Yunan mitolojisinde tanrı ve tanrıçalar gök, su, toprak (orman ve kır) gibi elementlerin temsili içinde anılıyorlardı. Örneğin; Zeus bir gök tanrısı iken, Posedion su, Aristaeus da toprak tanrısıdır. Pan'da toprak yani doğa tanrıları kategorisinde anılmaktadır.
Tanrıça Artemis
Leto ve Zeus'un kızı olarak dünyaya gelen Artemis, Apollon'un da ikiziydi. Vahşi doğanın ve hayvanların, avın ve doğurganlığın tanrıçası olan Artemis, taşıdığı özelliklerden dolayı birçok sıfatla onurlandırılmış, Anadolu ve Yunanistan'da yoğun ilgi görmüştü.
Maia, Yunan mitolojisinde yağmur perisidir. Babası Atlas, annesi bir Okeanid olan Pleione'dir.
Gaia, Gaea ya da Ge, Yunan mitolojisinde yeryüzünün kozmik bir varlık olarak kişileştirilmiş halidir. Tanrıdoğum mitlerinin ilk tanrıçası, tüm yaşamın ata-anasıdır, engin göğüslü, doğurgan Toprak Ana'dır.
Lada, Baltık ve Slav mitolojisinde yer alan güzellik ve doğurganlık tanrıçasıdır. Eril eşi Lado'dur. Lada ve Lado bazen tanrısal ikizler olarak görülürken bazen de bir ana tanrıça ile oğul olarak anılır.
İlgili 39 soru bulundu
İlithiya (Yunanca:Ειλείθυια) Yunan mitolojisine göre doğum tanrıçası. Doğumların iyi ya da kötü sonuçları ona bağlıdır ve bir yerde bir doğumun gerçekleşebilmesi için İlithyia'nın orada olması gerekmektedir.
Fortuna, Roma mitolojisinde şansın cismani hali, tanrıçasıdır. Yunan mitolojisindeki Tyche'ye denktir. Fortuna her zaman olumlu değildir: bazen şüphelidir (Fortuna Dubia); değişen şans olabilir (Fortuna Brevis) veya mutlak şeytani şans (Fortuna Mala) olabilir.
Asteria (yıldızlar, yıldızla ilgili, yıldızdan gelen, yıldızlı) Yunan mitolojisinde Titan Koios ile Titanis Phoebe'nin kızı ve bununla birlikte Apollon ve Artemis'in annesi olan Leto'nun kardeşidir.
Çalışmamızın konusunu oluşturan Arinna'nın Güneş Tanrıçası da bu büyük tanrı ailesinin en önde gelen üyelerinden biridir. Panteonun temel tanrısı olan Fırtına Tanrısı'nın4 eşidir ve aynı zamanda eşi gibi bir “gökyüzü” tanrısıdır.
Mitolojide en güçlü, en cesur ve Aphrodite'den sonra en güzel tanrıça olarak nitelendirilir. İnek gözlü, beyaz kollu Hera da denilir. Hatta Hera, Aphrodite'den sonra en güzel ikinci tanrıça olduğunu bildiği halde kendisine âşık olan erkekleri hep reddetmiş, kendisini hep Zeus'a sunmuştur.
Helios, eski Yunan dininde ve mitolojisinde Güneş Tanrısı ve Güneş'in kişileştirilmiş varlığıdır. Işık saçan bir taçla ve gökyüzünde dört atlı bir arabayla betimlenir. Yeminlerin bekçisi ve görme yetisinin de tanrısıdır.
Rhea ile Kronos'un kızı olan Hestia, Zeus'un en büyük kız kardeşidir.
Hephaistos, Yunan mitolojisinde Zeus ile Hera'nın oğlu, ya da Hera'nın yalnız başına doğurduğu oğlu. Tanrılar ve kahramanlar için demircilik zanaatıyla uğraşarak silahlar ve zırhlar üreten ateşler tanrısı. Aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit'in eşidir.
Afrodit; Yunan mitolojisinde aşk ve güzellik tanrıçası, Roma mitolojisindeki ismi Venüs'tür.
Hemera (Yunanca: Ημέρα), Yunan mitolojisinde, gündüzün kişileştirilmiş halidir. Hesiodos'a göre, Erebos (Karanlık) ve Niks'in (Gece) kızı ve Aether'in kız kardeşidir. Farklı varlıklar olsalar da, Hesiodos'un Theogonia'sında Hemera ve Eos (Şafak) birbirleriyle özdeşleşmişlerdir.
Öz. Antik çağ toplumları için kutsal kabul edilen “ocak ateşi” anlamına gelen Hestia, Yunan toplumlarının ocak tanrıçası olarak kabul görmüştür. Antik Yunan'ın Hestia kültü, ateşi sembolize eden ritüelleri içermekte ve Eski Batı'nın kutsal merkezlerin ilk örneğini sunmaktadır.
Işık ve Güneş Tanrısı: Apollon, güneşi temsil eden ve dünyayı ışıkla aydınlatan bir tanrıdır. Bu nedenle, genellikle genç ve güzel bir erkek olarak tasvir edilir. Müzik ve Sanatın Koruyucusu: Apollon aynı zamanda müziğin ve sanatın koruyucusudur.
asteria; güçlü bir uzay tanrıçasıdır. takımyıldızlara hayat vermiştir. kahinlik, bilgelik, astroloji alanlarını temsil eder. asteria'ya gönlünü kaptıran zeus onun peşine düşer. asteria, zeus ile ilişkiye girmek istemediğinden kendisini ege denizine atarak yüzer.
Bilindiği üzere Aphrodite, bir aşk ve güzellik tanrıçasıdır.
Romalıların pek çok tanrısı arasında Jüpiter, Satürn'ün oğlu, gök gürültüsü, şimşek ve fırtına ile ilişkilendirilen en yüce tanrıydı. Roma olarak adlandırılabilecek şehrin ilk yerleşenleri atalarının ruhları tarafından izlendiklerine inanıyorlardı ve bu ruhların başına tanrılar üçlüsü eklediler.
Aşkın ve Güzelliğin Tanrıçası
Roma mitolojisindeki ismi Venüs, Etrüsk mitolojisindeki ismi Turan'dır. Gigantlar arasındaki karşıtı Periboia'dır. Afrodit'in doğumu üzerine iki efsane vardır.
Roma Mitolojisinde Altınçağ Tanrısı olarak da bilinir. Diğer tanrılar (krallar) gibi gökyüzünde değil yeryüzünde yaşar. Yunan mitolojisindeki karşılığı Kronos'tur. Zamanı kontrol eder, disiplin ve ahlak kurallarını belirler, tarım ve hasat konusunda ise semboldür.
Juventas, Roma mitolojisinde gençlik tanrıçası. Jupiter ile Juno'nun kızıdır. Herkül tanrı olduktan sonra onunla evlenmiştir.
Bu anlamda şifa tanrısı Asklepios ve hijyenin tanrıçası kızı Hygieia'nın (ὑγίεια) kültü çok önem kazanmıştır. Anadolu'da bu kült, tıp ve sağlık bakımı anlamında birçok antik kentte karşımıza çıkmıştır.
Poseidon, Olimpus deniz tanrısı ve deniz tanrılarının kralı. Ayrıca sel, kuraklık, depremler ve atların tanrısı. Onun Romalı eşdeğeri Neptün'dür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri