Kasîde, nazım şekli olarak gazelle aynı özelliklere sahiptir. Gazelden farkı beyit sayılarının fazlalığı ve şiirin belli bir amaçla yazılmış olmasıdır. Kasîdenin ilk beyti kafiyeli, sonraki beyitlerin ilk mısraları serbest ikinci mısraları ise ilk beyitle kafiyelidir. Beyit sayısı 15-99 arasında değişir.
Gazel Arapça edebiyatta bir nazım şekli değildir bir kasidenin başında bulunan aşktan, sevgiliden söz eden kısımlara verilen addır. Diğer bir adla "nesîb" olarak bilinir.
Gazel kelimesinin asıl anlamı; aşktan bahsetmek, kadınlarla âşıkane konuşmak, onlarla bu tarzda dostluk ve sohbette bulunmaktır. Edebiyat terimi olarak, ilk beyti kendi içinde, diğer beyitlerin ikinci mısraları ilk beyitle kâfiyeli olmak üzere genellikle beş ile dokuz beyit arasında yazılan nazım biçimidir.
Özet: Kaside, Arapça "kasada" kökünden gelip, kelime anlamıyla "kastetmek, yönelmek, niyet etmek" demektir. Edebiyat terimi olarak, ilk beyti musarra, sonraki beyitlerin ilk mısraları serbest, ikinci mısraları ilk beyitle aynı kafiyede olan ve baştan sona aruzun aynı kalıbıyla yazılan nazım şeklinin adidir.
Kaside (Arapça: قصيدة), genellikle din ve devlet büyüklerini övmek amacıyla yazılan bir şiir formudur. Ancak kaside biçiminin şiirin farklı konuları için de kullanıldığı vakidir. Kaside sanatı, öncelikli olarak Araplar tarafından geliştirilmiştir. Kaside, klasik Arap şiirinin en yüksek hali kabul edilmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Kaside, dini konu dışında genelde dönemin ileri gelen kişilerinden birisini veya bir devlet büyüğünü farklı sebeplerle övmek, yapılan övgünün karşılığı olarak ise memdûhtan câ'ize almak amacı ile yazılmış olan manzumelere denir.
Arapça "qasida" kelimesi, şiir türlerinden birini ifade eder. Anlamı: "Kaside," özellikle İslam kültüründe yaygın olarak kullanılan bir şiir türünü ifade eder. Kasideler genellikle övgü, methiyeler, sevgi ve özlem ifadelerini içeren, uzun ve lirik bir biçimde yazılan şiirlerdir.
Kasîde: Kasîde, nazım şekli olarak gazelle aynı özelliklere sahiptir. Gazelden farkı beyit sayılarının fazlalığı ve şiirin belli bir amaçla yazılmış olmasıdır. Kasîdenin ilk beyti kafiyeli, sonraki beyitlerin ilk mısraları serbest ikinci mısraları ise ilk beyitle kafiyelidir.
Şairin mahlasını söylediği beyit taç beyit, kasidenin en güzel beyti beytü'l-kasîd olarak isimlendirilir.
*Kaside en az 33, en çok 99 beyitten oluşur. Beyit sayısı 33'den az olan kasideler de vardır. *Kafiye şeması aa, ba, ca, da, ea şeklindedir. *Bu türün en meşhur ismi Nef'i dir.
Divan Edebiyatında 7777 gazeliyle en fazla gazel yazan Edirneli Nazmî'dir. 2779 gazel ile Kanunî Sultan Süleyman ikinci; 2197 gazel ile Halepli Edîb üçüncü, 1800 gazel ile Balıkesirli Zatî dördüncü olurken Gelibolulu Mustafa Âlî de 1549 gazeliyle beşinci sırayı elde eder.
Gazel, beş ila on beyit arasında değişkenlik gösteren, divan edebiyatı dönemine ait bir tür olan, ilk beyit ile sonraki beyitlerin ikinci dizelerinin birbirine uyaklı biçimde olduğu, genel olarak lirik temalarda yazılmakta olan nazım biçimine denmektedir.
Gazel sözcüğü Arapça bir sözcükten gelmekte olup, sevgi üzerine arkadaşlık etmek anlamı taşımaktadır. Özellikle Türk edebiyatında oldukça örneği de bulunan gazel, bu anlamda küçük şiir anlamına gelmektedir.
Konularına göre gazel türleri aşıkane gazel, rindane gazel, hikem-i gazel, şuhan-e gazel ve sofiyane gazel olarak çeşitlendirilebilir.
Divanda gazeller kafiye ve rediflerinin son harfinin Arap alfabesindeki sırasına göre dizilir. Yani elif'ten başlayıp ye harfine kadar. Her harften en az bir şiir olması şarttır.
Genellikle aşk, güzellik, şarap gibi konuların işlenmesi amacıyla yazılan gazel, divan edebiyatının en yaygın nazım biçimlerindendir. Beyitlerden oluşan gazel, aruz ölçüsüyle yazılır. Gazelin beyit sayısı genelde 5 ile 15 beyit arasında değişir.
Arapça ''kasd'' kelimesinden türetilmiş olan kaside, belli bir amaç doğrultusunda yazılan şiir demektir. Divan şairleri tarafından kaleme alınan bu şiirlerde genellikle padişahın meziyetleri övülür. Bunun dışında Fuzuli ve Şeyh Galip başta olmak üzere birçok şair din büyüklerini öven kasideler de yazmıştır.
Kaside (Özet) : Genellikle din ve devlet büyüklerini övmek amacıyla yazılan divan edebiyatı şiiridir. Kaside şairlerine kaside-gü (kaside söyleyen), kaside-sera ya da kaside-perdaz (kaside yazan) denir.
Kasîde yazanlara kasîde-gû, kasîde-serâ veya kasîde-perdâz17; kasîde okuyanlara ise kasîdehân denir.
Gazelin matladan sonra olan bölümü ise; Hüsn-i matla olarak adlandırılır. Gazeldeki son beyitte makta olarak isimlendirilir ve gazelin son beyinden önce bulunan beyit ise, hüsn-i makta olarak belirtilir. Gazelde en güzel olan beyit de; Beytül Gazel veya Şah Beyit olarak isimlendirilir.
Gazellerin beyit sayısı 5-15 arasında değişir. Ancak şairlerimiz, daha çok 5, 7 beyitlik gazel yazmayı tercih etmişlerdir. Mısra ortalarından kafiyeli olan gazellere musammat; konu bütünlüğü olanlara ise yek-âhenk adı verilir.
Kasidelerde genellikle medhiye bölümünden sonra şair bir fırsatını düşü- rüp, aynı vezin ve kafiyede bir gazel söyler. Buna tegazzül denir.
Gazel ile birlikte Divan edebiyatında en çok kullanılan nazım biçimlerinden biri olan kaside, beyitlerden oluşur. Kasidenin beyit sayıları 33 ile 99 arasında değişmekle beraber 33 beyitten daha kısa kasideler de bulunmaktadır. Aruz ölçüsüyle yazılan kaside, içinde farklı bölümler bulundurur.
Nef'î, (Osmanlı Türkçesi: نفعي), (d. 1572, Hasankale, Erzurum – ö. 27 Ocak 1635, İstanbul), 17. yüzyıl Türk şâirlerindendir. Kasidede gerçek bir varlık göstermiş ve gerek kendi zamanında, gerekse sonraki yüzyıllarda kaside yazan bütün şairlere etki eden şâir, edebiyatçı ve hiciv üstadı.
Kaside ve gazelin ilk beytine, matla denmektedir. Matla kelimesi, doğmak anlamını taşıyor. Matla beyti, kendi arasında uyaklıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri