Dizel araçlar içinse CA, CB, CC ve CD türü yağlar bulunur. CA iyi kalite mazot ile çalışan, CB düşük kaliteli mazot ile çalışan dizel araçlara uygundur.
5W30, hafif hizmet tipi benzinli ve dizel motorlarda yaygın olarak kullanılan bir motor yağıdır. Günümüzde üretilen çoğu motor yağı gibi, 5W30 da çok dereceli bir yağdır, yani değeri 5 gibi düşük bir viskozite sınıfından 30 gibi yüksek bir viskozite sınıfına kadar değişir.
Bu noktada 10 40 motor yağı dizel araçlar için olduğu gibi benzinli ve LPG'li araçlardaki kullanıma da uygundur. Dört mevsim kullanımı ve ortak yağ kullanımı sayesinde 10 40 benzinli motor yağının yanı sıra diğer seçeneklerde de güvenle kullanılabilir.
Fulltech 5W-30, yeni nesil motorların ihtiyaç duyduğu performans gereksinimlerini karşılayan sentetik motor yağıdır. Özellikle Volkswagen, BMW ve Mercedes-Benz markalı araçlar için geliştirilmiş olmakla beraber benzinli veya dizel motorlu binek ve hafif ticari araçlarda kullanımı uygundur.
Aynı şekilde dizel ve benzinli motorlar da farklı özellik taşıdığından yağ seçimi ona göre yapılmalıdır. Dizel için en iyi motor yağı çeşitleri CH-4, Cl-4, Cl-4 PLUS ve CJ-4 olarak sıralanır. Benzinli motorlar için en iyi yağ çeşitleri ise SJ, SL, SM ve SN'dir.
İlgili 34 soru bulundu
10 40 dizel motor yağı özellikle 5 yaş ve üzeri kilometresi 200.000 ve üzeri olan araçlarda tercih edilir. Ancak kamyonet, midibüs ve hafif ticari araçlarda da sıklıkla kullanılır.
Fulltech LD 5W-40, yeni nesil motorların ihtiyaç duyduğu performans gereksinimlerini karşılayan sentetik motor yağıdır. Benzinli veya dizel motorlu binek ve hafif ticari araçlarda kullanılması uygundur.
5/30 ince 5/40 biraz daha kalın bir yağdır. Dolayisi ile km si ilerleyen araçta 5/40 kullanılması daha doğrudur. 5/30 kullanırsanız sorun olmaz fakat daha fazla motor sesi duyarsınız. 5/40 genelde 100/150.000 km civari kullanılır.
5W40 motor yağı ile 5W30 motor yağının karşılaştırması: Yukarıdaki bilgilere göre karşılaştıracak olursak 5W40 motor yağ, 5W30 motor yağ ile soğuk havalardaki akışkanlık performansında aynı olacak iken sıcak havalarda 5W30 motor yağına göre daha yüksek derecelere kadar akışkanlığını koruyabilecektir.
DI Dizel ve Benzinli motorlar ile FSI, TDI ve Common Rail motorlar için uygundur. Araç üreticilerinin tavsiyelerine bağlı olarak 50,000 km'e veya düşük kilometre yapan sürücüler için 2 seneye varan uzun yağ değişim aralıkları sağlar.
Tam tersi durumda da daha uygun fiyatlı olsun diye 10W40 yerine 20W50 de koyarsanız yine yağınız yağlama görevini tam yapamaz. Çünkü yüzeyler arasına girebilmesi için ince bir yağ gereklidir. Yani kalın yağ yüzeylerin arasına giremeyecektir ve aracınızın motorunun yağsız kalmasına neden olacaktır.
Yani eski model araçların metal yüzeyleri yağlamak için 20W50 gibi bir yağ gerekliyken, teknoloji ilerledikçe 15W40, daha sonraları 10W40, bugün ise yeni teknolojiyle neredeyse boşluk bırakmaksızın üretilen motor aksamlarına sahip araçlarda 5W40, 5W30; hatta 0W30, 0W20 gibi ince yağlar kullanılması gerekmektedir.
5w-30 ile 5w-40 yağ arasında öyle aman aman bir fark yok. 5w-30 biraz daha ince. İki yağ ın ilk başında ki 5W motor soğukken ki akışkanlığını gösterir, ikincisi ise motor sıcakken ki akışkanlığını gösterir.
Farklı marka ve modeldeki araçlar için uygun olarak değerlendirilebilir. 15 40 Yağ Hangi Arabalarda Nasıl ve Ne Zaman Kullanılır? Benzin ya da LPG ile dizel tüm araçlar için 15 40 motor yağı kullanım imkanı tanımaktadır.
Doğru motor yağını seçerken araç üreticisinin önerdiği madeni yağ standardına veya tavsiye edilen yetkili madeni yağı bulmak için aracınızın kullanma kılavuzuna bakmalısınız. Aracınızın kullanma kılavuzunda yer alan bu bilgi, seçeceğiniz motor yağı şişesinin arka yüzündeki teknik özelliklerle eşleşmelidir.
Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir. Bu yağ sızıntıları, aracınızın motorunun sağlıklı çalışmasını engelleyerek hararete sebep olabilir.
Peki 10w 40 motor yağı hangi araçlarda kullanılır? Binek araçların çoğunda kullanıma uygun olan bu yağ tipi SUV, kamyonet ve minibüs tarzı araçlarda da kullanılabilmektedir. Eski tarz teknolojilere sahip motorların yer aldığı araçlar için özellikle etkilidir.
Castrol Magnatec 5W-40 A3/B4, araç üreticileri tarafından ACEA A3/B4, A3/B3, API SN/CF veya daha önceki 5W-40 spesifikasyonlarının tavsiye edildiği benzinli ve dizel motorlarda kullanımı uygundur.
Motorun çalışma derecesi ve iklime bağlı olarak motor yağları kullanılır. Bu doğrultuda 10w 40 motor yağ ise genel olarak -18 ila 40 derece arasında çalışan motorlar için kullanılır. Genel olarak bu derece arasında yer alan tüm araçlar için kullanım imkanı verdiğini söylemek mümkün.
Sayı küçüldükçe akışkanlık artmaktadır. Yani motorun ilk çalıştırılma anlarında 5W-30 bir yağ, 10W-30 bir yağa göre daha kolay akmaktadır. Motorun normal çalışma sıcaklıklarında ise 10W-30 bir yağ, 10W-40 bir yağa göre daha kolay akar.
Örneğin, 5W-40 veya 0W-20. W (Kış) harfiyle birlikte ilk sayı, düşük sıcaklıklarda viskozite derecesini gösterir. Ne kadar küçük olursa, yağ soğukta o kadar akışkan kalır. W'den sonraki ikinci sayı, yüksek sıcaklık viskozitesinin derecesini gösterir. Ne kadar yüksekse, sıcak havalarda yağ o kadar kalın olur.
Castrol Edge 5W-30 motor yağı benzinli ve dizel araçlarda kullanılabilir. Seri içerisinde yer alan tüm motor yağları modern araç motorlarının ihtiyaç duyduğu kriterlere sahip. Partiküllü olan Castrol Edge 5W-30 motor yağı dizel ve benzinli motora sahip araçlar için özel olarak geliştirilmiştir.
Tam sentetik 5W-40 motor yağı kış sıcaklıklarında soğuk başlatmadan itibaren 5 viskoziteli yağ gibi ve motor normal çalışma sıcaklığına ulaştıktan sonra 40 viskoziteli yağ gibi akmak üzere formüle edilmiştir.
15 40 motor yağı hem benzinli hem de dizel motorlarda sıklıkla kullanılan bir yağ seçeneğidir.
2) Yağa ve motora göre değişir, 5w-40, 0w-30 gibi yağlar tam sentetik olduğu için ( baz petrol yağı içermeyen, tümüyle labaratuar ortamında hazırlanmış kimyasal yağ ) 20 bin km.lere kadar dayanıklı oluyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri