Yüksek oranda antioksidan (kolesterol, A vit, E vit, selenyum) içerir. İyi bir iyot kaynağıdır.
Bunlara ek olarak, içerisinde başta A, D, E, K ve B12 vitamini olmak üzere pek çok vitamin bulunan tereyağı, yağda çözünen vitaminlerin vücut tarafından emilimine yardımcı olur. Tereyağının içinde aynı zamanda potasyum, magnezyum, kalsiyum, çinko ve fosfor gibi birçok mineral bulunur.
Tereyağı, ana maddesi süt yağı olan bir mandıra ürünüdür. Tereyağının bileşiminde yaklaşık %80 oranında süt yağı, su, süt şekeri, mineraller, kolesterin, suda çözülmüş vitaminler, protein, asitler ve aroma veren maddeler yer alır.
Gerçek tereyağı iyi kolesterolü yani HDL'yi yükseltici, LDL'yi yani kötü kolesterolü düşürücü etkiye sahiptir. Tokluk hissi yatan tereyağı önerilen miktarlarda tüketildiğinde obeziteyi engelleyici etkiye sahiptir. İçeriğinde yer alan Omega 3 ve Omega 6 yağ asitlerin etkisi ile beyin gelişimini sağlar.
Malzemeler derin bir kaba konulup yağ ve su ayrışana kadar çırpılır. Bu işlem sonucunda yağ yüzeye çıkar. Bu aşamada bir miktar soğuk su eklenir ve çırpma işlemine devam edilir. Su ve yağ tamamen ayrıldığında tereyağı hazırdır.
İlgili 23 soru bulundu
Oda sıcaklığına çıkardığınız tereyağı, bir süre sonra eriyorsa ne yazık ki hakiki tereyağı değildir. Satın aldığınız tereyağı, tavaya atılması halinde yüksek sıcaklığa maruz kaldığında erirken köpürüyorsa gerçek zeytinyağıdır. Eğer ki tavaya attığınız yağ, köpürmüyorsa sahte tereyağıdır.
Kaşıkla bir miktar alınan tereyağını kaynar suyun içerisine atın. Eğer burada tereyağı parça parça haline gelerek eriyorsa hakiki bir tereyağı olmadığını anlayabiliriz. Ancak kaynar suda tereyağının parçalanmadan tek parça olarak erimesi söz konusuysa ürünü gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Türkiye'nin en iyi tereyağı olarak değerlendirilen Trabzon tereyağı, kendine has lezzeti ve kokusuyla kolay bir şekilde ayırt edilebilmektedir.
- Mide ve bağırsak sağlığına iyi gelir, ayrıca sindirim sistemini kuvvetlendirir. - Kalsiyum açısından zengin olduğu için kemiklerin güçlenmesine katkı verir. - Antimantar ile iltihap giderici bir etkiye sahiptir. - Virüs ya da bakteri gibi bulaşıcı hastalıklara karşı koruma oluşturur.
Özetle ikisi de sağlıklı ve güvenilir yağlar, tereyağı -miktarı abartılmaması koşuluyla– zeytinyağından daha kötü bir yağ filan da değil. Özellikle köy tereyağını güvenle tüketebilirsiniz. Mühim olan oran ve tüketimin miktarı. Oranı, zeytinyağı 2/3, tereyağı 1/3 şeklinde tutun.
Tereyağı denince akla ilk gelen şehir Trabzondur. Trabzonumuzun yüzyıllardır en geleneksel ürünü olmayı başarmış tereyağı hemen hemen yemeklerimizin her birinde kullanılır ve değdiği herşeye üstün ve karşı koyulamaz lezzetler katar.
Tereyağının ekşi bir lezzet almaması için yıkama işleminin yapılması gereklidir. Bu amaçla işlenen krema kitlesi kadar su davlumbaza konulur. Sonra makineye birkaç devir yaptırılarak tereyağı topağına yapışıp kalmış yayıkaltı artıklarının uzaklaştırılması sağlanır.
Tereyağını sarı renkte olması tamamen mevsim ile alakalıdır Mayıs ve Haziran aylarında üretilen tereyağı otlayan inekler yeşile çıktıkları için sarımtrak renkte olur onun dışında kalan aylarda üretilen tereyağları aylar ilerledikçe rengi beyaz renge yaklaşmaya başlar , dikkat ediniz satın aldığınız tereyağı içinde gıda ...
Tereyağı ayrıca selenyum, bakır, çinko, krom ve manganez gibi antioksidan mineraller içerir. 1 porsiyon yani 30 gram tereyağı yaklaşık olarak 226 kaloridir. Omega 3 ve omega 6 yağ asitlerinden zengin olan tereyağının %80'i yağdır.
Tereyağın içerisinde birçok bileşen bulunur. Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir. Özellikle A vitamini yüksek miktarda bulunur. D vitamini açısından önemli bir besindir.
Medimagazin'de yer alan ve PloS One'da yayımlanan araştırmaya göre, tereyağı tüketimi herhangi bir kardiyovasküler hastalık (KVH), koroner kalp rahatsızlığı ve inmede artışa neden olmuyor, yanı sıra tip 2 diyabeti de bir miktar azaltıyor.
Peki lezzeti, görüntüsü ve kokusuyla mutfağımızın baş tacı olan tereyağını nasıl ve ne kadar tüketmeliyiz? Bir insanın günde en fazla 1 yemek kaşığı tereyağı tüketmesi normal ve sağlıklı olanıdır.
- Kalsiyum açısından zengin olduğu için kemiklerin. güçlenmesine katkı verir.
Canan Karatay soğuk kış aylarında turpa tereyağı sürerek kahvaltıda tüketilmesinin son derece faydalı olduğunu söylüyor. Prof. Dr. Karatay Urfa ve Trabzon tereyağlarının ise en sağlıklı tereyağı olduğuna dikkat çekiyor.
Genellikle marketten alınan tereyağlarının kokusu margarine benzer. -Oda sıcaklığında kolay eriyorsa bu gerçek bir tereyağıdır diyebiliriz. Aynı zamanda tavada erittiğinde tereyağı köpük çıkarıyorsa bu da tereyağının taze olduğunun bir işaretidir. -Ucuza satılan tereyağları asla alınmamalıdır.
Gerçek Tereyağı Markası: Akgünler Süt ve Süt Ürünleri, gerçek tereyağı denildiğinde akla gelen güvenilir bir markadır.
Tereyağını tavada erittiğinizde göz göz olmuyor ve köpürmüyorsa kesinlikle sahtedir, ve sakın tüketmeyin. Doğal ve organik bir tereyağı tavada kızdırılınca köpürür. Köpürmesinin nedeni tereyağının içerisinde bulunan suyun yoğunluk farkından dolayı yukarı çıkmasıdır.
Tereyağı Kars'ta inek sütünden elde edilir. Hammaddesi süt yağıdır. Süt yağı oranı %82'dir. Bileşiminde zengin mineraller, protein, bütirik asit (doymuş yağ asidi), su, laktoz bulunmaktadır.
Hakiki Köy Tereyağı Topak (1Kg) - 162.04 TL + KDV.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri