Dizel motorlarında sıkıştırma sonu basıncı 25 ile 45 bar civarındadır. Enjektörün bu kadar yüksek basınçlı hava içerisine yakıt püskürtebilmesi için, yakıt basıncının bu basınçtan daha yüksek olması gerekir. Yakıt pompaları yakıtın basıncını 1400 bar'a kadar çıkarabilirler.
Enjektör arızası halinde aracınızın hızını istediğiniz gibi ayarlamanız mümkün olmayacaktır. Hızlanma sorunu ve devir ayarlayamama sorunu meydana gelecektir. Araç çalıştırıldığı andan itibaren motor alanından ses gelmeye başlar. Araçta teklemeler meydana gelir.
Bu gibi durumlarda komparatör cihazı her enjektöre sırasıyla bağlanarak enjektör valfinin açma kapama oranı aracın marka ve motor hacmine göre ayar vidasından eşit seviyede ayarlanmasına LPG enjektör debi ayarı denir.
En yaygın nedenlerden biri, yakıt sistemindeki birikintilerin neden olduğu tıkanmalardır. İkinci en yaygın neden, hatalı bir yakıt basınç regülatörüdür. Enjektör arızasının diğer nedenleri arasında arızalı bir yakıt pompası, kırık bir enjektör ve kırık bir yakıt rayı bulunur.
İlgili 29 soru bulundu
Araçta tıkalı olan enjektör sayısına göre silindirlerde ateşleme sorunları ortaya çıkar. Ani hızlanmalarda performans sorunları baş gösterir. Viteste iken ayak gazdan çekildiğinde araç sarsıntılı çalışır. Motorda tekleme sorunlarında artış görülür.
100 TL - 2000 TL
Profesyonel ve güvenilir Enjektör Ayarı hizmeti almak istersen talep oluşturabilir, gelen Enjektör Ayarı fiyatlarını karşılaştırabilir ve ihtiyacını kolayca karşılayabilirsin.
Yakıt Sistemi Arızaları
Dizel araçlarda mazot pompası ve enjektörler vardır. Kötü yakıt bu parçaların bozulmasına neden olur. Bu parçalarda oluşan arızalar, yakıtın yanma stabilitesini düşürecektir. Araçta performans kaybı olacağı gibi kara duman da atacaktır.
Enjektör Pulu Arızası
Genellikle bakır maddeden üretilen enjektör pulu, yumuşak bir yapıya sahipken bulunduğu yüzeyi kapatır. Ancak zamanla enjektör pulu arızası yaşanır ve araçtan rahatsız edici sesler gelmeye başlar. Bu arızanın temel sebebi pulun artık yıpranmaya başlamasıdır.
Dizel enjektör temizleme işlemleri dizel araçlarda 100000 km +/- aralığında mutlaka yaptırılmalıdır. Aksi halde verimi düşen enjektör tüm araç sistemlerini olumsuz yönde etkilemeye başlayarak aracı durma noktasına getirir. Enjektör temizliği için alınabilecek en doğru karar işi uzman firma ve servislere bırakmaktır.
%7 indirimle Würth 300 ml Dizel Partikül Filtre Temizleyici 447 TL'ye, %6 indirimle Würth 300 ml 3'lü Dizel Enjektör Temizleyici 389 TL'ye, %25 indirimle Würth 200 ml Benzin ve Hibrit Enjektör Temizleyici 144 TL'ye, %15 indirimle Magic Dose 250 ml Dizel Enjektör Temizleyici 67 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Dizel motorlarda bulunması bakımından bu araç türünde tek bir adet enjektör bulunur. İşlevi son derece basit olup motor içerisinde tek bir işlevi vardır. Enjektör en basit tabiriyle dizel motorların bir parçasıdır. Diğer bir ifadeyle araç motorunda yer almaktadır.
Tıkalı enjektör açma işlemi, genellikle yakıt deposunda meydana gelen tortulaşma sonrasında yapılmak durumunda kalır. Çeşitli sebeplerle yakıt deposunda meydana gelen tortular geçiş sırasında enjektörleri tam ya da kısmı olarak tıkar. Buda yakıt geçişini önleyeceğinden, aracın arıza vermesine neden olur.
Ortalama olarak, dizel enjektörler, değiştirilmeleri veya yenilenmeleri gerekmeden önce 100.000 ila 200.000 mil (160.000 ila 320.000 kilometre) arasında dayanabilir.
Ford Connet gibi bazı Delphi grubu enjektörlerde enjektör tamir edildikten sonra kodlama yapılması gerekiyor. Enjektör kodlaması yapılmazsa araçta şakırtı olabiliyor.
Dolayısıyla egzozdan siyah duman çıkmasının sebepleri genel olarak bir motor yakıt sistemi sorunu anlamına geliyor. Siyah duman, yakıt geri dönüş hattında tıkanıklık ve enjektörlerin sorun yaşamasının habercisi olarak görülüyor.
Araçtan gri duman gelmesinin birçok nedeni vardır. Fakat gri duman, temelde motorun öngörüldüğü şekilde çalışmadığını gösterir. Ayrıca bazen sızıntı sonucu yağın yanmasından kaynaklanırken bazen de arızalı turboşarjın göstergesi olabilir.
Beyaz duman ise aracın soğutma su sisteminde bir problem olduğuna işaret etmektedir. Motor bloğu içerisindeki kanallardan geçmekte olan soğutma suyu silindir içerisindeki yanma odalarına karışması sonucunda egzoz sisteminden dışarıya beyaz duman olarak atılması sebebiyle gözlemleyebileceğimiz duman çeşididir.
Enjeksiyon arızaları çok uzun süre kendi haline bırakılırsa büyük onarım gerektiren ciddi motor hasarlarına neden olabilir. Motor performansını ve gücünü düşürerek motora zarar verebilir.
Araçlarda yakıt çeşitlerine göre enjektör modelleri bulunur. Bunlar dizel ve benzinli enjektörler olarak karşımıza çıkar. Enjektör arıza ve sorunu ortaya çıktığında ise genellikle insanlar yeni bir enjektör alarak sorunun çözülmesini sağlamak isterler. Enjektör, tamiri mümkün olan parçalardan biridir.
Bozulan bir enjektörün tamiri genellikle kısa sürer. Ustanız enjektörleri söker ve enjektör servisine gönderir. Enjektör servisinde ki cihazlar yardımıyla enjektörler kontrol edilir ve tamir işlemi için ön hazırlık yapılır. Enjektörlerin tamamen yenilenmesi ortalama olarak 4-5 saat sürmektedir.
Tıkalı bir enjektör, daha düşük bir akış hızına, yanma odasına sıvı yakıt damlamasına veya enjektörün yakıtı tamamen enjekte edememesine neden olabilir. Bir enjektör sızıntı da yapabilir ve bu da, enjektörün kapatılması gerektiğinde sıvı yakıtın yanma odasına girmesine neden olabilir.
Enjektör temizleyicisinin şişesinin içindeki temizleyiciyi doğrudan benzin veya dizel deposuna dökün. Enjektör temizleyiciyi depoya döktükten sonra, depoyu tamamen doldurun. Bu, temizleyicinin yakıt sisteminin her noktasına etkin bir şekilde yayılmasını sağlar.
Yanma Hatalarının (supap zamanlama hataları, Elektronik kontrol ünitesi hataları, Enjektör Hataları, Yakıt Pompası hataları, Turbo hataları, kötü yakıt kullanılması vb.) olması: Bu durumda yanmamış yakıt yağa ulaşarak, yağın özelliklerinin bozulmasını sağlar ve taşıyıcılığını zayıflatır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri