Dizel yakıtın parlama noktaları 52 ve 96 °C (126 ve 205 °F) arasında değişmektedir.
MAZOTUN ÖZELLİKLERİ NELERDİR? Mazot veya motorin dizel motorlarda kullanılan, ham petrolün damıtma ürünlerinden biridir. Ham petrolün damıtılması sırasında 200-300 °C kaynama aralığında alınan üçüncü ana ürün motorindir. Motorin dizel motoru yakıtıdır.
250-350 °C'a kadar dizel yakıtı, 350 °C'dan sonra da ağır yağlar elde edilir.
Halbuki mazotun tutuşma sıcaklığı yaklaşık 250 oC olarak daha düşük ve benzinin tutuşma sıcaklığı yaklaşık 290 oC olarak daha yüksektir.
Benzin daha hafiftir ve mazottan çok daha hızlı tutuşur. Mazot daha zor tutuşmakla birlikte hacim birimi olarak benzine nazaran daha fazla enerji sağlar. Böylece yük taşımak, uzun yol almak gibi performanslar için mazotlu motorlar; hızlı ivme ve süratle yol almak için ise benzinli motorlar geliştirilmiştir.
İlgili 45 soru bulundu
Benzin düşük sıcaklıklarda bile buhar haline gelebilir. Mazot, gazyağı, gibi ağır akaryakıtlar ısıtılmadıkça tutuşmazlar.
Dizel yağı, motorin, mazot gibi adlar ile tanımlanılan dizel yakıt, dizel motorlar için yakıt olarak kullanılan yanıcı sıvılardır. Dizel motorlarda yakıt, benzinli motorlarda olduğu gibi kıvılcımla değil, sıkıştırılan havanın ısısıyla ateşlenerek yanar.
Benzinli Motor Ve Dizel Motor Farkı
Mazotlu motorlar yük taşımak ve uzun yol almak gibi performanslar için geliştirilmiştir. Benzinli motorlar ise hızlı ivme ve süratle yol almak için geliştirilmiştir. Benzin, mazota göre daha hızlı yanar ve daha hızlı tükenir.
Motorinin donma noktası -10 °C iken benzinin donma noktası -65 °C'dir. Alevlenme Tehlikesi: Motorin, benzine nispeten daha düşük sıcaklıklarda tutuşma kabiliyetine sahip olmasına rağmen buharlaşma özelliği daha düşük olduğu için alevlenme tehlikesi de daha düşüktür.
Sıcak havalarda ise yakıt sıcaklığının yüksek oluşu motorda ciddi güç kaybına sebep olmaktadır. Öyle ki yüksek mazot sıcaklığı 75 beygirlik bir dizel motorda 5 beygir gücüne kadar kayıp yaratabilmektedir. Bu sebeple yakıt soğutucu sistemlere de ihtiyaç duyulmaktadır.
Mazotun son kullanma tarihi yoktur bekleyen mazotun rengi değişir kalitesi artar.
Motorin; mazot olarak da bilinen bir akaryakıt çeşididir. Karbon ve hidrojenden oluşan bu akaryakıt çeşidi, dizel motorlu araçlarda kullanılır.
Mazot'un genleşme katsayısı her bir derece için 0,00082'dir. Yani rafineriden alınan (15°C) 1000 litre sıcaklıkla genleşir ya da büzülür. Yukarıdaki hesapta görüldüğü gibi 40°C sıcaklığa çıkan 1000 litre mazot, 1020.5 litreye genleşecektir.
Hava, dizel motorun silindiri içine çekilir ve bir piston tarafından, kıvılcım ateşlemeli (benzinli) motorlardakinden çok daha yüksek (25 katı bulabilir) bir oranda sıkıştırılır. Hava sıcaklığı 500-700 °C'a ulaşır.
Parlama derecesi 38°C'dir. Kendi kendine alev alma derecesi ise 210°C'dir. Jet yakıtı kolay tutuşmayan ama bir kez yanmaya başladığında söndürmesi bir hayli güç olan bir maddedir. Böyle durumlarda yangını söndürmek için köpük, kimyasal ve su sisi kullanılmalıdır.
Siyah akaryakıt, kaloriferlerde kullanılan yakıtlar, fuel oil, asfalt gibi ürünlerin temelini oluşturmaktadır. Siyah akaryakıt aynı zamanda izolasyon gibi işlerde de kullanılmaktadır. Benzin, motorin, gaz yağı ve jet yakıtı çeşitlerinden oluşan “beyaz akaryakıt” ise motorlu taşıtlarda kullanılmaktadır.
Aşağıdaki kaynakta motorin yoğunluğu 820-860 kg/m3 olarak verilmiş. Bu durumda motorinin lt/kg olarak ifadesi ; 1,1628 litre/kg - 1,2195 litre/kg arasındadır. Bu demektir ki, 1 kg motorinin litresi 1,1628 ve 1,2195 arasında değişir.
Maddenin/karışımın kullanımı : Dizel motorlu araçlarda yakıt olarak kullanılır. Kullanım kısıtlamaları : Temizlik maddesi ve solvent olarak kulanılmaz. Alevlenir sıvı ve buhar.
Motorin, dizel motorlarında kullanılan, ham petrolün 200-380 C dereceler arasında damıtılmasında elde edilen, özgül ağırlığı 0,89 kg/dm³ olan bir yakıttır. Yapısındaki HC'lerda karbon sayısı 8 ile 16 arasında değişmektedir. HC'lerin dışında % 1 kükürt, % 0,02 kül miktarına ve çok az azota müsaade edilir.
100 km'de yapılan yakıt tüketimine bakıldığında da LPG, dizelin gerisinde kalıyor. Bu sebeple dizelin, LPG'den daha iyi bir seçim olacağı söylenebilir.
Dizel motor teknolojisi nedeniyle. Dizel yakıtlar yanma odasında daha uzun süre yanarak dışarı atılırlar.Benzin ise daha kısa sürede yanar.Bu nedenle dizel tüketimi daha azdır.
Genel olarak; yılda 15.000 km'nin üzerinden kullanım yapan araç sahipleri için dizel motorlu araçları tercih etmenin tasarruf açısından daha doğru olacağını söyleyebiliriz. Eğer yıllık 15.000 km araç kullanımınız olmayacaksa, benzinli araç tercih edebilirsiniz.
Dizel motor, tıpkı benzinli motor gibi içten yanmalı bir motor tipidir. Dizel motor çalışma prensibi, oksijen içeren bir gazın sıkıştırılarak yüksek basınç ile yüksek sıcaklığa ulaşması ve bunun sonucunda silindir içine püskürtülen yakıtın alev alması yani patlamasına dayanır.
Dizel motorda sıkıştırma zamanının sonunda piston üst ölü noktaya çıktığında, yanma odasındaki sıcaklık yaklaşık 900 oC çıkar (600-900 oC) ve yüksek basınçla birlikte, enjektörden püskürtülen mazot kendi kendine patlayarak (buji kullanılmadan) yanar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri