Araç rölantide stop ediyorsa; ateşleme sisteminde, boğaz kelebeğinde, egr valfinde ve rölanti ayarında sorun olabilir. Araç vites geçişlerinde stop ediyorsa; maf sensörü ve rölanti motorunun arızalandığından söz edilebilir.
"Trafik Işıklarında Rölantide Motor Stop Ediyor"
Trafik lambalarında beklerken rölantideki aracın stop etmesi, motorun yeterince hızlı çalışmadığını (rölanti devri çok düşük) veya motorun klima kompresörü ve alternatör tarafından oluşturulan yük tarafından gücünün azaldığı anlamına gelir.
Araba gaz kelebeğinin kesilmesinin en yaygın nedeni kirli hava filtresidir. Hava filtresi kir veya diğer kalıntılarla tıkandığında, motora giden hava akışını kısıtlayarak güçte ve hızlanmada azalmaya neden olur.
Motor çok fakir çalıştığı için (gaz ayarı yüzünden motorun ayarını bozuyor) motor soğuk olduğundan gazı artırmak istiyor ama tolerans sınırının dışında olduğundan bir çözüm olmuyor, haliyle soğuk motorda benzin yeterli gelmediğinden stop ediyor.
Bir MAF sensörü çok hassastır. Motor hava filtresinden geçmiş olan kir ve yağ birikmesi , sensörü kolayca kirletebilir . Kirli bir sensör genellikle yanlış hava ölçümlerini okuyarak hava-yakıt oranını atar. Bu durumda aracın düzensiz çalışmasına sebep olarak ilk çalıştırılmada stop etmesine sebep olabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Aracı kalkış sırasında stop ettirmek,kavramanın düzgün olarak gerçekleşememesi ve ona bağlı olarak gücün doğru şekilde tekerlere aktarılamamasından kaynaklanmaktadır.Baskı balatadan tutunda bütün aktarma organlarına zararı vardır.Dikkat edilmemesi durumunda baskı balatanın yanmasına dahi sebebiyet verebilir.
sosyolojik tahlilleri bırakıp mekanik kısma geçelim. sağ ayak frendeyken sol ayak debriyajdan hafif hafif çekilince bir noktada (bkz: kavrama noktası) araba titremeye başlar. işte debriyajı o noktada tutup sağ ayağı frenden gaza atıp, gaz verirken debriyajdan hafifçe kaldırınca araba en dik yokuşta bile hiç kaymadan ...
Aracınızın motoru, kalınlaşmış motor yağının direnci ile karşılaşabilir. Yaşadığınız sıkıntının temelinde akü de olabilir. Aküler soğuk havalarda daha az elektrik akımına sahiptir. Dolayısıyla aracınız hemen çalışmayabilir.
mazotun kalorisi , benzine göre düşük olduğu için ve dizel araçlar daha az yakıt yaktığı için, motorları geç ısınır...
- Dizel aracınızı yüksek devirlerde uzun süre kullanmayınız, bu turbo sistemine ek yük getirir ve turbonuzun pervanesine ve millerine zarar verir.
Bu problem, katalitik konvektör'ün içerisinin tıkanması ya da dağılması nedenleriyle aracın üretmiş olduğu atık gazı dışarı atmada yetersiz kalarak motorun çalışma dengesinin bozulmasıyla görülür. Dizel araba bu problemi daha çok yaşar ve gaz yememe sorunuyla karşılaşır.
Benzinli, dizel ve Lpg'li araçlarda aracı çalıştırırken gazı pompalamadan çalıştırın.
Dizel de olsa benzinli de olsa nispeten güçlü turbolu motorlara sahip araçları debriyajı sert bırakmamak kaydı ile gaza basmadan yavaşça kaldırmak mümkündür ancak bu davranış uzun vadede yakıt pompasına zarar verebilir.
Motor için rölantide rodaj yapılması mümkün değildir. Bu yöntem ciddi aşınmalara ve bunlarla bağlantılı hasarlara yol açabilir. Yağ pompası, devir sayısı düşükken çok az basınç oluşturur ve yağlama yerlerine yeterince yağ iletmez.
Rölanti motoru arızası nasıl anlaşılır? Araç rölantide stop ediyor yada rölanti devrinde. dalgalanmalar oluyorsa, rölanti motoru arızası var. demektir.
Dalgalanma ve Titremede Temel Sebepler
Buji , buji tırnakları ayarsız ve aralıkları bozuk yağlanma olabilir. Buji kabloları ve ateşleme bobini arızası olabilir. Avans ayarında bozulma sente atlatma (trigerin yanlış takılması) ateşleme zamanlamasının zoulmasına sebep olabilir. Rölanti valfinin bozuk olması.
Eski model dizellerde ısınma için bekleme süresi yaklaşık olarak 30 saniye civarındayken yeni teknolojilerde bu bekleme süresi 6-8 saniye arasında değişiyor. Söz konusu benzinli motorlar olunca durum biraz daha farklı. Dizel motorlarda sürüşe başlamadan önce motoru ısıtmak bir gereklilik olsa da benzinlilerde değil.
Benzin, LPG veya Dizel araçlarda motor ısınmadan hareket edildiği zaman pistonlar aşınır. Özellikle çok soğuk havalarda motor mutlaka ısıtılmalıdır.
Dizel araçlarda yakıtın yanması, ısıtma bujileri aracılığıyla sağlandığından bu bekleme süresi elzemdir. İkaz ışıkları içinde yer alan sarmal yaya benzeyen simge, ısıtma bujilerinin durumunu belirtir ve bu ışığın sönmesi ısıtma bujilerinin kullanmaya hazır olduğunu gösterir.
Dizel motor titreşimine ne sebep olur? Dizel Motor Titreşiminin Nedenleri Motor takozları olarak da bilinen bu bileşenler motoru destekler. Konuşmacılar ve motor arasındaki kamalar arasında kauçuk var. Bu kauçuk zamanla işlevini yitirdiği için motor harekete ve dolayısıyla titreşime neden olur.
Marş motorunun sorunlu olması ya da gücünü kaybetmesi motora ilk hareketini vermekte zorlanmasına sebep olur. Ayrıca bir diğer sebep ise, aküdür. Akünün voltaj değerleri düştü ise, ya da ömrünü tamamlıyor ise, marj motoruna yeterli gücü veremediğinden aracınızı çalıştırmanız zorlanacaktır.
Dizel araçların kış aylarında çalışmadığını duymuşsunuzdur. Bu araçların çalışmamasındaki en temel sebep, ısıtma bijulerinden kaynaklanmaktadır. Aracı çalıştırırken, marşa basmanızı öneriyoruz.
Genellikle Motor Kontrol Ünitesine programlanır ve bir otomobilin motorunun boyutuna ve markasına göre değişir. Genel olarak, bir binek otomobil motoru için rölanti devri 600 ile 1000 arasında iken, orta veya ağır hizmet tipi bir kamyon için rölanti devri yaklaşık 600 olur.
Ani fren yapmamız gereken durumu kurtarmışsak aracın stop etmemesi için debriyaja'da basılır. Ani frenlerde hızımızın yük sek olması halinde frene bir kerede sonuna kadar basılmaz.Adeta freni pompalarcasına bas çek yapılıp gerekirse vites düşürülerek duruş gerçekleştirilir.
Sürücüler yarım debriyaja genellikle aracın ilk hareketinde, dik yokuşlarda veya eğimli arazilerde ihtiyaç duyar. Böylece aracı stop ettirmeden veya geriye kaydırmadan, tutunmasını sağlayarak hareket ettirebilir. Yarım debriyaj yöntemini uygulamak için sol ayakla debriyaja, sağ ayakla ise frene sonuna kadar basılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri