Motor üflemesi olayı kompresyon ya da diğer bir deyişle basınç kaybıdır. Bu durum sıkıştırılmış ve yanmış yakıt karışımı kartere geçtiğinden yağ çubuğu çıkartılarak ya da yağ doldurma kapağı açılarak anlaşılabilir.
Yağ çubuğunu çektikten sonra sıkışmayacak şekilde aşağı indirmek gerekir, bu halde eğer üfleme yani gaz varsa ve çubuğu yukarı ittiği gözlemlenirse problem oluşmuş demektir. Bu durumun hemen fark edilmesi halinde segmanlar değiştirilmesi ile arızadan kurtulmak mümkündür.
Aşınma sonucunda araç yağ yakmaya başlar. Otomobilin yağ yakmasının sebebi, pistonlarda bulunan yağ sekmanının aşınmasıdır. Otomobillerin yağ yakması, bizim toplumumuzda motorun üflemesi olarak bilinir.
Kendi aracınızın motorunun bitip bitmediğini anlamak yeni araç alırken anlamaktan nispeten daha kolaydır. Öncelikle en bilinen yöntem aracınızın yağ yakmasıdır. Eğer araç yağ yakıyorsa bu motorun bittiğine işaret olabilir. Sarsıntılı ve düzensiz çalışmak da motorun bittiğine işaret olabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Bir aracın motor ömrü kaç km? Geçmişte 150.000 km seviyelerinde olan araç motor ömrü günümüzde benzinli araçlar için 300.000 kilometreyi aşarken dizel araçlar için de 500.000 kilometre seviyelerin görmekte. Öyle ki kimi dizel araç motorlarının 1 milyon kilometreyi devirdiği de görülmekte.
Motor üflemesi motorda oluşan aşınmalar sonucu meydana gelen çizik ve boşluklardan aracın yağ haznesine dolan ve yağ kapağını açtığımızda duman çıkmasına neden olan aşınma türü arızadır. Bu arıza kullanıma bağlı olarak nuks edebilmektedir .
Motor üflemeleri, yapılan kilometreye ve yanlış yağ kullanımına bağlı olarak ortaya çıkar. Araç motoruna uygun yağ kullanılmadığında, motor içinde yer alan segmanlar ve pistonlarda aşınmalar meydana gelecektir. Meydana gelen aşınmalar, parçalar arasına gaz girişinin olmasına ve motorun yağ yakmasına neden olur.
Basınç (kompresyon) kaybının oluşması durumda motorun üflüyor olduğu anlaşılır. Motor üflemesi, ilerleyen vakitlerde motorun yağ yakışını artırır ve motorun yağ yakmasına sebep olur.
İlk olarak aracın egzoz dumanına bakmanız yeterlidir. Egzoz dumanının rengi maviyse araç yağ yakıyor demektir. Ayrıca motoru çalışma sıcaklığına getirdikten sonra yağ kapağını açıp üfleme olup olmadığına da bakılmalıdır. Eğer motorda üfleme varsa motor yağ yakacaktır.
Dizel mi Benzinli mi Daha Güçlü? Sahip olacağınız arabanın motor gücüne dikkat ediyorsanız ve benzinli mi, dizel mi güçlü diyorsanız eğer, bu sorunun cevabı benzinli otomobil. Dizel motora sahip araçlar, aşağı yukarı benzer kapasitedeki benzinli bir otomobilden daha az güç üretebilir.
Birbiri ile muazzam derecede uyumlu çalışan bu mekanik aksam yağsız kalırsa pistonlar rahat hareket edemez hale gelecek ve kısa bir süre sonra motora yapışacaklardır. Eğer araba motorunun yağsız kalması durumu uzar ve motor çalışmaya devam ederse silindir kapağı hasar görebilir ve piston yerinden çıkabilir.
5. Güvenlik ve Dayanıklılık
Dizel araçların silindirlerinde meydana gelen ateşlemeler, benzinli motorlara göre çok daha şiddetlidir ve bu nedenle motorun daha ağır ve sağlam olması gerekir. Bu yüzden dizel motorlar son derece güvenli ve dayanıklıdır.
Araba yağ yakması egzoz dumanının mavi renk oluşundan anlaşılabilir. Dumanın mavi renkte olmasının nedeni, yağın yanmasından dolayı meydana gelse de bazı araçlarda kullanılan sentetik yağ, egzozdan çıkan dumanın belirgin olmamasına yol açabilir. Bu durumda yağın yandığı, açığa çıkan kokudan anlaşılabilir.
normal. Motor çalışırken yağ çubuğunu acarsan yağ sıçratır. Arabalarda yağ çubuğunun 20-30 santim aşağısında dönüyo yağ, motosikletlerde yağ haznesi çubuğa çok daha yakın o yüzden motor çalışırken çubuğu çıkarırsan yağ da atar yağ da fışkırır çubuktan.
Kapaktan da yağ çubuğundan da minimal şekilde yağ gelmesi normal. Gelen yağda artış varsa karter havalandırmasına baktırın derim.
Birçok araçta yağ kapağını açınca hava gelir normal olarak. Çünkü içeride subaplar sürekli çalışır ve sirkülasyon yapar.
onurforces Kayıtlı Üye. bildiğim kadarıyla yağ doldurduğumuz yeri açınca hava gelirse tehlike yok ama yağ çubuğunu çıkardığımız yerden üfleme yapması tehlikeli. beyaz bir peçeteyi buhar gelen yere koyun. noktasal yağ damlacıkları oluşursa siyah siyah motor üflüyor demektir.
Büyük ihtimalle soğutma sıvısı, silindir yanma odalarına sızmış ve orda buharlaşmıştır. Bunun sebebi ise silindir kapak hasarı veya silindir bloğunun çatlaması nedeniyle olur. Ayrıca yoğunlaşmış beyaz duman çıkıyorsa soğutucunuzu kontrol etmeniz gerekir.
Aynı zamanda yağ yakan araçlarda motor kapağı açıldığında hava üfler. Ağ çubuğu kullanarak da aracınızın yağ seviyesini kontrol edebilirsiniz. Aracınız yağ yakıyorsa, piston ve sekmanlar aşınmış demektir. Bu durumda aşınan bu parçaların daha büyük bir soruna yol açmadan değiştirilmesi gerekir.
Dizel araçlarda mazot pompası ve enjektörler vardır. Kötü yakıt bu parçaların bozulmasına neden olur. Bu parçalarda oluşan arızalar, yakıtın yanma stabilitesini düşürecektir. Araçta performans kaybı olacağı gibi kara duman da atacaktır.
Motorda yağ kaçağının oluşmasının en temel sebebi bakımsızlıktır. Yalnızca motor yağı, soğutma suyu ve filtreleri değiştirerek bakım yaptırmak, aracınızın yürümesini sağlasa da hava şartlarından etkilenen ve zamanla eskiyen plastik conta vb. aksamlar görevini yerine getiremez hale gelebilir.
senin bu durum iyi bişeye işaret değil hocam. bence motor sıcakken ve rolantide çalışıyorken yağ seviye çubuğunu çek, sigaradan tüter gibi biraz duman geliyorsa motor rektifiyesi yaklaşmış veya gelmiş demektir. biraz gaz verince dumanda artış oluyorsa gömlek ve segmanlar kesin rektifiyelik demektir.
Motorun yağsız kalması nasıl anlaşılır? Bir motor yağsız kalıp yatak sarmışsa, motor yatak sesi değişir ve kulağı rahatsız edici düzeyde tak tak şeklinde metalin taşa vurulması şeklinde sesler duyulur. Gaz pedalına bastıkça sesin şiddeti daha da artar.
Eğer fazla yağ koydunsan fazla yağı atıyordur ama yağı fazla deyilse motorun üflüyor yani sekmanlar motora hava alıyor ve motor iç basınç arttığı için havalandırmadan yağ atar.Buda demek olurki motorunun yeni piston sekmana ihtiyacı olduğudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri