Ülserin en sık belirtisi ağrıdır. Ağrı, yanma ve tırmalanma şeklinde olabilir. Hastaların çok büyük bir bölümünde ağrı görülür. Bunun yanı sıra iştahsızlık, bulantı, kusma, şişkinlik ve erken doyma hissi de ülser belirtisi olabilir.
Ülser teşhisinin en doğru yöntemi ülserin direkt olarak görülmesine ve gerektiği zaman doku örneği alınmasına olanak sağlayan endoskopidir. Bazı ülser vakalarından baryumlu mide duedenum grafisi de endoskopi sonrasında yardımcı olabilir.
Fiziki muayene veya ultrason ile herhangi bir işaret vermez. Ülser tanısı için üst sindirim sisteminin radyolojik tetkiki veya üst sindirim sistemi endoskopisi ile konmaktadır.
Midenin iç örtüsünde meydana gelen hasarlara ve doku kayıplarına ülser denilmektedir. Mide asidi teması ile belli şikayetlere sebep olması ülser hastalığıdır. Mide ülseri tedavi edilmediği zaman mide kanamasına ve kansere sebep olabilmektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Tek başına bakterinin tedavi edilmesi ülser tedavisi için yetersizdir, ülserin iyileşmesi için mide asidinin yeterli bir süre baskılanması gerekir (genellikle 6-8 hafta). Mide ülserlerinde genellikle daha uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç duyulur.
Mide ülseri için bazı gıdalar zararlı olabilmektedir. Yağ içeren tavuk derisi, yumurta, süt ürünleri, atıştırmalık yan ürünler, işlenmiş gıdalar, paketlenmiş cips gibi ürünler, sığır eti gibi doymuş yağ içeren gıdalar mide ülserini tetikleyerek şikayetleri artırır. Sindirimi zor olan gıdalardan uzak durmak gereklidir.
Yemek borusu, onikiparmak bağırsağı ve mide hastalıklarından şüphelenilen durumlarda endoskopi işlemi yapılmaktadır. Ağıza acı su gelme, yutkunma, ekşime, kazınma, şişkinlik veya hazımsızlık ya da kanama şüphesi olan hastalara mutlaka endoskopi yapılması gereklidir.
Mide kanserinde hangi belirtiler görülür? Siyah dışkılama, kusmuk ve dışkıda kan, az yenmesine rağmen tokluk hissi, yutma güçlüğü, geğirme isteği yanı sıra hazımsızlık, şişkinlik, mide de ağrı, bulantı ve fazla kilo kaybı mide kanserinde görülen belirtilerdendir.
Fizik muayene ve ultrason ile ülser herhangi bir işaret vermez.
Mide hastalıklarına hastanelerin iç hastalıkları veya Gastroenteroloji Bölümleri bakar.
Mide ağrısı ne zaman tehlikeli olur? Uzun süreli tekrarlayan mide ağrıları önemlidir. Özellikle 1-2 günü aşan ve devamlı olan mide ağrısında mutlaka doktora gidilmelidir.
Antioksidan ve posa yönünden zengin olan sebze ve meyvelere diyette yer verilmesi gerekir. Acılı ve çok baharatlı besinlerin tüketilmesi en aza indirilmelidir. Tuzlanmış, salamura besinler gastrik mukozayı olumsuz etkileyebileceğinden normal oranlarda tüketilmeli, yemeklere ekstra tuz ilave etmekten kaçınılmalıdır.
Stresin neden olduğu hastalıklardan birisi de gastrik ülserdir. Stres ülserleri genellikle yanık, Santral Sinir Sistemi (SSS) travması, sepsis, solunum güçlüğü, hipotansiyon veya büyük bir ameliyatı takip eden bir komplikasyon olarak ortaya çıkan klinik bir olaydır1.
Karnın üst kısmında ağrı ya da rahatsızlık hissi. Yutma güçlüğü Bulantı ve kusma.
Mide Kanserinin Ağrısı Nereye Vurur? Hastalar genellikle mide bölgesinde rahatsızlık, yanma hissi veya ağrı yaşarlar. Mide kanseri ağrısı nerede hissedilir sorusuna göbek deliği ile göğüs duvarı arasında kalan bölüm olan epigastrik bölge olarak cevap verilebilir. Mide kanserinde görülen ağrı bu bölgede hissedilir.
Oldukça sinsi seyreden ve genellikle hastalığın ilerlemiş evrelerinde bulgu veren bu kanser çeşidine teşhis için başta mideye yapılan endoskopik inceleme(gastroskopi) olmak üzere batın ultrasonu, tomografisi gibi bazı görüntüleme yöntemlerini yapmak gerekmektedir.
Ülser tanısı esnasında baş vurulan bazı testlerden söz etmek de mümkündür. Bu testler, kan testi ve dışkı örneğidir.
Endoskopi planlı bir işlemdir. Tıbbi durum gözetilerek hemen hemen her hastaya uygulanabilir. Hatta kalp pili olan kişilerde de kalp ritmi monitörize edilerek uygulanabilmektedir. Bilinen ya da şüphelenilen sindirim kanalı tıkanıklıklarında, yutma problemi olan kişilere endoskopi uygulanmaz.
Dünyaca ünlü bilim adamları günde en az iki şişe maden suyunun Alzheimer Gastrit ve Ülser gibi rahatsızlıklara iyi geldiğini ortaya çıkardı.
Bakteri çoğalmasını sınırlayan ve ülser ağrısınaiyi gelen şeyler arasında ise elma, kereviz, cranberry (kızılcık), sarımsak, blueberry (yaban mersini), kiraz, badem, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve tam tahıllar bulunur. Ayrıca günde 6-8 bardak su içilmesi önerilir.
Mide ülseri hangi yiyecekler iyi gelir? Elma, üzüm, nar, yeşil çay, probiyotik takviyesi, balık, yulaf, yoğurt, kefir, zeytinyağı, kurubaklagil, yumurta, brokoli, karnabahar lahana gibi yiyecekler mide ülserine iyi gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri