Yasaya göre, otomobil üreticileri, 2035'e kadar karbon emisyonlarını sıfırlayacak. Böylece AB ülkelerinde söz konusu tarihten itibaren karbon salan benzinli ve dizel de dahil içten yanmalı motora sahip yeni otomobil satışı yapılamayacak.
Avrupa Birliği'nde (AB) dizel ve benzinli araçların satışı 2035 yılından itibaren tamamen yasaklanacak. Avrupa Parlamentosu (AP) konvansiyonel içten yanmalı motora sahip araçların satışına kesin olarak son veren yasayı onayladı.
Dizel motora sahip araç, düzenli olarak bakım yapıldığında ve araç doğru kullanıldığında motor dayanım süresi uzar. Dizel motor ömrü ortalama 400.000 ile 500.000 kilometre arasındadır.
Mutabakat kapsamında, otomobil piyasalarında 2035'e kadar benzinli ve dizel motorlu araçların sıfır emisyonlu araçlarla değiştirilmesi öngörülüyor.
adım attı. 2040 yılında benzinli ve dizel araçlara artık. elveda diyeceğiz 19 yıl sonra üretimler tamamen. elektrikli araçlar üzerine olacak. 2040 yılında üretim tamamen elektrikli araçlar üzerine.
İlgili 25 soru bulundu
Türkiye otomotivde dönüşüm tarihini netleştirdi. 30'u aşkın ülkeyle beraber en geç 2040'a kadar sıfır emisyona geçiş sözü verildi. Hem vatandaş hem de otomotiv sektörü için dönüm noktası olan karar kapsamında, 2040'tan itibaren benzinli veya dizel araç satılmayacak.
Yasaya göre, otomobil üreticileri, 2035'e kadar karbon emisyonlarını sıfırlayacak. Böylece AB ülkelerinde söz konusu tarihten itibaren karbon salan benzinli ve dizel de dahil içten yanmalı motora sahip yeni otomobil satışı yapılamayacak.
Bugün ispatlanmış kullanılabilir petrol rezervleri 1189 milyar varil ve doğal gaz rezervleri 2,7 trilyon m3'tür. Mevcut global tüketim trendleri dikkate alındığında, petrol rezervlerinin ömrü 41 yıl, doğal gaz rezervlerinin ömrü 67 yıl olarak öngörülmektedir.
Günümüzdeki verilere göre, günde ortalama 85 milyon varil petrol tüketiliyor. Bu tüketim oranı ise, her yıl artarak ilerliyor. 1996 yılı rakamlarına göre; kömürün 235 yıl, petrolün 43 yıl, doğalgazın ise 66 yıl sonra tükeneceği tahmin edilmekteydi. Günümüz öngörüleri ise, 1940'lı yılları işaret ediyor.
Mazotun son kullanma tarihi yoktur bekleyen mazotun rengi değişir kalitesi artar. Benzin öyle değildir 6 ay sonra kullanılamaz hale gelir tortu yapar dıştan takma motorlardaki arızaların sebebi budur. Mazottan korkmayın.
Dizel araçlar motor sağlığı için sık sık ve düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Bu motorlar daha sık ve önleyici bakım gerektirmektedir. Diğer taraftan benzinli motorlar dizel motorlar gibi sık kullanıma gerek duymazlar. Ayrıca benzinli araç motoru daha uzun ömürlüdür.
Dizel motosiklet niçin üretilmez ki? Kısaca: Dizel yakıtı motor içinde sıkıştırmak suretiyle kendiliğinden yakıyoruz. 20 atmosfer kadar sıkıştırıyoruz, buna dayanıcak motor bloğu dökme demir oluyor. Soğutmak için de hava sirkulasyonu neyin yetmiyor.
Dizel otomobillerin satışları düşerken, pazar payları hızla geriledi. Bunu gören otomotiv firmaları da dizel otomobil üretip satışa sunmaktan vazgeçti. Üretimler durdu. Türkiye'ye de artık dizel araçlar girmez oldu.
Benzinli araçların motor güçleri dizel araçlara göre daha fazladır. Bu sebeple de motor performansları genellikle daha iyidir. O yüzden aynı kapasitedeki dizel araçlara göre daha fazla güç üretebilirler. Ayrıca benzinli otomobiller dizel araçlara göre daha az bakıma ihtiyaç duyarlar.
Laboratuvar testlerine göre 10 kata kadar daha fazla zararlı gaz salımı yaptığı ortaya çıkan dizel araçlar, başta Avrupa olmak üzere tüm dünyada yavaş yavaş "yasaklanacak."
Fransa, Norveç, Hollanda gibi ülkeler, dizel araçla girilmeyen greenzone'lar yani yeşil alanlar oluşturulacağını ilan ettiler. Yani bu uygulamayla birlikte Paris, Amsterdam gibi şehirlerde dizel motorlu araçlar kullanılamayacak. Tüm bunların yanında en sert uygulamalardan birini hayata geçiren ülke ise İtalya oldu.
Bilim insanları için kömür, petrol ve gazın yerini almak ve iklim krizini durdurmak için en güvenilir enerji kaynakları Güneş, Rüzgar, Jeotermal, nükleer ve hidroelektrik.
Sonuç olarak petrol tükendiğinde, insanlığın %80 kadarı açlıktan ölecek, dünyada hala çalışmayı başaran nükleer santrallerin civarı haricinde ağır sanayiyi besleyebilecek elektrik olmayacak, her türlü mal üretiminde organik maddelere geri döneceğiz.
Bugünkü Türkiye sınırları içinde ilk sondaj, 1890 yılında İskenderun Çengen'de açılmıştı. 1940 yılında ise Batman'da Raman-1 kuyusunda petrol bulundu.
Sahada 2770 metre derinlikteki sondaj çalışmalarının tamamlandığını belirten TPAO, bunun Türkiye'de kara alanlarında şimdiye kadar yapılan en büyük keşif olduğunu ve 2023'ün ikinci yarısında sahadaki petrolü taşıyacak boru hattının kurulacağını söyledi.
Dünya toplam petrol üretiminin yüzde 3'ünü üreten Libya'da dünyanın en kolay işlenen ve en kaliteli petrolu bulunuyor.
1. Venezuela 300.878 milyon varil: Venezuela, 300 milyon varilden fazla kanıtlanmış rezerv ile dünyanın en büyük petrol rezervine sahip.
Dizel motorlu araçların ortalama ömrü 400.000 ila 500.000 kilometre arasındadır. Markaya göre farklılıklar olsa da halen 1 milyonu bulan bazı modeller var, bunlardan 2-3 milyonu geçenlerde vardır. Yanma sisteminin direkt kullanılmasının bunda ciddi bir etkisi olduğunu söyleyebiliriz.
Dizel Araçlar Artık Elektrikli Kullanılabilecek!
Yaklaşık 5-6 sene içerisinde her türlü dizel aracın elektrikliye çevrilebileceğini söyledi. Bu teknoloji yalnızca yeni çıkacak otomobillere değil, aynı zamanda insanların uzun yıllardır kullandıkları araçlara da monte edilebilecek.
Dizel motor, içten yanmalı bir motor tipidir. Daha özel bir tanımla, dizel motor oksijen içeren bir gazın (genellikle bu atmosferik havadır) sıkıştırılarak yüksek basınç ve sıcaklığa ulaşması ve silindir içine püskürtülen yakıtın bu sayede alev alması ve patlaması prensibi ile çalışan bir motordur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri