Enjeksiyon pompası , yakıt deposundaki yakıtı emerek enjektorlere yüksek basınçta pompalayan bir pompadır. Depodan 2 adet yakıt borusu çıkar. Yanma odasına giremeyen yakıt tekrar depoya döner.
Enjektörlü Pompa Nedir? Enjektörlü pompalar, dalgıç pompaların giremediği sığ kuyularda 10-20-30-40 metreye kadar emiş yapabilen pompalardır. Kuyuların üzerine monte edilerek suyu emiş yaparak çeker.
Yakıt pompası; yakıtı depodan emen ve motora ileten parçadır. Motorlu araçlar için kritik olan bu parça, dizel motorun kullanıldığı araçlarda mazot pompası olarak geçer. Mazot ya da benzin pompaları, depo ile motor arasında yer alırlar ve motor çalıştığı zaman devreye girerler.
Perfüzör Cihazı, genellikle ameliyathanelerde ve yoğun bakımlarda kullanımı yaygın olan, genelde hastaya verilecek ilacın kullanıcının ayarladığı doz miktarı ve ayarlanan saat içerisinde hastaya enjekte edilmesi işlemini yürüten cihazlardır.
İlgili 26 soru bulundu
Enjeksiyon pompası , yakıt deposundaki yakıtı emerek enjektorlere yüksek basınçta pompalayan bir pompadır. Depodan 2 adet yakıt borusu çıkar. Yanma odasına giremeyen yakıt tekrar depoya döner. Direkt püskürtme ve çok noktadan püskürtmeli enjektörler vardır..
En sık karşılaşılan enjektör arıza belirtisi, araç rölantide kaldığında konumunu koruyamaz ve stop eder. Çoğu zaman ışıklarda ve vites boşa alındığında stop eder. Araç motoru içindeki insanları etkileyerek çok yüksek sarsıntılı çalışmaya başlar. Aracın hızlanması ve devirlenmesi zorlaşır.
Motora gaz verdiğiniz esnada ekleme ya da boğulma gibi gaz almama sorunları meydana geliyorsa bu da pompa arızasının habercisidir. Aracınız olması gerektiği gibi hızlanmıyor ise veya gözle görülür bir biçimde performans kaybı mevcutsa pompa arızası olabilir.
Mazot pompası, aracın yakıt sisteminin düzenli olarak bakımdan geçmemesi ya da sürekli olarak kalitesiz yakıt kullanımı nedeniyle bozulur. Ayrıca sıklıkla aracın çeyrek depo olacak şekilde doldurulması ya da düzenli olarak düşük miktarlarda yakıt almak da yine mazot pompasının arızalanmasına sebep olabilir.
Yakıt Pompası Arızası Yakıt pompası gerekli yakıtı ve basıncı motora iletmezse motor düzgün çalışmayacaktır. Düşük yakıt basıncı, çalıştırmada, hatalı ateşlemede, rölantide, hatalı ateşlemede ve durmada zorluklara neden olur.
Yakıt pompası hareketini ya motorun kam milinden ya da ilave bir pompa kam milinden alır.
Perfüzör cihazı, belli bir ilacın hastaya belli oranda verilmesini sağlar. Bu cihaz sayesinde hastaya vereceğiniz ilacı belli dozlara yayarak otomatik kullanım sağlayabilirsiniz. Perfüzör olarak bilinen bu cihaz aynı zamanda enjektör pompası olarak da adlandırılır.
1 ml enjektör üç parçadan oluşmaktadır. Bu üç parça iğne, piston ve silindirik gövdedir. İhtiyaç durumuna göre iğneli veya iğnesiz kullanımı tercih edilebilir ve her iki kullanıma da uygundur.
Hem dizel hem de benzinli araçlarda kullanılan enjektörler arızalandığında aracınızın tüm sistemi yavaşlar ve bir süre sonra aracınız çalışamaz duruma gelir.
Mazot Pompası Bozulursa Ne Olur? Mazot pompası arızalanırsa gerekli miktardaki yakıtı ve basıncı motora iletmeyeceği için motor düzgün çalışmayacaktır. Düşük yakıt basıncı aracın zor çalışmasına, hatalı ateşleme yapmasına, tekleme ve stop etme gibi problemlere yol açacaktır.
Motorda tekleme sorunları meydana gelebilir. Ani hızlanmalarda aracın performansının düştüğü görülür. Vites değişimi ve hız arttırma durumunda araç istop edebilir. Araç hava koşulları ne olursa olsun birden çalışmayabilir.
Dizel yakıt pompalarının tamiratı, benzinli pompaların aksine çok daha kolay ve hızlı bir şekilde yapılabilmektedir. Dizel yakıt pompaları mekanik parçalardır. Mazot pompaları, dizel yakıt sistemlerinin en önemli ve hassas parçalarıdır. Dikkat edilmediği ve gereken özen gösterilmediği takdirde çok çabuk bozulabilirler.
Bakım süreci, pompanın kapatılması ve güvenli bir şekilde erişilebilir hale getirilmesiyle başlar. Pompa parçaları dikkatlice sökülür ve bir temizleme çözeltisi ile yıkanır. Bu, pompa içinde biriken kir, tortu veya yakıt kalıntılarını temizlemeye yardımcı olur.
Araç alıştığınızın dışında bir ses çıkarıyorsa ya da sarsıntı ile çalışıyorsa mazot filtresi tıkalı olabilir. Bu gibi bir durumda aracı daha fazla zorlamadan en kısa sürede teknik servise götürmeniz gerekir. Mazot filtresi tıkalıysa ve aracı kullanmaya devam ederseniz motorun zorlanmasına yol açabilirsiniz.
Kalın iki kabloyu sökerek birbirine uç uca temas ettirin. Bu sayede bir kısa devre oluşturacağız. Oluşan kısa devre sonucunda aracınızın yakıt göstergesini kontrol edin. Eğer gösterge tam dolu gösteriyorsa geçmiş olsun, depo şamandıranız kesinlikle arızalı demek.
Mazot pompası arızaları da araçlarınızda meydana gelebilecek arıza türleri arasında yer almaktadır. Mazot pompalarının mazot kaçırması durumunun ana sebebi yakıt filtrelerinizdir. Bu yakıt filtresi aracınızın deposunda yer alan yakıtı aracınızın motoruna ulaştırmayı sağlayan sistemin parçalarından bir tanesidir.
Yakıt Sistemi Arızaları
Dizel araçlarda mazot pompası ve enjektörler vardır. Kötü yakıt bu parçaların bozulmasına neden olur. Bu parçalarda oluşan arızalar, yakıtın yanma stabilitesini düşürecektir. Araçta performans kaybı olacağı gibi kara duman da atacaktır.
Enjektör Arızası Motora Zarar Verir Mi? Evet, enjektör arızaları zamanla motora zarar verebilir. Enjektörler, motorun yakıtını sağladığı için arızalı bir enjektör, motorun doğru miktarda yakıt alamamasına veya yanlış zamanda yakıt almasına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri