Malzeme listesinde yeterince asitli (yoğurt, sirke, limon) ürün yoksa karbonat kekinizin acı olmasına neden olur. Bu gibi durumlarda kabartma tozu seçmekte fayda vardır. Yoğurt ve limon kullanılan bütün tariflerde kabartma tozuna ek olarak çok az karbonat kullanmakta yarar var.
1. Kural: Karbonatın olduğu tarifte mutlaka bir de asit olmalıdır. Aksi durumda karbonat tepkimeye girmez ve kekinizi kabartmadığı gibi bir de acımsı bir tat verir. Genellikle kek ve kurabiyelerimizi kabartmak için kullandığımız karbonatın kimyasal adı sodyum bikarbonattır.
Bir diğer neden ise, gereğinden fazla kabartma tozu kullanmaktır. Eğer kekiniz daha çok kabarsın diye kabartma tozunu fazla kullandıysanız, bu durum kekin kısa sürede kabarmasına ve içinin çiğ kalmasına yol açar. Keki orantılı bir şekilde pişirmek için, mutlaka fırını önceden ısıtın.
Kek karışımının içerisine koyacağınız 2-3 damla limon suyu kekinizin kabarmasına yardımcı olacaktır.
Unutulmaması gereken bir diğer unsur ise fırın ısısıdır. Kek yapmaya başlamadan önce fırını ısıtmak her zaman en başarılı sonucu verir. Önceden ısıtılmış fırın ibaresi kek için hayati öneme sahiptir.
İlgili 30 soru bulundu
Unu eleyerek koymakta kekin kabarmasını sağlar. Un, kabartma tozu, şekerli vanilin gibi kuru malzemeleri mutlaka elekten eleyerek ekleyin. Elemek, unun havalanmasını sağlıyor. Böylelikle diğer malzemelerle daha kolay bütünleşiyor!
Kek yaparken kullanılacak tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı. Kuru malzemeler (un, kakao, kabartma tozu, vanilin) elenmeli. Kek yaparken kullanılacak olan kase, çırpma teli, mikser ucu ya da mikser haznesi kuru olmalı. Yumurtaların, süt ürünlerinin ve kullanılacaksa kabartma tozunun taze olmasına dikkat edilmeli.
Hazırladığınız limonlu keki, önceden ısıtılmış 170 derece fırında 40 dakika pişirin.
Kısaca üzerinden geçecek olursak; baharatlı ya da sade, puf puf kabaran ve daha az şekerli kekler için süt, yoğun ve nemli kıvamlı, şerbet ya da sos kullanacağınız, içerisine aroma ilave edeceğiniz kekler için ise yoğurt kullanmanızı öneririz.
1 adet limonun suyu, 2 adet limonun sarı kabukları (rendelenmiş), 2 su bardağı un, 1 paket kabartma tozu.
Son olarak: kabartma tozu kekin kabarmasında oldukça önemlidir. Elinizde kabartma tozu yoksa bir tatlı kaşığı kadar karbonata limon suyu dökerek, aktif hale getirebilir ve kekinizin hamuruna ekleyebilirsiniz.
Öncelikle şeker ve yumurtaları 5 dakikaya yakın çırpıyoruz. Ardından sıvı malzemeleri süt ve yağı ilave edip çırpıyoruz. Ardından unu eleyelim,kabartma tozları ve vanilini de ekleyip çırpalım. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 35 -40 dakika pişirelim.
Yaş ya da kuru mayalı, ılık sütlü az yağlı poğaça hamurlarına katıldığında, sirke bu poğaçaların çok daha uzun süre dayanmasına yardımcı oluyor. Bol yağlı, kabartma tozlu poğaçaların içerisinde ise ağızda dağılan bir hamur yapmanıza yardımcı oluyor.
Tadı dengeler: Limon suyu
Acısı fazla kaçmış yemeğin tadını dengelemek ve acıyı azaltmak için limondan yardım alabilirsiniz. Çay bardağının dörtte birine denk gelen limon suyu bu noktada yeterli olacaktır. Pişen yemeğinize limon suyunu ekledikten sonra artık içiniz rahatlayabilir.
bayat kek, çiğnenirken, ağızda çamurlaşmaz. hafif sertleşen yapısı sayesinde, o gereksiz yumuşaklığındaki sıkıcılıktan kurtulmuştur. bayat kekin tadında, ancak birkaç gün bekledikten sonra oluşan hoş bir aroma vardır.
Süt ile yapılan keklerde kabartma tozu çok etkilidir ve ben genelde 2 tane kullanmayı tercih ediyorum.
Suyla hazırlanan keklerin bir diğer özelliği de daha uzun süre tazeliklerini koruyabiliyor olmaları. İçerisinde süt ürünleri olmadığı için dayanma süreleri daha da uzun olabiliyor. Kek tariflerinizde su kullanacağınız zaman tarifte belirtilen süt ya da yoğurt miktarı kadar ilave etmenizi öneririz.
Eğer klasik bir kek harcı yaptıysanız, harcın içerisine kabartma tozu, soda gibi kabartıcı malzemeler eklemeden, yine üzeri sıkıca kapalı bir şekilde buzdolabında 1-3 saat arası kadar bekletebilirsiniz. Bu süre aralığı kekinizi bekletmek açısından herhangi bir sorun teşkil etmeyecektir.
En basit haliyle kek yapılırken şeker ve yumurta çırpılarak başlanıyor. Bu ilk adım kekin kabarması için en önemli nokta. Sıradan bir kek yaparken yumurta ve şekerin çok iyi çırpılması kekin iyi kabarmasını sağlıyor. Pandispanya tarzı daha kabarık ve pürüzsüz bir kek için yumurta akı ile sarısının ayrılması gerekiyor.
Yumurta ve şeker iyice çırpılır. Limonun kabuğu rendenin küçük kısmı ile rendelenir. İçinin suyu sıkılır. Yumurtanın üzerine süt, limon suyu, limon kabuğu rendesi, sıvı yağ ve vanilya eklenir ve karıştırılır.
Yoğurt, kek harçlarının içerisine girdiğinde o keke yumuşacık bir doku veriyor. Yoğurt sayesinde kekler kocaman kabarıyor ve tok bir lezzete de kavuşuyor. Limon da özellikle hamur işlerine çok yakışıyor. Lezzetini hafifletiyor, ferahlık katıyor.
1 adet limonun kabuğu rendenin ince kısmı ile rendelenir ve suyu ile birlikte karışıma ilave edilir. Ardından 1 su bardağı süt, 1 çay bardağı sıvı yağ, vanilya ilave edilerek karıştırılır.
Keki yumuşak veya kuru yapan, tarifte kullanılan sıvı malzemelerdir. Kekin yumuşacık olması için tarifte verilen yağ oranına dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca pişirme süresi de uygun olacak şekilde ayarlanmalıdır. Kekin yağı az gelirse, olması gerekenden daha kuru ve sert olacaktır.
Bir kekin yumuşacık ve kabarık olmasını sağlayan en önemli unsuru şeker ve yumurta. Yumurta beyazı ve şekerin, yumurta sarısı ve şekerin ayrı ayrı ve iyi bir biçimde çırpılması sonucunda kekiniz doğal olarak kabarır. O yüzden bu iki temel malzeme hep sizinle olsun.
Keki pişirmek için fırın derecesi 180'e getirilmelidir. Bu ısıda kek istenilen kıvamı yakalar ve harika bir dolgunluk ile güzel bir lezzet sunar. Bu ısı ile beraber kek genel olarak 35-40 derece içerisinde pişer. Tabii yine de kek pişerken 20 ya da 25 dakikalar içerisinde kürdan testi yapmak önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri