Her gün doğanın pek çok hareketine tanık oluruz. Rüzgâr eser, şimşek çakar, gök gürler, yağmur yağar, deniz dalgalanır, fırtına olur, sel olur, kar yağar, çığ düşer, toprak kayar, kaya düşer, deprem olur, volkan püskürür… Doğanın bu hareketlerine doğa olayı denir.
Böyle doğa olaylarına doğal afet deniliyor. Bu doğal afetlerin en büyüğü depremdir.
Doğa (Türkçe doğ- fiilinden türetilmiştir, "Tabiat") İnsan yapımı dışında kalan ve kendliğinden var olan, sürekli değişen, dönüşen tüm fiziki evren ve onun kendiliğinden işleyişi. İnsan da doğanın parçasıdır.
Ekstrem hava olayları veya aşırı hava olayları, beklenmedik, olağandışı, iklimsel ve mevsimsel olmayan şiddetli hava koşullarının yaşanmasıdır. Çoğu zaman, ekstrem olaylar, bir yerin kayıtlı hava durumu geçmişine dayanır.
İlgili 21 soru bulundu
Şiddetli yağış-sel, fırtına, dolu, orman yangını, kar, çığ, yıldırım düşmesi, kuraklık, don, yüksek sıcaklık, heyelan, hortum, sis, şiddetli soğuk ve kum fırtınası gibi aşırı hava olayları, Türkiye'nin birçok bölgesinde hem can hem de mal kayıplarına yol açtı.
Doğada insan kontrolü dışında meydana gelen, can ve mal kaybına neden olan doğa olaylarına yıkıcı doğa olayları denir. Yıkıcı doğa olaylarının diğer bir adı ise doğal afetlerdir. Yıkıcı doğa olaylarına depremler, volkanik patlamalar, seller, heyelanlar, hortum ve kasırgalar örnek verilebilir.
Bitki örtüsü, mikroorganizmalar, toprak, kayalar, atmosfer ve sınırları içinde gerçekleşen bütün doğa olayları dahil olmak üzere, modern kitlesel insan müdahalesi olmaksızın kendi başına birer doğal sistem olarak varlığını sürdürebilen ekolojik birimler.
Araştırmanın bulgularına göre, ortaöğretim ve üniversite öğrencileri doğa kavramını orman, yeşil alan, ev, hayat, oksijen tüpü, cennet, sanat, özgürlük, gökkuşağı, canlı ve huzur olarak algıladıkları tespit edilmiştir.
Felsefenin model kavramlarından biri olan “doğa”, kendine ait yaşamı, düzeni, bağımsız işleyişi, özsel yapısı, esnekliği içinde kendi istek ve ahengine göre gelişen, ilerleyen, değişen, dönüşen doğal döngüye sahip bir gerçeklik alanıdır.
Deprem, insanın hareketsiz kabul ettiği ve güvenle ayağını bastığı toprağın da oynayacağını ve üzerinde bulunan tüm yapılarında hasar görüp, can kaybına uğrayacak şekilde yıkılabileceklerini gösteren bir doğa olayıdır.
Dolu, hava olayları arasında yer alan bir yağış türüdür. Bir başka deyişle, sıvı haldeki suyun soğuyarak buz kristallerine dönüşmesi ve bu buz kristallerinin yeryüzüne düşmesiyle oluşur.
Depremler, sel ve taşkınlar, heyelanlar, çığ, kuraklık ve diğerleri insan yaşamını olumsuz etkilemektedir. Geçmişte depremlerin yok ettiği uygarlıklar bile vardır. sayıda insanın ölmesine ve şehirlerin büyük hasar görmesine neden olmuştur.
Afet; insanlar için fiziksel, ekonomik ve sosyal kayıplar ortaya çıkaran, insanın normal yaşantısını ve eylemlerini durduracak veya kesintiye uğratacak, imkânların yetersiz kaldığı olaylara verilen genel bir isimdir.
Kuraklık en uzun süreli ve en etkili olan doğal afettir. Kuraklık yalnızca bir olay veya bir doğa olayı olarak görülmemelidir. İnsan faaliyetlerinin su kaynaklarına olan bağımlılığı nedeniyle toplum üzerinde çeşitli etkileri vardır. Kuraklık sonucu su kaynakları kurur.
olay ya da süreçlerin doğal ortamlarında herhangi bir müdahalede bulunmaksızın, kişisel yanlılık ya da yorumlara olanak vermeksizin, olabildiğince kesin ve tam olarak izlenmesini ve ayrıntılı kayıtların tutulmasını içeren araştırma yöntemi.
Rüzgâr eser, şimşek çakar, gök gürler, yağmur yağar, deniz dalgalanır, fırtına olur, sel olur, kar yağar, çığ düşer, toprak kayar, kaya düşer, deprem olur, volkan püskürür… Doğanın bu hareketlerine doğa olayı denir.
Natür, tabiat ve çevre anlamlarına gelen doğa sürekli gelişen, değişen canlı ve cansız varlıkların hepsine denir. İnsani faktörlerin dışında kendi kendini sürekli olarak yeniden yaratan ve değiştiren güç; canlı ve cansız maddelerden oluşan varlığın tümünü ifade eder.
Doğa bilimleri doğada her an var olabilen olayları inceleyerek; olgular arasındaki neden-sonuç ilişkisini ele alır ve doğanın yasalarına ulaşır. Doğa bilimlerinde deney ve gözlem yolu ile ulaşılan olgular yine deney ve gözlem ile doğrulamaya çalışılır. Determinist bir yak-laşımla kesin yasalara ulaşılması hedeflenir.
kendiliğinden var olan ve insan etkinliğinin dışında kendini sürekli olarak yeniden yaratan ve değiştiren, canlı ve cansız nesnelerden oluşan varlığın tümü olarak tanımlanmıştır. en geniş tanımıyla doğal, fiziksel, maddi dünya ve aslında tüm evrendir.
Araştırmadan elde edilen bulgulara göre çocuklar için doğa, hayvanların ve bitkilerin bulunduğu, insan yaşamının dışında, uzakta bir ortamdır. Doğadaki temel ilişkiler hakkında yeterli bir algı düzeyinde bulunmayan çocuklar, daha çok nesne odaklı bir doğa anlayışına sahiptirler.
İnsanların neden olduğu ve büyük can-mal kayıplarına yol açan; yangınlar, büyük kazalar, patlamalar, kontrol edilemeyen nükleer etkinlikler, teknolojik kökenli afetler, savaşlar, kontrol edilemeyen sosyal olaylar sonucunda meydana gelen afetler, Beşeri Afet olarak adlandırılmaktadır.
Kısa süre içerisinde aniden meydana gelen doğa olaylarının engellenmesi mümkün değildir. Sel, deprem, heyelan, çığ, kasırga, tsunami ve volkanik patlama başlıca yıkıcı doğa olaylarındandır. Bu olayların olması engellenemez ancak uygun önlemler alınarak verebileceği zararlar azaltılabilir.
Depremlerin büyük çoğunluğu dünyadaki tektonik tabakaların hareketi sonucu meydana gelir. Bunun yanı sıra insanlar da deprem oluşumuna neden olabilir. Büyük barajlar ve köprüler inşa ederken, toprağı delerken, kömür madeni kazarken veya petrol kuyuları açarken insanlar yapay depremlere sebebiyet verebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri