Doğal davranışlar İçgüdüsel davranışlar türe özgüdür. Örnek olarak şunlar verilebilir: kuşların göç etmesi, arıların iletişim dansı, kuşların yuva yapması, örümceklerin ağ yapması ve hayvanların çitleşme zamanı rakipleri ile mücadele etmesi veya kur davranışı.
Davranışlarda iki Çeşittir: Fiziki (Gözlenebilen, dışsal) Davranışlar: Dışardan gözlenebilen bedensel davranışlardır. Örnek: Yemek yeme, spor yapma, esneme, yazı yazma vb. Fizyolojik (Zihinsel, içsel) Davranışlar: Dışarıdan gözlenemeyen sadece zihinsel etkinlikleri ifade eden davranışlardır.
Davranış; doğuştan gelen davranış, öğrenilmiş davranış ve sosyal davranış olarak üç grupta incelenir. Canlıların doğuştan itibaren yaptığı, öğrenilmiş davranışlara doğal yada doğuştan gelen davranışlar denir. Doğuştan gelen davranışlar kalıtsaldır. Çevrenin bu davranışlar üzerindeki etkisi çok azdır.
Bir hayvanın iç ortamında ya da dış dünyada algıladığı değişikliklere yanıt olarak ortaya koyduğu tüm gözlemlenebilir tepkilere davranış denir.
Davranışı “hareket”ten ayıran temel faktör, davranışın bir etkiye karşı “bilinçli tepki” olma özelliğidir.[i] Bilinçli davranış esas itibariyle bir nedene dayalıdır ve mutlaka bir amacı vardır. Hareketten farklı olarak bilinçli davranış, davranışta bulunanın iradesi ve bireysel güdülerini yansıtır.
İlgili 29 soru bulundu
Davranış, psikolojik anlamda canlıların dış dünyaya karşı gösterdikleri her türlü bilişsel, duyuşsal ve psikomotor (bedensel-fiziksel) tepkilerin genel adıdır. Söz konusu bilişsel, duyuşsal ve psikomotor boyutlar birbiri ile etkileşim halindedir. Bunun sonucunda davranış ortaya çıkar.
Düşünce,duygu ve davranışı bir çark olarak düşünebiliriz. Müdahale edilmediği sürece aynı şekilde devam eder,aynı doğrultuda,aynı yönde.Düşünce,duygu ve davranış büyük bir yapbozun parçaları gibi birbirlerini tamamlarlar ve birbirlerinin devamı niteliğindedirler.
Bunlar; filler, köpekler, şempanzeler ve kurtlardır. Filler en sosyal ve en duygusal olan hayvanlardır. Bu hayvanlar da, birbirlerini dinleme, yardım etme, anlaşma toplu şekilde yaşarlar. Bunlar birbirlerine sesleri dahi gitmeseler yine de birbirlerini dinleyebiliyorlar.
Çoğu zaman, bir insan diğer insanlar tarafından kötü muamele gördüğünde, kurbana “hayvan gibi” davranıldığı iddia edilir. Bu ifadeyle kast edilen, kendisine ahlâken bir değeri olduğu bilinciyle davranılmıyor olmasıdır. Bu kişiye, bir amacın aracından ibaretmiş gibi davranılıyordur.
"Zoofili" ise hayvanlara karşı aşırı düşkünlükle belirlenen bir duygulanım bozukluğu olarak tanımlanıyor. Zoofili hastaları, sadece hayvanlardan cinsel zevk alabiliyor ve başka hiçbir şeye ilgi duymuyorlar. Cinsel ilişkiye girdikleri hayvanlar ile de yoğun bir duygusal bağ kuruyorlar.
Bir başka ifadeyle, sosyal davranış tarzı, bireyin başkalarıyla olan etkileşiminden elde edilen gözlenebi ir bilgilere dayalıdır. Araştırmacılar, genel olarak kişilerarası davranışın temel iki boyutu olduğunj belirtmektedirler. Bunlar; atılganlık (assertiveness) ve tepki verms (responsiveness) boyutlarıdır.
Ancak tekrar ve yaşantı sonucu oluşan ve kalıcı olan davranış değişiklikleri öğrenmedir. Bu anlamda dürtü, içgüdü, refleks, büyüme, olgunlaşma, psikolojik tikler, alışma ve duyarsızlaşma sonucunda ortaya çıkan davranışlar öğrenme değildir.
Canlılar yaşadığı çevrede etkilendikleri farklı durumlar karşısında içsel yada dışsal anlamda reaksiyon verir. Bunun sonucunda başta kendisi olmak üzere yaşadığı dünyayı değiştirmeye ve biçimlendirmeye çalışır. Organizmanın bu anlamda yaptığı her eylem onun davranışını oluşturur.
Duyuşsal davranış: İnsanın duyguları ile öne çıkan davranışlara duyuşsal davranış denir. O konuda birçok farklı güdü, yönelim, eğilim ve istek ile arzular duyuşsal davranış olarak bilinmektedir.
Toplumsal dav- ranış, bir insanın davranışının başka bir insan ya da başka insan- ların davranış ve davranışlarını içermesiyle, çağırmasıyle ya da on- lara eklenmesiyle meydana gelir.
Toplumsal yaşamın sürdürülebilirliği için gerekli olan kurallar bütününe beşeri davranış kuralları denir. Beşeri Davranış Kuralları; ahlak kuralları, görgü kuralları, din kuralları, örf ve adet kuralları, hukuk kurallarından oluşmaktadır.
Erçin Şahmaran: "Duygu ve hareket yeteneği olan, içgüdüleriyle hareket eden canlı yaratıklara hayvan denir. Toplum hâlinde bir kültür çevresinde yaşayan, düşünme ve konuşma yeteneği olan, evreni bütün olarak kavrayabilen, bulguları sonucunda değiştirebilen ve biçimlendirebilen canlılara ise insan denir.
Köpek: Köpek sadakati ve saygınlığı temsil ederken koşulsuz aşkı ve sevgiyi öğretir. Spiritüel hayvanınız köpek ise fedakar, tutkulu, sevgi dolu bir ebeveyn, partner ya da arkadaş olabilirsiniz.
Yunus Balığı
Bazı bilim insanları, insanlardan sonra dünyanın en zeki hayvanı olarak yunus balığını işaret eder. Vücutlarına oranla oldukça büyük bir beyne sahip olan yunus balıkları, sahip oldukları zeka hakkında da ipucu vermiş olur.
Yarışma programının yayınlanmasının ardından milyonlarca kişi internette "Aristo'nun MÖ 350'de yazdığı Hayvanların Tarihi adlı eserde aptal dediği hayvan hangisidir? " sorusunun cevabını araştırmaya başladı. Hem yarışmacıyı hem de ekranları başında programı izleyenleri zorlayan sorunun cevabı "Ahtapot".
Üveyik: Güvercingiller familyasından üveyik kuşu da, aşkına en sadık hayvan olarak bilinir. 7 yıllık ömürlerini tek eşle geçiren üveyik kuşları, Hıristiyanlık kültüründe sonsuz sevginin sembolüdür.
Merak, canlıları yeni şeyler öğrenmeye yönlendiren bir histir. Sadece insanlar değil, pek çok başka canlı türü de meraklıdır. Doğuştan gelen temel bir duygu olan bu his, bir güdü olarak sınıflandırılamaz. Çünkü merak sonucunda oluşan belirli bir davranış biçimi yoktur.
Duruşunuz, tavrınız, yaklaşımınız, görünümünüz, enerjiniz, yaptığınız ya da anlattığınız şeye olan inancınız, gülüşünüz, samimiyetiniz, rutinden çıkan uygulamalarınız, bilgi derinliğiniz, daha önceki temaslarınız… Bunlar gibi onlarca şey algıyı etkiler ve bu fonksiyonlar yönetildiği andan itibaren algı yönetimi devreye ...
Öncelikle, tüm davranışlarımızın kökeninde duygu ve düşünceler yatar. Davranışların altında yatan duygu ve düşüncelere ulaşmak başta kendimizi daha iyi anlamaya ve keşfetmeye; başkalarında bunu merak etmek ve sorgulamak da onlarla daha etkili iletişim kurmamızı sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri