Kuru basım yapraklar sulu salamuraya göre daha uzun süre raf ömrünü koruyabiliyor. Yapraklar üretilirken ve bidonlara basılırken yalnızca kaya tuzu kullanılmaktadır. Herhangi bir salamura suyu ilavesi yapılmamaktadır.
Kuru basım yaprak nasıl yapılır
Cam kavanozların dolumunu yaptıktan sonra ağzını sıkıca kapatıyoruz. Bu şekilde hava almayan yapraklar 1 yılı aşkın süre saklanabilir ve tüketilebilmektedir.
Salamura yaprakların haşlanması sayesinde yapraklar tuzdan iyice arınmış olur. Hem haşlanan yapraklar yumuşar ve çabuk pişer. Yaprak sarma yaparken tencerenin dibine yaprak döşemeyi unutmayın.
Bu özelliklerinden faydalanmak için birkaç asma yaprağını suda 15 dakika kadar kaynatıp suyunu içebilirsiniz. Asma yaprağı mideye dokunur mu diye bir endişeniz varsa, endişelenmeyin mideye dokunmaz aksine midede iltihap oluşumunun engellenmesinde rol oynar. Ancak aşırı miktarda tüketilmemelidir.
İlgili 27 soru bulundu
narince cinsi üzümden elde edilen asma yaprakları, yaprak sarma yaparken kullanılan en ideal asma yaprağıdır. Altın sarısı yaprağımız narin, ince, sarımı kolay ve damarsız olmasının yanı sıra mükemmel bir aromaya sahiptir.
Asma yaprağı seçerken açık renkli, ince, az damarlı ve yırtılmamış yaprakları tercih edebilirsiniz. Asma yaprağının boyutu orta olmalıdır. Büyük yaprakların pişmesi uzun sürerken, küçük yaprakları sarmak oldukça zordur. Seçeceğiniz asma yaprağının tüysüz olmasına da dikkat edebilirsiniz.
Yapraklarınızın hemen hemen aynı boyutlarda, hafif genişçe olması hem işinizi kolaylaştıracak hem de daha düzgün görünüm elde etmenizi sağlayacak. İç harcı dengeli koymak, sarmanın pişirme aşamasından sonra dağılmaması için önemli bir nokta. Pirincinizin iki katına çıkacağını hayal edin ve daha minimal davranın!
Hazır Salamura Yaprak Haşlanmadan Sarılır Mı? Hazır salamura yapraklar da evde yapılan salamura yapraklar gibi sıcak su da bekletildikten sonra sarma yapılmalıdır.
Pirinçli bir iç harç hazırlarken doğru pirinci seçmiyor, pirinçlerin sert kalmasına sebep oluyorsunuz... Yaprak sarma hazırlarken farklı iç harçları hazırlayabilir, hatta pirinç yerine bulgur kullanabilirsiniz.
Kavanozun üzerine bastıra bastıra boşluk kalmayacak şekilde yerleştirin. Son olarak hiç kullanılmamış temiz bir kapak ile kavanozun ağzını hava almayacak şekilde sıkıca kapatın. Hazırladığınız kurudan asma yaprağını güneş almayan bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
Ara ara tahta bir kaşık sapı ile yaprakları yırtmamaya özen göstererek bastırıp şişenin altına doğru itiyoruz. Şişemiz dolana dek aynı işleme devam ediyoruz. Şişe tam dolunca kapağını sıkıca hava almayacak şekilde kapatıp serin bir yere kaldırıyoruz. Kışın afiyetle tüketmek üzere.
Önce asma yaprakları küçük sap kısımlarını bıçakla kesiyoruz . Yaprakları yıkamıyoruz . Şişenin ağzından geçecek şekilde tek yaprağı üçe dörde rulo şekilde kıvırıp dolduruyoruz şişeyi bu şekilde yapraklar bitene kadar dolduruyoruz yine gazete dışını sarıp poşete koyup en az bir ay bekletiyoruz.
Yapraklar kaynar suya alınır ve ters yüz edilir. Rengi değişmeye başladığında çıkartılır. Yaprakları süzülüp soğutulduktan sonra bir pişirimlik olacak şekilde ayrılır ve buzdolabı poşetlerine doldurulur. Poşetlerin ağzı bağlandıktan sonra derin dondurucuya konulur.
(5kg'lik bidonda 3 kg yaprak vardır)
Asma yaprağının ince, tüysüz, damarsız ve yumuşak olanı makbuldür. Hiç bir kimyasal kullanılmadan salamura edilen asma yaprakları serin rutubetsiz ve güneş görmeyen bir ortamda saklandığında 2 yıl boyunca yenebilir halde olur.
Salamura Yaprak Kaç Yıl Saklanır? Özellikle uzun süre saklayabilmek için asma yaprakları adına salamura yöntemi yaygın kullanılır. Herhangi bir kimyasal yöntem kullanmadan güneş görmeyen ve rutubetsiz bir alanda 2 yıl boyunca saklamak mümkün.
Salamura yaprakları tuzundan iyice arındırmak ve yumuşak olmasını sağlamak için bir gece önceden suya koymalısınız.
Taze Yaprak Nasıl Haşlanır? Taze yaprak sarması yaparken kullandığınız yapraklar salamura yaprak sarmasında olduğu gibi direkt kullanılmaz. Sarmadan önce iyice yıkanıp haşlanması gerekir. Kaynayan suya attığınız yıkanmış yaprakların 5-10 dakika haşlanması genellikle yeterli olur.
Pirinç sıcak su ile ıslatılır 20 dakika beklenir. Bu sırada domates soğan soyulup küçük küçük doğranır. Maydanozlar kesilerek ilave edilir. Salça zeytinyağı baharatlar eklenir ve pirinç yıkanarak süzülür, karışıma eklenir.
İç harcınızdaki pirinç, bulgur gibi malzemeleri önce sıcak suda bekletirseniz nişastasından arınır ve sarmalar daha yumuşak olur. Pişerken dağılmamaları için sarmaları tencerenin tabanına sıkı sıkı yerleştirin, mümkün olduğunca tek sıra dizin, üzerlerini pişerken porselen bir tabakla kapatın.
Zeytinyağı ve limon ekledikten sonra sarmaların üzerine hafif bir şekilde sıcak su ilave etmeniz gerekmektedir.
Sıcak su içinde beklettiğiniz kapakları kurulayarak kavanozlara sıkıca kapatıp ters çevirin. Bir süre sonra kavanozları düz koyarak kapakları biraz daha sıkıştırın. Önemli olan kapaktan hiç hava almamasıdır. Bu şekilde güneş görmeyen bir yerde uzun süre saklayabilirsiniz.
Yemeklerde kullanılan asma yaprağı genellikle üzüm bitkisinin yapraklarından elde ediliyor.
Asma yaprağı ekşimsi bir kokuya sahiptir. Yaprağın bozulup bozulmadığını özellikle bu kokudan da anlayabilirsiniz. Yine bozulduğunu anlamanıza yardımcı olacak bir diğer belirti ise yaprağın görüntüsündedir. Yani yaprak eğer doğru bir şekilde muhafaza edilmemiş ise beklemeye bağlı olarak çürüme meydana gelebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri