DNS (İngilizce: Domain Name System, Türkçe: Alan Adı Sistemi), internet uzayını bölümlemeye, bölümleri adlandırmaya ve bölümler arası iletişimi organize etmeye yarayan, bilgisayar, servis, internet veya özel bir ağa bağlı herhangi bir kaynak için hiyerarşik dağıtılmış bir adlandırma sistemidir.
Basitçe anlatmak gerekirse, DNS ağdaki dağıtılmış veritabanları sistemidir ve ana görevi, belirli makine adlarını, bilgisayarların anladığı dil olan IP numaralarına çevirmektir. Eşleşen IP numaralarıyla makine adlarının bilgileri dizinde saklanır. Bu dizin de alan adı (domain) sunucularında depolanır.
DNS, içerikler görmemize, e-posta gönderebilmemize ve hatta sosyal medyaya erişmemize imkân tanıyan, önemli bir internet hizmetidir. DNS olmadan internette gezinmemiz mümkün olmazdı. DNS sunucusu web adresini, IP adresine çeviren ana internet unsurudur.
DNS, kaynakların web sitesinin sunucusundan yüklenebilmesi için alan adlarını IP adreslerine çevirir. Bazen web siteleri, tek bir alan adına karşılık gelen çok sayıda IP adresine sahip olabilir. Örneğin, Google gibi büyük siteler, kullanıcıların dünyanın uzak bölgelerinden bir sunucuyu sorgulamasını sağlar.
DNS sunucuları, internet adreslerinin IP adresi karşılığını kayıtlı tutmaktadır. Katılımcı kuruluşların her birine atanmış alan adları çeşitli bilgileri ilişkilendirir.
İlgili 17 soru bulundu
DNS (İngilizce: Domain Name System, Türkçe: Alan Adı Sistemi), internet uzayını bölümlemeye, bölümleri adlandırmaya ve bölümler arası iletişimi organize etmeye yarayan, bilgisayar, servis, internet veya özel bir ağa bağlı herhangi bir kaynak için hiyerarşik dağıtılmış bir adlandırma sistemidir.
Aslında DNS ayarları direkt olarak internet hızını etkilemez. Yani farklı DNS ayarları kullanmak internet bağlantınızın hızını doğrudan artırmaz veya azaltmaz.
Dar anlamda, Özel DNS bir yüksek gizlilik sunucusu değil sadece genel olmayan, özel bir sunucudur. Pratikte, Özel DNS genellikle güvenli DNS protokollerinde çalıştırılır. Örneğin Android 9 ve üzerindeki Özel DNS ayarları aslında özünü daha iyi yansıtması amacıyla Güvenli DNS olarak adlandırılmalıdır.
HErhangi bir tehlikesi yok diyebilirim. Normal şartlarda DNS den sonra girdiğiniz URL leler gözükmez. Güvenlik açığınada neden olmaz.
ANDROİD TELEFONLARDA DNS DEĞİŞTİRME
Ayarlar'ı açın, ardından Ağ ve İnternet menüsüne girin. Private DNS'e (Özel DNS) dokunun. Bu seçenek, bazı telefonlarda Gelişmiş alt menüsünde. Varsayılan otomatik seçimi “Özel DNS sağlayıcı ana bilgisayar adı” olarak değiştirin ve DNS adresini girin.
DNS hatası aldığınızda modeminizi yeniden başlatmayı deneyebilirsiniz. Bu işlem modemin önbelleğini temizleyerek hatanın çözülmesini sağlayabilir. Modeminizi güç düğmesinden kapatarak ya da prizden tamamen çıkartarak ve yeniden açmak için 30 saniye bekleyerek sorunun giderilip giderilmediğini denetleyebilirsiniz.
DNS engellemesi yapıldığında söz gelimi siz TTnet'in DNS serverına dahi olduğunuz için eğer bir sayfa yasaklanmışsa ISS o sayfanın IP adresini DNS server'dan kaldırır o yüzden istediğiniz sayfaya ulaşamazsınız onun yerine karşınıza “bu siteye giremezsin” uyarılı bir sayfa çıkar.
Özetle, DNS, web sitelerinin IP adreslerine çevrilmesi için kullanılırken, VPN, internet erişimini güvenli hale getirmek ve farklı coğrafi konumlardan internete erişim sağlamak için kullanılır. Ek olarak çoğu bedava VPN size bir güvenlik sağlamadığı gibi dezavantajı da olabilir.
1.1.1.1'i İnternet'in en hızlı DNS dizini olacak şekilde kurduk. Bunu sadece biz söylemiyoruz. Bağımsız DNS monitörü DNSPerf 1.1.1.1'i dünyanın en hızlı DNS servisi seçti.
1.Çözüm: Android DNS Önbellek Temizleme için Tarayıcıyı kullanın! Ayarlar → Uygulamalar → Uygulama yöneticisi → Chrome'u açın (veya Android cihazınızda kullandığınız herhangi bir tarayıcıya dokunarak) → Depolama → CLEAR CACHE öğesine butonuna dokunarak DNS önbelleğini temizleyebilirsiniz.
Neden DNS Değiştirilir? İnternet adresleri ilk olarak ülkelere göre ayrılmıştı. İlgili alan adlarının barındırıldığı DNS sunucularına yönlendirme işlemi yapılarak IP adresleri çözümlenecek şekilde yapılandırılmıştır.
DNS (Domain Name System) ayarları, internette gezinirken kullandığınız alan adlarını IP adreslerine çevirmek için kullanılan bir sistemdir. DNS ayarlarını değiştirmek, internette hızlı ve güvenli bir şekilde gezinmenizi sağlar.
DNS Zone Transfer Zafiyeti
DNS kayıtlarının paylaşılmasının iki temel sebebi vardır. Biri yük dengeleme diğeri ise hata toleransı dediğimiz yani bir sunucunun hizmet veremez duruma gelmesi anında öteki sunucunun işlemleri yürütmesini sağlamaktır.
Her cihazın bir IP adresi vardır fakat ulaşmak istenilen tüm web sitelerinin IP adresleri hatırlanması mümkün olmayacağından DNS kullanılmaktadır. DNS sistemi olmasaydı bir web sitesine ulaşmak tarayıcıya 13.35.23.32 gibi IP adresinin yazılması ile mümkün olacaktı.
Kesin ve net o DNS adresinden hiç bir sıkıntı yaşamazsın(nokta). DNS üzerinden şifre çalma , hack yapma gibi şeyler söz konusu olamaz. DNS web sitelerinin normalde 192.123.1.1 gibi ip adreslerinin daha anlaşılır olabilmesi için kullanılan birşeydir.
Bilgisayarınız daha sonra IP adresine bağlanır ve sizi doğru web sayfasına götürür. Dünya genelinde interneti kullanabilmemiz için çeşitli sayıda DNS sunucu bulunmaktadır. Bunlardan Kök DNS Sunucular olarak adlandırılan 13 tanesi önemlidir.
Güvenli DNS sunucuları, ulaşılmak istenen web sitelerinin IP adreslerini kontrol ederek, kötü niyetli veya çocuklar için uygun olmayan yetişkin içerikleri olup olmadıklarını belirleyebilir. Güvenli olmayan böyle bir siteye erişmeyi denerseniz, DNS sunucusu siteyi engelleyecek ve durumu size bildirecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri