Bu konuda herhangi bir hata yapmadan mutlaka ikinci vitese almak gerekmektedir. Yani araba vurdurma esnasında araba hareket ettiği andan itibaren direkt olarak ikinci vitese takılmalıdır.
Aracınız dizel kullanıyorsa motorun ve aracın zarar görme riski de iyice artmaktadır. Vurdurma işlemi sırasında dizel pompaları ciddi hasar alabilir. Bu yüzden Antalya Havalimanı araç kiralama hizmeti verirken dizel arabalar için bu yöntemin kullanılmasını kesinlikle önermiyoruz.
Akü takviyesi için araç veya kablo yok ise araba nasıl vurdurulur bilmeniz gerekmektedir. Aracı vurdurmak için; Kontak yarım çevrilir. Araba ikinci vitese alınır.
Vurdurma, aracınızın aküsü bittiğinde ve ya marş dinamosu arızalandığında aracınızı çalıştırmanın yollarından biridir. Araç ikinci vitese atılır ve ayak debriyajda basılı tutulur, kontak açık konumdadır. Araç itilerek hızlandırılır ve bu esnada ayak debriyajdan çekilerek motora ilk hareket verilir.
Arabanın elektronik aksamının motor kapalıyken çalıştırılması ile ortaya çıkan akü bitmesi ve akünün kendini şarj edememesi halinde araba vurdurularak çalıştırılabilmektedir. Arabanın vurdurularak çalıştırılabilmesi için iki kişinin uğraşması gerekmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Motosikleti ikinci veya üçüncü vitese alın. (Üçüncü vitese almak, kontrollü çalışma ve gaz tepkisi sağlar.) Motosikletiniz vitesteyken yokuş aşağı ittirmeye çalışın ve debriyajı çekin. Motosiklet belirli bir hıza geldikten sonra pedlere basın ve ayağa kalkıp, hızlı ve sertçe koltuğa geri oturun.
Aracınızı vurdurarak çalıştırdığınızda, kayışlar ve diğer motor parçaları için bir anda sert ve ağır bir yük bindiği için yıpranmayı artıracaktır. O sebeple sadece zorunda kaldığınızda yapın. Akü takviyesi yapamayacak durumdaysanız, ya da marş motoru arızalandıysa vurdurmak tek çare oluyor.
otomatik arabada vurdurma kesinlikle olmaz. sanzımana yazık olur valla sanzıman o kadar hassaski ustalar araç hareket halindeyken bile vites değiştirmeyi tavsiye etmiyolar. m.k.o. Buradan çıkan sonuç; Tipide kar lastiği ne kadar gerekliyse, otomatik araçta da takviye kablosu o kadar gereklidir.
Evet özellikle eski nesil dizel araçlar aküsüz, vurdurma tabir edilen şekilde çalışır.
Uzun süre kullanılmayan araçlarda oluşan sorunlar;
Akü boşalır. Havasızlık nedeniyle kötü kokularla birlikte haşereler de oluşabilir. Lastiklerde kalite kaybı olur. Parçalarda bulunan yağ mumlaşır, işlevsiz hale gelir.
Ayrıca, işlevi nedeniyle daha basit parçalarla üretilen marş motorunun ömrünün çabuk bitmesine de sebep olur. Dolayısıyla aracı vitesteyken çalıştırmak aküye ve marş motoruna zarar verebilmektedir. Vitesin boşta olduğu durumlarda ise şanzımanın rölanti devri çalışarak yine fazladan güç tüketilmesine neden olacaktır.
Eğer 3. Vitesle çıkılması gereken bir yokuşu, manuel araba hızını almadan 5.viteste çıkmaya kalkarsanız bu motoru strese sokar ve arabanın şanzımanının yıpranmasına neden olur.
2-Park halinde aracın meyiline göre viteste bırakmanız gerekir Yokuş yukarı duruyorsa 1. vites, yokuş aşağı duruyorsa geri vitese takılması gerekir. Bunun nedeni ise aracın frenlerinde herhangi bir sorun olması halinde vitesin arabayı tutacak olmasıdır.
- Dizel aracınızı yüksek devirlerde uzun süre kullanmayınız, bu turbo sistemine ek yük getirir ve turbonuzun pervanesine ve millerine zarar verir.
1- Mazot koy. 2- Marşa bas hava yapmamış olup hemen çalışabilir. 3- Hava yapmışsa otomatik hava almalı olup bir kaç uzun marşta havasını otomatik alarak çalışabilir. 4- Otomatik hava almalı değilse yakıt hattında hava alma pompası veya düğme gibi birşey olur onu birkaç defa basmanız gerekir.
Aracınızın motorunu mutlaka ısıtın, bunun için en az 30 saniye rölantide aracınızı çalıştırmanız yeterli olacaktır. Motorunuz soğukken aracı yüksek devirde kullanmayın. Motor soğukken aracın yüksek devirde olması, yüksek basınç oluşmasına neden olur ve bu durum turbo türbinlerine zarar verebilir.
Akü bittiğinde aracınızı tekrar çalıştırmak için en pratik ve sağlıklı yol, bir başka araçtan akü takviyesi yapmak olacaktır. Akü takviyesi yapmak için bir akü takviye kablosuna yani bir aktarma kablosuna sahip olmanız gerekir.
Akü ayrıca çalıştıkça kendi kendini şarj etme özelliğine sahip özel bir cihazdır. Otomobil kullanılırken akü sürekli şarj olmaktadır ve bu durum ile araç yolda kalmamaktadır. Araç rölantideyken de akü şarj olur.
Araç çalışırken akü sökülürse, alternatörden gelebilecek düzensiz akım ve yüksek voltaj aracın beynine ve elektrik sistemine zarar verebilir. Bu yöntemin uygulanması kesinlikle tavsiye edilmez, araca ciddi zararlar verebilir.
Araç motoru çalışmıyorken, akü 4 saat dinlendirildikten veya farlar 15 saniye boyunca açılıp kapatılıp akü üzerindeki statik elektriklenme alındıktan sonra, ölçülen voltajın 12,4 volttan büyük olması beklenir. Marşa basıldığında da 10 voltun altına iniyorsa, akünün bittiği net olarak ortaya çıkmış olur.
Vites konumu P veya N kademeleri dışında yer aldığında araba beklenenin aksine kalkış yapamaz. Bu sebeple araç ilk çalıştırıldığı zaman vitesin P konumuna getirilmesi gerekir. Aracınızı hareket ettirmek için vites konumunu P'den D (sürüş) konumuna getirmelisiniz.
Artı (+) ve eksi (-) ile vites değiştirme
Genel olarak sağ taraftaki +, yani vites artırma; sol taraftaki ise - vites düşürme anlamına gelir. Bazı vites kulakçıkları direksiyonun arkasına, bazıları ise direkt olarak direksiyon kolonuna monte edilir.
Arabanın arkasında bulunan kişiler arabayı ittirmeye başlarlar. İtme işlemi devam ederken debriyaj sonuna kadar basılır ve ikinci vitese geçilir. İtme işlemi devam ederken debriyaj sonuna kadar basılı kalır. Arabanın hızı en az 20 km'ye ulaştığında debriyaj bırakılarak gaza basılır.
Seyir halindeyken elektrik bağlantıları, akü vb. sorunlar nedeniyle araç durabilir, kontak çalışmayabilir. Böyle bir durumda uygulanacak en etkili ve en bilinen yöntem arabayı vurdurmaktır.
Yüksek hızdan ziyade yüksek devirde sürekli seyir etmek, yağ sıcaklığının artmasına sebep olur. Yağ sıcaklığı belirli bir seviyeden sonra ise motor içi sürtünmeler zarar verici boyuta gelir. Yüksek hızda seyretmekten çok yüksek hızda sabit devirde ilerlemek motoru yorar.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri