Gelir İdaresi Başkanlığı Araç Vergisi Yüksekliği 2006 model Doblo var kamyonet ruhsatlı, kullanım şekli hususi olarak geçiyor ruhsatta.
Fiat ticari araçlar: İtalyan üretici Fiat'ın hafif ticari araçları Fiat Fiorino ve Fiat Doblo da ülkemizde sıklıkla tercih ediliyor. Fiat Doblo kendi için Cargo ve Combi olarak ikiye ayrılıyor.
Türkiye'de Fiat Fiorino, Fiat Doblo, Renault Kangoo, Citroen Berlingo ve Nemo, Ford Courier, Peugeot Bipper ile Rifrer, Volkswagen Caddy gibi araçlar daha çok ticari araçlar olarak bilinir ve vizesinin (muayene) yıllık ya da 2 yıllık olması yönünden farklı olduğu düşünülür.
Doblo, caddy, nemo, kangoo, bipper, fiesta, palio gibi hafif ticari araçlar otomobil olamamaktadır.
Hafif ticari araçlar, binek araçların tersine hususi değil ticari araç ruhsatına sahiplerdir. Bu doğrultuda satın alınan hafif ticari araçların, kişisel amaçlarla değil yalnızca ticari amaçlarla kullanılması gerekmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Kamyonet, panelvan, minivan ve minibüs gibi araçların da hafif ticari araç sınıfında yer aldığını söylemek yanlış olmaz.
Unutmayın: Hususi (binek) otomobillerin, ilk üç yaş sonunda ve devamında her iki yılda bir; diğer ticari statüsündeki araçların (taksi, kamyon, otobüs vb. ticari araçlar bu gruba dâhildir) ise ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir periyodik olarak zorunlu araç muayenelerinin yaptırılması zorunludur.
24 Ekim 2023 tarihi itibarı ile Kango kamyonetten otomobile çevirme araç tadilat muayenesi ücreti 1.149 lira olmuştur. Kango kamyonetten otomobile çevirme araç egzoz muayene ücreti 180 liradır.
Hafif ticari araçların binek araç olarak değerlendirilebilmesi için şoför mahallinin arkasında koltuk veya cam bulunup bulunmadığına bakılmalıdır. Bu durumda, şoför mahallinin arkasında koltuk veya cam bulunup hem yolcu hem de yük taşıyabilen araçlar binek araç olarak sayılmaktadır.
bir kazanç kaydı olmaksızın kullanılanlara "hususi taşıt" deniyor. Hususi-Yük Nakli , Ticari-YÜK Nakli ibarelerini taşıyan araçlar şahsi kullanım dışında kullanıyor ise K2 belgesi zorunludur.
Ticari araç terimi, adından da anlaşılabileceği üzere ticari amaçlara hizmet eden araçlar için kullanılıyor. Kamyon, otobüs, tır gibi araçların dahil olduğu; yük ve yolcu taşımak için kullanılan bu araçlar geniş bir iç dizayna sahip oluyor.
Neziroğlu Otomotiv - Birinci Sınıf Araçlar FIAT DOBLO COMBI 1.6 M.JET PREMIO PLUS.
Yeni nesil Doblo, Akdeniz mavi, platin gri, buz beyazı, inci siyahı ve artense gri renkleri ile FIAT showroom'larındaki yerini alıyor. FIAT Marka Direktörü Altan Aytaç, toplantıda yaptığı konuşmada, "FIAT Professional markası olarak 2022 yılını hafif ticari araçlar ürün gamımızı büyüterek kapatmıştık.
Hafif ticari araç (LCV), taşıt ve ticari araç türüdür. Avrupa Birliği'nde brüt araç ağırlığı 3,5 tondan fazla olmayan ticari taşıyıcı araçlar için resmi terimdir. Nitelikli hafif ticari araçlar arasında kamyonet, panelvan, minivan, minibüs ve üç tekerlekli araçlar bulunur.
Bu işlem için öncelikli olarak kamyonetten otomobile çevirme araç tadilat projesi yapılacak, sonra araç tadilat projesi ile birlikte tüvtürk'te araç tadilat muayenesi yaptırılacak, araç tadilat muayenesi yapıldıktan sonra araç sahibi notere başvuru yaparak araç ruhsatını kamyonetten otomobile çevirir.
Yeni yönetmeliğe göre ruhsatında kamyonet olarak geçen ama arkalarında yolcu oturma koltuğu bulunan araçlar, bundan sonra vergi hesaplamalarında panel van olarak geçecek.
Aracın ilk olarak sahip olduğu ticari ruhsat, Trafik Tescil Müdürlüğü'ne başvuruyla binek otomobil ruhsatı haline getiriliyor. ve dönüştürülmüş araç yeni ruhsatla trafiğe çıkmaya hazır hale getiriliyor. Ardından aradaki vergi farkının ödenmesi gerekiyor.
Binek araçların yol tutuşu ve konforu ticari araçlara göre çok daha yüksektir. Ticari araç yük ve insan taşımak için kullanılmaktadır. Otobüs, minibüs, midibüs, pick up, panel van gibi araçlar buna örnektir. Ticari araçlar ticarette kullanıldığı için vergisi çok daha yüksektir.
Artış ile birlikte traktör, motosiklet ve motorlu bisiklet için muayene ücreti 575,84 TL, otomobil, minibüs, kamyonet, özel taşıt, arazi taşıtı, römork, yarı römork muayene ücreti 1.130,44 TL ve otobüs, kamyon, çekici, tanker muayene ücreti ise 1.528,10 TL olarak belirlenmiştir.
Yapılan zamla birlikte yeni yılda araçlarını (Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Özel Amaçlı Taşıt, Arazi Taşıtı, Römork ve Yarı Römork) muayene ettirecek vatandaşlar, 1130,40 TL ücret ödeyecek. 2022 yılında muayene ücreti 507 TL olarak uygulanıyordu.
Avrupa Birliği standartlarına göre brüt ağırlığı 3.5 ton yani 3500 kilogramı geçmeyen ticari araçlara hafif ticari araç denir. Maksimum 5 kişiye kadar yolcu taşıma kapasitesine sahip olabilen ticari araçlar hem orta büyüklükteki yük taşımacılığında hem de yolcu taşımacılığında kullanılabilir.
Aracınızın ruhsatında ticari ibaresi işaretli ve kamyonet olarak geçiyorsa SRC belgesi almanız gerekiyor. Fakat hususi ibaresi işaretli ve kamyonet yazıyorsa SRC belgesini normal şartlarda almanız gerekmiyor.
15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde ise 1. Sınıf olup Kamyonet, Panelvan ve van tipinde olan araçların kullanmalarındaki yasak devam etmektedir, bu araçlar haricindeki 1. Sınıf araçlar, 15 Temmuz Şehitler Köprüsünü kullanabilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri