Dizel araçlarda tork gücü daha yüksektir ve bunun temel nedeni, piston kollarının daha uzun olmasıdır.
Dizel araçlarda yer alan motorların piston kolu, benzinle çalışan araçlardakinden daha uzun olur. Bu uzun kollar yüksek dönüş kuvveti sağladığından dizel motorlarda tork gücü daha fazladır.
Dizel araçların silindirlerinde meydana gelen ateşlemeler, benzinli motorlara göre çok daha şiddetlidir ve bu nedenle motorun daha ağır ve sağlam olması gerekir. Bu yüzden dizel motorlar son derece güvenli ve dayanıklıdır.
Yüksek tork değerine sahip araçlar ise üzerindeki yükü daha az yakıt tüketimi ve daha iyi performansla taşır. Taşıtlarda torkun en önemli görevleri hızlanma sırasında yüksek hızlara daha çabuk ulaşılması, yokuş yukarı çıkarken, yük varken ve klima sistemi gibi etkenler açıkken aracın çekişinin düşmemesidir.
Motor torkunu arttırmanın en kolay yolu zincir dişlilerini değiştirmektir. Biz bunu yarışlarda uyguluyoruz. Şu anda benim motorun ön dişlisi 1 diş küçük, arka dişli de 1 diş büyük. Bu sayede viraj çıkışlarında daha iyi bir ivmelenme sağlamış oluyorsun.
İlgili 22 soru bulundu
Fanın şanzıman yağında yarattığı merkezcil kuvvet sayesinde hareket eder. Fan dönmezse türbin de dönmez. Statör, bu parçanın beyni olarak tanımlanabilir. Özel yapısı ile şanzıman yağının dönüş hızını, dolayısıyla torku artırır.
Tork değeri sayesinde araçların hızı ve çekiş gücü sayısal olarak belirlenmiş olur. Yani dönüş sayılarının yüksek ya da düşük olması aracın çekiş gücünü ifade eder. Buradan yola çıkacak olursak çekiş gücü yüksek araçların tork kuvvetinin de yüksek olduğunu söyleyebiliriz.
365 Nm motor torku ile maksimum performans.
Araçların çekiş gücünü belirleyen faktör torktur. Özellikle yokuş yukarı çıkmaya çalıştığınızda aracın performansının iyi olmasının asıl sebebi torkun yüksek olmasıdır.
Aracın motor gücü; hızlanma isteniyorsa beygir gücü, çekiş gücü isteniyorsa da tork yönünden değerlendirilmelidir. Şehir içi kullanım için 90 beygir gücü ve üstü yeterlidir. Çekiş gücü açısından ideal bir binek araç isteniyorsa da 200 Nm'den yüksek tork değerlerine sahip modeller değerlendirilmelidir.
Benzinli araçların motor güçleri dizel araçlara göre daha fazladır. Bu sebeple de motor performansları genellikle daha iyidir. O yüzden aynı kapasitedeki dizel araçlara göre daha fazla güç üretebilirler. Ayrıca benzinli otomobiller dizel araçlara göre daha az bakıma ihtiyaç duyarlar.
Benzinli araçların yakıt tüketimi, dizel araçlara göre daha fazladır ve güç üretimi de daha zordur. Ancak dizel araçlar daha ekonomik olmasına rağmen, benzinli otomobiller yakıt ateşlemesinde daha iyi olduğu için çok daha çabuk hızlanır ve aynı zamanda seri bir kullanım sunar.
Dizel mi Benzinli mi Daha Güçlü? Sahip olacağınız arabanın motor gücüne dikkat ediyorsanız ve benzinli mi, dizel mi güçlü diyorsanız eğer, bu sorunun cevabı benzinli otomobil. Dizel motora sahip araçlar, aşağı yukarı benzer kapasitedeki benzinli bir otomobilden daha az güç üretebilir.
Benzinli araç için 4000 d/dk civarında en az 160 Nm, dizel araç için ise 1500-3500 d/dk aralığında en az 220 Nm olmalı bence. Bence en az 150 olmalı bir arabanın torku..
Dizel Aracınızı Sürekli Düşük Devirde Kullanmayın
Motor soğukken devirli araç kullanmak motora zarar vermekte ancak ısınmış bir motoru olması gerekenden daha düşük devirlerde kullanmak aracın kurum biriktirmesine ve uzun vadede vuruntulu çalışmasına neden olabilir.
Tork mu Beygir mi? Aracın çekiş gücü iyi olsun isteniyorsa tork devri yani tork verisi önemli. Tork ne kadar yüksekse, aracın yük taşıma kapasitesi de o kadar fazla olacaktır. Büyük ağırlıktaki yükler, büyük çekiş gücü gerektirir.
'Tork değeri 170 Nm' gibi… Tork gücü, döndürme kuvvetini ifade eder. Ancak bu tekerleklerin dönme kuvveti değik, motor düzeneği içerisinde yer alan krank milinin dönme gücüdür. Tork değeri ile ifade edilen ise; krank milinin bir dakika içerisinde sağladığı dönüş sayısıdır.
3000 devirde 200 Nm tork üreten bir motorun metrik BG'si bg=(200*3000)/7023=85,4 BG'dir.
Bu hıza ulaşmak için otomobilimiz yeşil motorlu otomobildekiyle aynı 4:1 oranlı diferansiyel kullanıyor çünkü Kırmızı motor 4000 RPM'de 200 NM tork üretirken beygir gücü de diğer iki motorun iki katı yani 112 HP güce sahip.
Tork, motordan hareket parçalarına (tekerlek, dişli, palet... vb) iletilen itme kuvveti ya da dönme momentidir. Yandaki şekilde gösterildiği gibi bir motorun şaftına bağlı bir tekerleğin bulunduğu bir düzenekte tork, kuvvetin motor şaftına olan uzunluk ile çarpımına eşittir. ( T = F x d ).
240 HP HONDA CIVIC HB | POV DRIVE | TOPSPEED | 264 KM/H | 1.5 IVTEC TURBO STAGE2 - YouTube.
Cismin dönmediği söylenmişse cisme etki eden net tork 0 demektir ve cismin dönüş oranı değişmez.
Beygir gücü, bir motorun bir işi ne kadar hızlı yapabileceği gibidir, tıpkı bir arabanın çok hızlı gitmesi gibi. Tork ise motorun ne kadar güçlü olduğunu ifade eder. Beygir gücü yüksek bir otomobil yüksek hızlara çıkabilir ancak yeterli torka sahip değilse hızlı bir şekilde hattan çıkmakta zorlanabilir.
Buna örnek verecek olursak, aracınızın beygir gücünü anlamak için aracın gösterge panelindeki hız göstergesine bakmanız yeterli olacaktır. Ancak tork değerini görmeniz için hız göstergesine değil devir göstergesine bakmanız gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri