Baş dönmesi yaşandığında 1 bardak su kan akışının düzene girmesine yardımcı olur. Bazı kişilerde açlık ve susuzluk nedeniyle de baş dönmesi yaşanabilir. Bu gibi durumlarda içilmesi gereken şeyler şunlardır; 1- Bir bardak su içerek kan şekerini ve akışını dengeleyebilirsiniz.
Su içmek: Susuzluk da baş dönmesine neden olabileceği gibi, dehidrasyonu engellemek için günde en az 8-12 bardak su içmeye özen gösterilmelidir. Elma sirkesi ve bal: Beyne giden kan akışını rahatlatma özelliği bulunan elma sirkesi ve bal birlikte kullanıldığında baş dönmesine iyi gelir.
Limon baş dönmesi için adeta doğal bir ilaç. Bir bardak suyun içine yarım limon sıkıp 2 çay kaşığı toz şeker ekledikten sonra karıştırarak için. Baş dönmenizin kısa süre içinde geçtiğini göreceksiniz.
Bir bardak ılık suyun içerisine 1 tatlı kaşığı bal eklenerek içilebilir. Bu şekilde kan şekeri düzene girecek ve baş dönmeleri engellenecektir. Nane baş dönmelerini büyük ölçüde durduran önemli bir doğal antibiyotiktir. İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde hem mide bulantısına hem de Baş dönmesine iyi gelir.
Baş dönmesinden şikâyet ettiğiniz sırada zencefil çiğner ya da zencefil çayı içerseniz baş dönmesini derhal hafifletebilirsiniz. Bir şeyler seyrederken çitletip keyfinize keyif kattığınız kabak çekirdeği ile baş dönmesi probleminizi ortadan kaldırabilirsiniz.
İlgili 25 soru bulundu
Baş dönmesi, beyin, kulak, kalp sorunları ile farklı nörolojik problemlerden kaynaklanabilir. Ayrıca yoğun strese maruz kalmak, kullanılan ilaçlar ve alkol kullanımı, baş dönmesi şikayetlerinin oluşumunda rol oynayabilir.
Baş dönmesi, yorgunluk ve beyin sisi ile birlikte D vitamini eksikliğinin yaygın bir belirtisidir. Sürekli başınız dönüyorsa D vitamini seviyenizi kontrol ettirmelisiniz. Yetersiz D vitamini kan basıncının ve sıvı dengesinin korunmasında rol oynadığı için baş dönmesine neden olabilir.
Baş dönmesi denge duyumuzdaki işlev bozukluğundan kaynaklanır. Denge algı organımız olan iç kulak ve beyne kadar olan sinir yolunda ortaya çıkan problemler baş dönmesine neden olur. Beyin tümörleri ve iltihapları, iç kulak iltihabı gibi nedenler çok az görülür. Çoğunlukla baş dönmesinde iç kulağın fonksiyonu bozulur.
Uyku yerinin karanlık olması önemlidir. Bunun dışında uyurken mutlaka sırt üstü yatılmalıdır. Eğilmek vertigo hastalarının başlarının ağrımasına ve dönmesine neden olabilir. Başı düz pozisyonda tutmak en iyisidir.
Özellikle aniden ayağa kalktığınızda başınız dönüyorsa bu vücudunuzdaki su eksikliğiyle ilgili olabilir. Bol miktarda su içmek çok önemlidir. Baş dönmesi sorunundan kurtulmanıza yardımcı olur.
Bal ve çörekotu karışımı vertigo için tavsiye edilir. Civanperçemi çayı ılık olarak içilebilir. Anason çayı vertigoya iyi gelen bitkiler arasındadır. Isırgan otu demlenerek her gün bir bardak içilirse vertigo hafifler.
Vertigo tetikleyebilecek besinler arasında şekerli besinler, çok tuzlu besinler, fast food gibi çok yağlı yiyecekler yer alır. Hastalığın önlenmesi ve tedavi edilmesi için beslenme düzeninin büyük önem taşıdığı bilinmektedir.
Günde 2 defa zencefil çayı içerek baş dönmesini geçirmeniz mümkün. Zencefilin faydaları aynı zamanda bilimsel çalışmalarla da kanıtlanmıştır. Vertigo tedavisinde de etkili olarak kullanılan zencefil çayını eğer baş dönmesi şikayetleri yaşıyorsanız tüketebilirsiniz.
Vertigo Belirtileri
Vertigoda kişi kendisinin veya etrafındakilerin döndüğüne dair bir hisse kapılır. Vertigoya bulantı, kusma, anormal göz hareketleri ve terleme eşlik edebilir. İşitme kaybı ve kulak çınlaması görülebilir. Görme bozukluğu, yürümede zorlanma ve bilinç değişiklikleri tabloya eşlik edebilir.
Baş dönmesinin sebeplerinin başında stres yer almaktadır. Günümüzde baş ağrısına ve baş dönmesine en çok sebep olan etken arasında gerginlik ve stres bulunur. Sanılanın aksine stres ve buna bağlı olarak oluşan anksiyete, gerginlik, yorgunluk ve sinirli olma hali sebebiyle vücut büyük oranda etkilenmektedir.
Aşırı sıcaklar iç kulak sıvılarını azaltarak vertigoyu tetikleyebiliyor. Bu nedenle özellikle güneş ışınlarının yeryüzüne en dik geldiği 10:00-16:00 saatleri arasında mümkünse dışarıya çıkmayın. Bol su içmek iç kulaktaki sıvı dengesi açısından önemli. Susamayı beklemeden bol bol su içmeyi asla ihmal etmeyin.
Kan basıncı düzensizlikleri, diyabet, boyun damar tıkanıklıkları, kalp ritm ve kapakçık bozuklukları, anksiyete, stres ve üzüntü gibi bir çok faktör de vertigoya neden olabilir. Vertigo ile başvuran hastanın sistematik olarak değerlendirilmesi bu nedenle büyük önem taşır.
Kalp yetmezliği, kalp kapakçığı hastalığı, diabet, tiroid bezi hastalıkları, kansızlık, kontrol edilemeyen yüksek tansiyon, pozisyona bağlı düşük tansiyon, kalp ritim bozuklukları, ani ve şiddetli su kaybı (ishal, kusma) baş dönmesine neden olabilir. Ayrıca psikojenik baş dönmeleri de görülebilmektedir.
Hasta baş dönmesinin yanı sıra aşağıdaki belirtilerden birine ya da birkaçına sahipse zaman kaybetmeden bir tıp merkezine başvurmalıdır: Şiddetli baş ağrısı Uyuşma. Bulantı-kusma.
Baş dönmesi şikayeti ile kliniğe başvuran hastalarda mutlaka vitamin B12 seviyesine de bakılmalı ve eksik olması durumunda yeterli replasman yapılması hastanın şikayetlerinde azalmaya neden olacaktır.
Yapılan son araştırmalara dikkat çeken Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi uzmanımız, “Demir eksikliği anemisi, B12 ve D vitamini eksikliği vertigoya neden olmaktadır” dedi.
Özellikle, muz, bal ve dondurma tüketmeniz sağlığınızı olumlu anlamda etkileyecektir. Ispanak, kivi ve fındık gibi gıdalar da baş dönmesinin giderilmesinde yardımcıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri