Dizel motorlar, önce hava yanma odasının içerisinde sıkıştırılır, sonra sıkıştırılan hava yakıtla beslenir. Hava sıkıştırıldığı zaman yüksek sıcaklıklara ulaşır ve yakıt patlamayı sağlar. Fazla yakıt gelmesi veya yağ yakması sonucu motor kendi kendini çevirmeye başlar. Bu da motorun ambeleye kalkmasına neden olur.
AMBELEYE KALKAN ARAÇ NASIL DURDURULUR? Manuel araçlarda yüksek vitese alınıp, frene basarak ayağın debriyajdan yavaşça çekilmesi gerekmektedir. Otomatik vitesli araçlarda ise bu durumu uygulamak mümkün olmadığından, aracın durması halinde, hava yoluna giren akışı kesmek gerekecektir.
Diesel Runaway'e girmiş bir motoru durdurmanın üç yolu var. Birincisi yakıtı kesmek, ikincisi ise oksijeni kesmek, üçüncüsü en yüksek vitese almak.
Halk dilinde ambeleye kalkmak olarak bilinen aslında ismi diesel Runaway olan bu terimin anlamı motorun devirlenerek kendini yok etmesidir.
Yasaya göre, otomobil üreticileri, 2035'e kadar karbon emisyonlarını sıfırlayacak. Böylece AB ülkelerinde söz konusu tarihten itibaren karbon salan benzinli ve dizel de dahil içten yanmalı motora sahip yeni otomobil satışı yapılamayacak.
İlgili 32 soru bulundu
Almanya'nın e-yakıt önerisini kabul eden Avrupa Birliği, 2035 itibarıyla karbon nötr olmayan araçların satışını yasaklamak konusunda anlaştı. Buna göre, anılan tarihten itibaren içten yanmalı motorlara sahip araçlar yalnızca karbon nötr yakıtlarla doldurulabilmeleri durumunda yeni olarak kaydedilecek.
Dizel motor ömrünü bozuk yollar, kullanım dışı amaçlar da olumsuz etkiler ve motor ömrü beklenenden daha kısa olur. Aracı düzgün yollarda ve aracın standardına uygun şekillerde kullanımı ve düzenli bakım yapılması koşulu ile 500.000 kilometrenin üzerine çıkabileceği de bilinmelidir.
Fazla yakıt gelmesi veya yağ yakması sonucu motor kendi kendini çevirmeye başlar. Bu da motorun ambeleye kalkmasına neden olur.
Diesel Runaway veya bir diğer adıyla Ambeleye Kalkmak ne demek, sorusuna aracın yakıt ve yağının birbirine karışması yanıtını verebiliriz. Ambeleye Kalkmak nedir, dediğimizde karışan yağ ve yakıtın birbiri içinde yanması sonucu araçtan dumanlar çıkması olduğunu öğreniriz.
AMBELEYE KALKAN ARAÇ NASIL DURDURULUR? Manuel araçlarda yüksek vitese alınıp, frene basarak. ayağın debriyajdan yavaşça çekilmesi gerekmektedir. Otomatik vitesli araçlarda ise bu durumu uygulamak.
Dizel Aracınızı Sürekli Düşük Devirde Kullanmayın
Motor soğukken devirli araç kullanmak motora zarar vermekte ancak ısınmış bir motoru olması gerekenden daha düşük devirlerde kullanmak aracın kurum biriktirmesine ve uzun vadede vuruntulu çalışmasına neden olabilir.
Tıpkı ilk çalıştırmada motorun gaz verilmeden ısıtılması gerektiği gibi stop edilirkende en az 30 saniye gaz verilmeden çalıştırılması gerekir. Bunun nedeni motor çalışırken turbo türbinlerini birbirine bağlayan milin yağlanmasıdır. Kontağı kapattığınızda motor durur buna bağlı olarak yağlama da durur.
sadece dizel araçlarda görülebilen, aracın istemsizce devir çevirmesine ve yakıt yerine yağ yakmasına sebep olan, pistonlar eriyinceye kadar motorun kendi kendine loop'a girerek vefat etmesi olayıdır.
Motor teknolojilerindeki gelişmeler maksimum 150-200 bin kilometreye kadar gidebilen benzinli motorların ömrünü 300 bine kilometreye çıkarırken, en büyük fark dizel motorlarda görüldü. Modern dizel motorlar 500 bin kilometrenin üzerine rahatlıkla çıkabiliyor.
Bir aracın motor ömrü kaç km? Geçmişte 150.000 km seviyelerinde olan araç motor ömrü günümüzde benzinli araçlar için 300.000 kilometreyi aşarken dizel araçlar için de 500.000 kilometre seviyelerin görmekte. Öyle ki kimi dizel araç motorlarının 1 milyon kilometreyi devirdiği de görülmekte.
Dizel araçlar motor sağlığı için sık sık ve düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Bu motorlar daha sık ve önleyici bakım gerektirmektedir. Diğer taraftan benzinli motorlar dizel motorlar gibi sık kullanıma gerek duymazlar. Ayrıca benzinli araç motoru daha uzun ömürlüdür.
Fransa, Norveç, Hollanda gibi ülkeler, dizel araçla girilmeyen greenzone'lar yani yeşil alanlar oluşturulacağını ilan ettiler. Yani bu uygulamayla birlikte Paris, Amsterdam gibi şehirlerde dizel motorlu araçlar kullanılamayacak. Tüm bunların yanında en sert uygulamalardan birini hayata geçiren ülke ise İtalya oldu.
Avrupa ülkelerinde dizel ve benzinli araç satışı yasağı 2035 yılında başlayacak. Yasağın bu kadar ileri bir tarihte başlama sebebi ise otomobil üreticilerinin gerekli hazırlığı yapmaya zamanlarının olması.
Fakat dizel araçlarda boğaz kelebeği ya da rölanti motoru gibi araç parçaları bulunmadığı için bu araçlarda rölantide çalışmayı enjektörler ayarlar. Aracın gaza basmadan 0,850 ila 0,950 devir arasında çalışıyor olması rölantisinin düzgün olduğunu gösterir.
- Dizel araçlarımızın ilk çalıştırılmasında 30-sn veya 1 dk kadar çalışıp biraz ısınmasını ve kendini yağlamasını beklemek doğru olacaktır. Soğuk motor çalışır çalışmaz araca yüklenmek veya zorlamak turbomuzun kilitlenmesine ve motor içi aşınmanın çok daha fazla olmasına neden olacaktır.
Hem daha iyi hızlanma hem de daha düşük yakıt tüketimi için üst vitese geçip, torkun en yüksek olduğu 2000 ile 3500 arasındaki devirlerden yararlanmak gerekiyor. Ekonomik kullanmak istiyorsanız, tercihen 2000 ile 3000 d/d arasında kalınmalı.
Eski model dizellerde ısınma için bekleme süresi yaklaşık olarak 30 saniye civarındayken yeni teknolojilerde bu bekleme süresi 6-8 saniye arasında değişiyor. Söz konusu benzinli motorlar olunca durum biraz daha farklı. Dizel motorlarda sürüşe başlamadan önce motoru ısıtmak bir gereklilik olsa da benzinlilerde değil.
Dizel motorlu araçların ortalama ömrü 400.000 ila 500.000 kilometre arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri