Bu kelimenin doğru yazım şekli değdi mi şeklindedir. Deydi mi şeklindeki yazımı yanlıştır. Deydi mi ifadesi TDK verilerine göre yanlış yazılan bir ifadedir. Bu kelimenin doğru yazım şekli Değdi mi şeklinde olmalıdır.
Aralık kalmayıncaya kadar birbirine yaklaşmak, dokunmak, temas etmek anlamına gelir. Bunun dışında, ulaşmak, erişmek, isabet etmek, değerinde olmak gibi anlamlara da gelir. Bu kelime genellikle deymek şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı değmek şeklinde olmalıdır.
cansu dere'nin bu öbeği değdi mi yerine deydi mi diye telaffuzundan sonra toplum olarak ciddi diksiyon problemimizin olduğu kanıtlayan soru öbeğidir. bu soru; gerçekten sevdiğin ve seni yaralayan birine sorabileceğin, hafif sitem, hafif kırgınlık, hafif kızgınlık belirten soru cümlesidir.
Türk Dil Kurumuna göre doğru yazılışı değil mi" şeklindedir. Demi, dimi, değilmi gibi yazılışlar ise yazım yanlışına neden olacaktır.
Deyil nasıl yazılır sorusunun TDK'ya göre cevabı: "değil" şeklindedir.
İlgili 15 soru bulundu
Bu kelimenin "değinmek mi? , deyinmek mi?" olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı Değinmek şeklinde olmalıdır.
Bunun dışındaki yazım biçimleri yanlış yazım olarak kabul edilir. Değdi mi kelimesi en çok hatalı yazım yapılan kelime olarak biliniyor. Bu kelimenin en doğru yazılışı değdi mi şeklindedir. Deydi mi şeklinde yazılması yanlıştır.
deyindi, deyimdi: Haydi!
TDK'YA GÖRE GÖZYAŞI KELİMESİNİN DOĞRU YAZILIŞI
Dilimizde bu kelime bitişik bir şekilde “gözyaşı” şeklinde yazılır. Bu kelimeyi “göz yaşı” şeklinde ayrı yazmak doğru değildir. Yazım yanlışı yapmamak için kelimeyi bitişik yazmak gerekir.
Değmek sözcüğü pek çok kişi tarafından "deymek" şeklinde yazılabiliyor. Doğru olarak TDK'ya göre "değmek" şeklinde yazılmalıdır.
Buna karşılık tek heceli olan demek ve yemek fiillerinde, söyleyişteki i ünlüsü yazıya da geçirilir: diyen, diyerek, diyecek, diyelim, diye; yiyen, yiyerek, yiyecek, yiyelim, yiye, yiyince, yiyip vb. Ancak deyince, deyip sözlerindeki e yazılışta korunur.
TDK sözlüklerine göre "hak ediş" ayrı yazılıyor. Bazı kaynaklarda yer alan "hakediş" şeklindeki kullanımlar yazım hatasıdır. TDK sözlüğünde isim kategorisinde yer alan hak ediş sözcüğünün anlamı ise şu: Bir üretim veya yapım sırasında hak edilmiş durum, para, istihkak.
Deyip mi diyip mi sözcüğünün TDK kayıtlarında görülüş şekli tam olarak bulunmamaktadır. Deyi-deyim ve deyiş sözcükleri bulunmaktayken “Deyip” görülmemektedir. Fiziki sözlükte bulunmadığı halde güncel kaynakta deyip geçmemek şeklinde cümle içinde kullanım şekli görülmektedir.
Bu kelime genellikle canımıniçi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı canımın içi şeklinde olmalıdır.
Birçok kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "birçok" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise bir çok şeklindedir.
Aysel Yılmaz - Değdi mi [ Official Audio © 2021 İber Prodüksiyon ] - YouTube.
Türkiye özel ad olduğu için çekim eklerinin kesme işaretiyle ayrılması gerekir. Yani "Türkiye'deki" yazımı doğrudur. Bu ifadedeki -de bulunma durum ekidir.
-de, -da bulunma ekleri çekim ekidir. Dolayısıyla: "İzmir'deyiz." diye yazılır.
TDK sözlüğüne göre 'de' dahi anlamındaki de veya bağlaç olan de olduğu zaman ayrı yazılmalıdır. Bu nedenle doğru yazım ayrı yazmaktır. Yani deyipte, deyipde, deyip te, diyipte, diyip de, diyip te, diyipde gibi yazımlar yanlıştır.
demek fiilinin 2. çoğul şahıs emir kipi çekimi. "diyin" ve "deyin" ikisi de kullanılır, ama "deyin" daha çok kullanılan varyant burada. "ünlü daralması" denilen şey, kuraldan ziyade olanı açıklamakta kullanılan bir hipotezdir.
Boş kelimesi ile vermek fiilinin kökünün bir araya gelmesi ile oluşur. Boş ver TDK (Türk Dil Kurumu) Sözlük'e göre “dikkate alma, üzülme, sıkılma, üzerinde durma anlamlarına karşılık gelen bir uyarı sözü olarak tanımlanır. Boşver yazımı yanlıştır. Bu kelime boş ver olarak ayrı şekilde yazılmalıdır.
Açıklama: Değerli diye yazılır.
Belirsizlik ifade eden sıfat ve zamirlerin bitişik yazılması esastır. Doğal olarak hiçbiri kelimesinin doğru yazımı "hiçbiri" şeklinde olmalıdır.
3'ÜNCÜ KELİMESİNİN ANLAMI
Sıra sayıları ekle gösterildiklerinde rakamdan sonra sadece kesme işareti ve ek yazılır, ayrıca nokta konmaz: 8.'inci değil 8'inci, 2.'nci değil 2'nci vb. Bu kelime genellikle 3.'ncü şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı 3'üncü şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri