHCP (İngilizce Dynamic Host Configuration Protocol), (Türkçe Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü) ağda bulunan her bir bilgisayarın IP adresi, alt ağ maskesi, varsayılan ağ geçidi ve DNS sunucuları gibi ağ bağlantısı ayarlarının otomatik olarak atamasını sağlar.
Başlangıç , ardından Ayarlar > Ağ ve İnternet > Wi-Fi'yi seçin . Bilinen ağları yönet, ayarlarını değiştirmek istediğiniz ağı ve ardından Özellikler'i seçin. IP atamasının altında Düzenle'yi seçin. IP ayarlarını düzenle'nin altında Otomatik (DHCP) veya El ile'yi seçin.
DHCP ağa bağlı olan cihazlara ip adresleri dağıtır. Kapatırsanız ağa bağlı olan cihazlar ip adresleri alamazlar ve internete çıkamazlar.
DHCP Dynamic host Configuration Protocol kelimelerinin kısaltmasından oluşmuştur. Türkçe anlamıysa Dinamik İstemci Ayarlama Protokolü'dür. Ağdaki bilgisayarlara belirlediğiniz ip havuzundaki ip'leri otomatik olarak bilgisayarlara atamanıza yarar.
DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol), bir ağ içerisinde IP adreslerinin dağıtım için hızlı, otomatik ve merkezi yönetim imkanı sunan bir protokoldür. DHCP ayrıca, cihazdaki varsayılan ağ geçidi, ve DNS sunucusu bilgilerini alt ağlara bölmek için de kullanılır.
DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol; Dinamik Ana Bilgisayar Yapılandırma Protokolü) IP ağlarında otomatik yapılandırma için kullanılan bir protokoldür. DHCP sunucusu, her istemciye bir IP adresi atayabilir ve istemcilere DNS sunucusunun IP adresi ve varsayılan ağ geçidi IP adresi hakkında bilgi iletir.
DHCP Snooping, ağ trafiği izleme özelliğiyle, ağınızda doğru IP adresleriyle eşleşmeyen DHCP mesajlarına karşı koruma sağlar. Bu, kötü niyetli kullanıcıların ağınıza zarar vermesini önler.
Ayırma (Reservation): Bir alt ağ içerisindeki bir makinenin her zaman aynı IP adresini kullanmasını sağlamak amacıyla kalıcı bir adres kira ataması oluşturulmasıdır.
DHCP TCP varken gidip UDP kullanıyor.
Başlat'a tıklayın, Çalıştır yazın, açılan ekrana services.msc yazın ve ardından Tamam'a tıklayın. Hizmetler listesinde, DHCP Sunucusu adlı hizmeti arayın. Varsa DHCP Sunucusu'na çift tıklayın. Genel sekmesinde Başlangıç türü bölümünde Devre dışı'yı seçin.
Kiralama süresi, bir DHCP istemcisinin DHCP sunucusundan yenileme talep etmeden önce IP adresini elinde bulundurabileceği süreyi ifade eder. Şirketinizde geniş bir IP kapsamı ve yeterli sayıda IP var ve özel bir güvenlik denetleyicisi yoksa bu süreyi 8 gün olarak ayarlayabilirsiniz.
özetle modem ayarlarındaki dhcp sunucusunun açık kalması bilgisayar ayarlarındaki dhcp istemcisi hizmetinin açık olup ip adreslerini otomatik olarak almayı seçenler için gereklidir. bunun dışında bilgisayarına ip adresini elle otomatiksiz girenler için her iki uygulamanında açık kalması gereksizdir.
Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP)
Dinamik IP adresi ve yapılandırması kullanan bir bilgisayara DHCP istemcisi denir. DHCP istemcisini başlattığınızda 32 bit IPv4 adresi, 128 bit IPv6 adresi veya her ikisi birden, ağın DHCP sunucusu için tanımlanan IP adres havuzundan alınır.
DNS udp ve tcp için 53 nolu portu kullanıyor.
IP adresiniz cihazınıza atanır. İnternet etkinliğiniz İnternet Servis Sağlayıcısından geçer ve IP adresinizi kullanarak size geri yönlendirirler. Size internet erişimi sağladıklarından, cihazınıza bir IP adresi atamak onların görevidir.
DMZ, Demilitarized Zone (Yasak Olmayan Bölge) anlamına gelir. Bu özellik, Internet üzerinde bir IP adresinin gösterilmesine olanak tanır. DMZ, birden çok TCP/IP portunun açılması gerektiğinde sadece bir bilgisayarın gösterilmesini sağlar.
IP ve Port İlişkisi
Ağ ortamındaki iletişimin ve veri alışverişinin sağlanması için sunucu programları tarafından bilgisayarlara IP adresleri verilir. Bu adresler kullanılarak ulaşılan bilgisayarda hizmet alınmak istenilen sunucu programı için port numaraları kullanılır.
Kaynak makinelerinin koruma sınıflarında gördüğümüz IP, Ingress Protection kelimesinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Elektrik ile çalışan aletlerin katı ve sıvı cisimlere karşı koruma derecesini anlatır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri